Zoeken
  1. Intellectueel eigendom op feestartikelen en attributen?

Intellectueel eigendom op feestartikelen en attributen?

Kan men verkeersborden met daarop 'het leven begint bij 40' in rechte beschermen? En jij-of-ik dobbelstenen? Vallen desk signs, zoals 'Momentje, mijn collega komt zo bij u' onder het auteursrecht? Deze vragen zijn aan de orde in een zaak tussen Paper Dreams en So Low. Paper Dreams importeert en exporteert cadeauartikelen, relatiegeschenken en wenskaarten. So Low heeft geschenk- en feestartikelen afgenomen van Paper Dreams en heeft nu soortgelijke huldeschilden, dobbelstenen, bierviltjes en de...
Artikel | 09 mei 2016 | Joost Becker
Kan men verkeersborden met daarop 'het leven begint bij 40' in rechte beschermen? En jij-of-ik dobbelstenen? Vallen desk signs, zoals 'Momentje, mijn collega komt zo bij u' onder het auteursrecht? Deze vragen zijn aan de orde in een zaak tussen Paper Dreams en So Low. Paper Dreams importeert en exporteert cadeauartikelen, relatiegeschenken en wenskaarten. So Low heeft geschenk- en feestartikelen afgenomen van Paper Dreams en heeft nu soortgelijke huldeschilden, dobbelstenen, bierviltjes en desk signs in haar collectie. Levert dit een onrechtmatige daad op jegens Paper Dreams? De rechter oordeelt per artikel.

Huldeschild

Het huldeschild in de vorm van een verkeersbord is algemeen bekend en wordt al sinds lange tijd gebruikt in vormgeving van verkeersvoorschriften. Dus is zo'n artikel niet beschermd volgens de rechter: 
"Een verkeersbord als het onderhavige, rond, wit met een rode rand en daarin een getal (in zwarte cijfers weergegeven), is algemeen bekend en wordt al sinds lange tijd als vormgeving van verkeersvoorschriften gebruikt teneinde een maximumsnelheid aan te duiden. Paper Creams heeft dit niet zelf bedacht. Hetzelfde geldt voor een langwerpig, rechthoekig, blauw plaats-/straatnaambord met witte letters. De op het verkeersbord schuin geplaatste tekst 'hoera' is evenmin nieuw. Het gebruik van die tekst op een feestartikel getuigt niet van oorspronkelijkheid."

 

Teksten als 'proost!', een jaartal en 'ga zo door' op viltjes met een verkeersbord erop zijn ook niet beschermd.

 

De vorderingen wegens slaafse nabootsing van de huldeschilden wordt eveneens afgewezen, omdat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat er een eigen plaats is in de markt van dit soort schilden, en de totaalindruk verschilt.

 

Dobbelstenen

 

De vormgeving van dobbelstenen met teksten erop die een weergave vormen van dagelijkse handelingen (bijv. wie de boodschappen doet), wordt evenmin auteursrechtelijk beschermd geacht. Het idee op zich dat een persoon met een dobbelsteen moet gooien zodat tussen twee personen kan worden beslist wie er iets moet doen, leent zich volgens de rechter dan ook niet voor bescherming. Ook wijken de dobbelstenen van partijen teveel af.

 

Desk signs

 

Ook de houten driehoekige bordjes die je op een bureau kunt plaatsen zijn niet beschermbaar volgens de rechter. Het idee om kolderieke teksten daarop te gebruiken evenmin. Deze teksten zozeer voor de hand liggend, triviaal en banaal dat  er geen eigen intellectuele schepping is. Bovendien hebben de desk signs van So Low een ander uiterlijk.

 

Commentaar

 

Dit soort feestartikelen, hoe ludiek ook, komen volgens de rechtbank niet voor bescherming door het auteursrecht in aanmerking. Een eigen plaats in de markt is onvoldoende aannemelijk gemaakt voor alle artikelen.

 

Een schrale troost voor producenten is dat niet alle vergelijkbare feestartikelen onbeschermd zijn, want in 2010 werd (door een andere rechtbank) aangenomen dat de opblaas poppen Abrahams en Sarah wel degelijk auteursrechtelijk beschermd zijn. Datzelfde werd in 2007 bovendien ook geoordeeld over Carnavalskleding.

 

Joost Becker, advocaat auteursrecht