1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Mag nieuwe eigenaar het gebruik van een pad over zijn perceel verbieden?

Mag nieuwe eigenaar het gebruik van een pad over zijn perceel verbieden?

De nieuwe eigenaar van een perceel verbiedt zijn buurman het pad dat op zijn perceel loopt en naar de garage van de buurman leidt, nog langer te gebruiken. Kan de nieuwe eigenaar dit weigeren als de buurman al enige tijd van dit pad gebruik maakt?
Leestijd 
Auteur artikel Mariëlla Wensink
Gepubliceerd 27 november 2012
Laatst gewijzigd 02 februari 2023

Zowel de rechtbank als het hof oordelen dat dit mag en dat er geen recht van overpad, openbare weg, noodweg of buurweg bestaat of is ontstaan.

De zaak
In 2007 verkrijgt X van V (verkoper) het recht van erfpacht op perceel 1. In datzelfde jaar verkrijgt Y van V het eigendom van het aangrenzende perceel 2. Op perceel 2 ligt een pad dat loopt naar de garage van X op perceel 1. V heeft dit pad altijd gebruikt om bij de garage te komen en ook X wenst gebruik te blijven maken van het pad. Y staat dit gebruik evenwel niet toe. Y wil het pad afsluiten en heeft X verboden het pad nog langer te gebruiken. X meent dat hij recht heeft op gebruik van de weg en start een procedure. In rechte vordert Y dat X wordt verboden zijn perceel te betreden.

Recht van overpad
 X voert aan dat hij een recht van overpad heeft. Een recht van overpad is een erfdienstbaarheid die kan ontstaan door vestiging bij notariële akte of door verjaring. De rechtbank oordeelde dat er geen erfdienstbaarheid is gevestigd bij akte. Ook was er geen erfdienstbaarheid ontstaan door verjaring. Dit kwam doordat de twee percelen tot 2007 eigendom waren van V. Beide percelen waren daarmee in een en dezelfde hand. Hierdoor kan geen sprake zijn van verjaring.

Openbare weg
Vervolgens stelt X dat het pad een openbare weg is die niet mag worden afgesloten. Voor een openbare weg is vereist dat het pad voor een ieder vrij toegankelijk is, zonder dat toestemming van de eigenaar is vereist. In deze casus lag het pad op privé-eigendom van Y en het pad is zonder toestemming niet vrij toegankelijk. Van een openbare weg is geen sprake.

Buurweg
Het volgende standpunt dat X inneemt is dat de weg een buurweg is. De term buurweg komt uit het oud Burgerlijk Wetboek van voor 1 januari 1992. De buurweg is met de invoering van het nieuwe Burgerlijk Wetboek verdwenen. Een buurweg kan daardoor niet meer na 1 januari 1992 ontstaan. Bestond die buurweg echter op 1 januari 1992, dan blijft hij bestaan. Een buurweg ontstaat doordat een weg uitdrukkelijk of stilzwijgend tot buurweg wordt bestemd. In dit geval was er geen buurweg ontstaan voor 1992. X maakte pas vanaf 2007 gebruik van de weg. Verder kon X onvoldoende aannemelijk maken dat het pad voor die tijd bestemd was tot buurweg.

Noodweg
Als laatste vordert X dat het pad wordt aangewezen als noodweg. Deze vordering wordt afgewezen. De eigenaar van een perceel kan slechts een aanwijzing van een noodweg vorderen als zijn perceel geen behoorlijke toegang heeft tot een openbare weg. Omdat het perceel ook aan de voorkant met een auto te bereiken is, is er geen sprake van een ingesloten erf.