1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Nieuw wetsvoorstel schadevergoeding zorg- en affectieschade

Nieuw wetsvoorstel schadevergoeding zorg- en affectieschade

In het regeerakkoord is vastgelegd dat slachtoffers en hun naaste omgeving een sterkere positie moeten krijgen. In lijn hiermee wil Staatssecretaris Teeven de vergoeding van schade als gevolg van letsel en overlijden verruimen. In het nieuwsbericht van 28 mei 2014 laat het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat er een nieuw wetsvoorstel voor vergoeding van zorgkosten en affectieschade voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Het wetsvoorstel alsmede de memorie van toeli...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 02 juni 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
In het regeerakkoord is vastgelegd dat slachtoffers en hun naaste omgeving een sterkere positie moeten krijgen. In lijn hiermee wil Staatssecretaris Teeven de vergoeding van schade als gevolg van letsel en overlijden verruimen. In het nieuwsbericht van 28 mei 2014 laat het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat er een nieuw wetsvoorstel voor vergoeding van zorgkosten en affectieschade voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Het wetsvoorstel alsmede de memorie van toelichting is hier te lezen.

Ruimere vergoeding zorgkosten

In het nieuwe wetsvoorstel kunnen slachtoffers een ruimere vergoeding van de kosten voor verzorging, verpleging en begeleiding krijgen als naasten deze zorgtaken op zich nemen. De aansprakelijke partij zal ook het inkomensverlies van naasten die minder moeten gaan werken om zorg te kunnen verlenen moeten gaan betalen. De huidige regeling vergoedt enkel de kosten tot het bedrag dat men kwijt zou zijn als professionele hulp wordt ingeschakeld. Die vergoeding kan lager uitvallen dan het inkomensverlies van naasten die besluiten om zorgtaken op zich te gaan nemen.

Vergoeding affectieschade

In het nieuwe wetsvoorstel is verder een vergoeding voor affectieschade opgenomen voor naasten en nabestaanden van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel of die zijn overleden door een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is. Er is gekozen voor een regeling met vaste bedragen als vergoeding en een vaste kring van gerechtigden. Door te variëren in categorieën en omvang van de vergoeding beoogt het systeem voldoende rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van naasten en nabestaanden. De vergoeding ligt tussen de 12.500 en 20.000 euro. Tot de kring van gerechtigden behoren de echtgeno(o)t(e) van het slachtoffer, de geregistreerd partner, de levensgezel, kinderen en ouders. Het doel van de regeling is om naasten en nabestaanden van slachtoffers erkenning, genoegdoening en hulp bij de verwerking te bieden.

Voegen in het strafproces

Naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak is in het nieuwe wetsvoorstel geregeld dat ouders van een misbruikt kind, die de kosten voor medische behandeling en begeleiding van hun kind op de dader willen verhalen, zich kunnen voegen in het strafproces. Volgens de huidige regeling kunnen alleen slachtoffers zelf een verzoek tot schadevergoeding indienen. Het wetsvoorstel ziet overigens niet enkel op misbruik, maar ook op andere strafbare feiten.

Tot slot kunnen ook naasten en nabestaanden in het geval van een geweldsmisdrijf zich met hun vordering tot vergoeding van affectieschade in het strafproces voegen.