1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Lagere opbrengst door beslag reden voor opheffing

Lagere opbrengst door beslag reden voor opheffing

Bij de beslissing om een conservatoir beslag op te heffen heeft de voorzieningenrechter laten meewegen dat de woning als gevolg van het beslag een lagere verkoopprijs zal opbrengen. InleidingDe voorzieningenrechter die het verlof heeft verleend kan een conservatoir beslag ook opheffen. Dit kan via een kort geding procedure. Een conservatoir beslag kan worden opgeheven op vordering van een belanghebbende. Dat zijn:- de beslagdebiteur (de schuldenaar);- de (mede) eigenaar van het beslagobject;...
Leestijd 
Auteur artikel Maarten Kole
Gepubliceerd 09 maart 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Bij de beslissing om een conservatoir beslag op te heffen heeft de voorzieningenrechter laten meewegen dat de woning als gevolg van het beslag een lagere verkoopprijs zal opbrengen. 

Inleiding
De voorzieningenrechter die het verlof heeft verleend kan een conservatoir beslag ook opheffen. Dit kan via een kort geding procedure. Een conservatoir beslag kan worden opgeheven op vordering van een belanghebbende. Dat zijn:

- de beslagdebiteur (de schuldenaar);
- de (mede) eigenaar van het beslagobject;
- pand- en hypotheekhouders.

In deze procedure ging het om een woning die onderdeel uitmaakt van de onverdeelde nalatenschap. Rabobank heeft een vordering op een van de twee erfgenamen. Als zekerheid voor het verhaal van die vordering heeft Rabobank beslag gelegd op het aandeel van de desbetreffende erfgenaam in het eigendomsrecht op de woning. De andere erfgenaam vordert als mede-eigenaar opheffing van dit beslag.

Grondslag voor opheffing
Gronden voor opheffing van conservatoir beslag zijn in ieder geval:

- verzuim van op straffe van nietigheid voorgeschreven vormen;
- indien de vordering van de beslaglegger ondeugdelijk is;
- als het beslag onnodig is;
- indien er alternatieve zekerheid wordt gesteld.

Deze opsomming is niet limitatief. Met name ook is een belangrijke grond gelegen in de afweging of de belangen van de beslaglegger voldoende zwaar wegen om de gevolgen van het desbetreffende beslag te rechtvaardigen. Hierbij kan de hoogte van de vordering een rol spelen, de waarde van de beslagen goederen en de eventueel onevenredig zware wijze waarop (in dit geval) een derde door het beslag wordt getroffen.

De betreffende erfgenaam heeft in deze procedure aangevoerd dat de woning al geruime tijd te koop staat. De verkoop is moeilijk omdat hun ouders in die woning zijn vermoord. Het beslag op de woning, dat zichtbaar is in de openbare registers, blokkeert de verkoop en leidt tot een opbrengst die ver onder de vraagprijs zal liggen. Het is daarom maar zeer de vraag of de beslagdebiteur nog recht heeft op een bedrag uit de nalatenschap, wat mede afhangt van de hoogte van de gerealiseerde verkoopprijs van de woning.

Het oordeel
De voorzieningenrechter is van oordeel dat een afweging van alle omstandigheden van het geval meebrengt dat een vordering tot opheffing van het beslag dient te worden toegewezen. Eiser heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de woning met het beslag mede gelet op de bijzondere omstandigheden van deze zaak moeilijk verkoopbaar is en als gevolg daarvan een lagere verkoopprijs zal genereren. Daar komt bij dat ook Rabobank er belang bij heeft dat een zo hoog mogelijke verkoopopbrengst wordt gerealiseerd. Slechts dan zal er (na aftrek van de kosten) mogelijk nog enig bedrag uit de nalatenschap aan de beslagdebiteur toekomen.

Conclusie
Er is een reëel risico dat de woning waarop beslag rust als gevolg van een conservatoir beslag, een lagere verkoopprijs zal genereren. Toch zal dat niet steeds ertoe dienen te leiden dat het beslag moet worden opgeheven wanneer de eigenaar de woning onderhands wil verkopen. De specifieke omstandigheden zullen in deze zaak doorslaggevend zijn geweest.