1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Nieuwe Witteveenkader: 9 miljard aan pensioenpremies vallen vrij (1)

Nieuwe Witteveenkader: 9 miljard aan pensioenpremies vallen vrij

DNB heeft becijferd dat lagere fiscale aftrek wegens pensioenopbouw leidt tot het jaarlijks wegvallen van 9 miljard aan pensioenpremie. Voor de Staat leidt dit tot hogere opbrengsten van de inkomstenbelasting (circa 4 miljard). De koopkracht van de burgers zou kunnen toenemen met circa 5 miljard.Ter uitvoering van het regeerakkoord is op 15 april 2013 het wetsvoorstel aanpassing Witteveenkader ingediend, dat de maximale opbouw van pensioen beperkt tot 1,75% per 2015 (is thans nog 2.25%). Het...
Leestijd 
Auteur artikel Henk Hoving
Gepubliceerd 15 mei 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
DNB heeft becijferd dat lagere fiscale aftrek wegens pensioenopbouw leidt tot het jaarlijks wegvallen van 9 miljard aan pensioenpremie. Voor de Staat leidt dit tot hogere opbrengsten van de inkomstenbelasting (circa 4 miljard). De koopkracht van de burgers zou kunnen toenemen met circa 5 miljard.

Ter uitvoering van het regeerakkoord is op 15 april 2013 het wetsvoorstel aanpassing Witteveenkader ingediend, dat de maximale opbouw van pensioen beperkt tot 1,75% per 2015 (is thans nog 2.25%). Het pensioengevend salaris wordt beperkt tot circa € 87.000,- (na aftrek AOW franchise).

Verder wordt de fiscale pensioenleeftijd van 65 per 2014 verhoogd tot 67.

Pensioendoelstelling   

Na invoering van deze nieuwe wetgeving blijft het  Nederlandse pensioenstelsel in vergelijking tot buitenlandse stelsels robuust, aldus DNB.

Nu is sprake van fiscaal gefaciliteerde pensioenopbouw (huidige Witteveenkader) waardoor in 40 jaar maximaal 90% van het gemiddeld loon aan pensioen kan worden opgebouwd. Na invoering van het nieuwe Witteveenkader zal in 45 arbeidsjaren 80% van het gemiddeld loon aan pensioen opgebouwd kunnen worden.

Sociale partners aan zet

Tot 1 juni 2013 hebben de sociale partners de gelegenheid  gekregen van de regering om alternatieven te onderzoeken en hiervoor concrete voorstellen te doen. De maximaal te bereiken pensioenopbouw zou dan 2% van de pensioengrondslag kunnen worden. Het kabinet stelt hiervoor € 250 miljoen beschikbaar.

Inzet vakbonden en werkgevers

De werknemers willen dat de vrijvallende pensioenpremies in de loonruimte voor de werknemers beschikbaar blijft. Primaire insteek is het herstellen van de opgelopen pensioenschade (onder andere door geen of nauwelijks indexering en in sommige situaties afstempelen van pensioen). Dit betekent dat een groot deel van deze 5 miljard doorgesluisd zou moeten worden naar de pensioenuitvoerders. Een klein deel komt dan beschikbaar voor directe loonruimte van de werknemers.

De werkgevers willen de loonkosten verlagen om beter met het buitenland te kunnen concurreren.

Analyse en suggestie DNB

Volgens de berekeningen van DNB zou het niet nodig zijn de pensioenuitvoerders te spekken. Er spelen andere recent genomen maatregelen. Met name wordt gedoeld op de beperking van de hypotheekrenteaftrek en het stimuleren van het aflossen van de hypotheekschuld. Hierdoor zal de hypotheekschuld van de Nederlandse huizenbezitters bij pensionering in de toekomst kleiner dan voorheen zijn. Gevolg is dat er minder voor later (pensioen) gespaard hoeft te worden. Hierdoor is nu meer besteedbaar loon beschikbaar door bestedingen/ consumptie.

Wat wil de regering?

De regering gaat ervan uit (hoopt) dat de burgers meer zullen besteden. Het is echter zeer de vraag of sociale partners voldoende willen meewerken. Ook als ze dit (gedeeltelijk) doen, is het zeer de vraag of de individuele werkgevers en werknemers zich zullen laten verleiden tot gelijkblijvende loonkosten voor de werkgevers en hogere consumptieve bestedingen door de burgers.

Op deze kennisportal wordt u op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen op het terrein van pensioen.