1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. NMa: inkoop medische hulpmiddelen kan efficiënter (1)

NMa: inkoop medische hulpmiddelen kan efficiënter

Een wellicht opmerkelijke oproep van de NMa. Zorgaanbieders zouden meer moeten samenwerken bij de inkoop van medische hulpmiddelen. Volgens Henk Don, bestuurslid van de NMa kunnen zorgaanbieders inkoopprocessen professionaliseren door krachten te bundelen via inkoopcombinaties en gebruik te maken van openbare aanbestedingen. Dit dwingt fabrikanten en leveranciers van medische hulpmiddelen volgens Henk Don tot een optimaal aanbod en kan leiden tot kostenbesparingen. SectorstudieDe NMa en het M...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 20 februari 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Een wellicht opmerkelijke oproep van de NMa. Zorgaanbieders zouden meer moeten samenwerken bij de inkoop van medische hulpmiddelen. Volgens Henk Don, bestuurslid van de NMa kunnen zorgaanbieders inkoopprocessen professionaliseren door krachten te bundelen via inkoopcombinaties en gebruik te maken van openbare aanbestedingen. Dit dwingt fabrikanten en leveranciers van medische hulpmiddelen volgens Henk Don tot een optimaal aanbod en kan leiden tot kostenbesparingen.

Sectorstudie
De NMa en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport hebben onderzoeksbureau Ecorys een sectorstudie medische hulpmiddelen (zoals kunstheupen, röntgenapparatuur, stomamateriaal en mondkapjes) laten uitvoeren. In het onderzoeksrapport constateert Ecorys dat er op de markt voor de medische hulpmiddelen twee belangrijkste ‘marktverstorende factoren’ zijn (i) de aanwezigheid van marktfalen en (ii) het feit dat de vraagzijde van de markt niet heel erg sterk is.

Verbetering van de marktwerking
Ecorys draagt een aantal oplossingen aan die de werking van de markt moeten verbeteren.

  • Zorgaanbieders zouden de vraag kunnen versterken door het inkoopproces verder te professionaliseren. Er zou gebruik kunnen worden gemaakt van openbare aanbestedingen of door het opzetten van een programma van eisen.

  • Er zouden prikkels voor efficiënter en effectiever inkopen moeten worden gecreëerd, waarbij tevens de huidige afwijkende deelbelangen aangepakt zullen moeten worden.

  • Zorgaanbieders zouden meer moeten samenwerken in inkoopcombinaties. In Duitsland blijken inkoopcombinaties actief waar soms 100 ziekenhuizen deel van uitmaken. Deze inkoopcombinaties blijken in staat heel scherp in te kopen.

  • Zorgaanbieders zouden meer informatie over marktuitkomsten met elkaar moeten delen. Op deze manier wordt de markt transparanter. Dit kan zorgaanbieders helpen om verbeterpunten in het inkoopproces te vinden.

  • Zorgverzekeraars zouden meer moeten sturen op inputs , waaronder in dit geval de medische hulpmiddelen.


De door Ecorys aangedragen oplossingen moeten eraan bijdragen dat de kosten voor medische hulpmiddelen in de toekomst beheersbaar blijven.

Gezamenlijke inkoop
De oproep aan zorgaanbieders om meer samen te gaan inkopen, zal diverse zorgaanbieders waarschijnlijk vreemd in de oren klinken. In het recente verleden zijn immers diverse zorgaanbieders door de NMa beboet omdat ze hadden samengewerkt. Echter uit de richtsnoeren voor de zorgsector 2010 kan worden opgemaakt dat de NMa weldegelijk positief staat tegenover gezamenlijke inkoop door zorgaanbieders. De NMa gaat ervan uit dat gezamenlijke inkoop in het algemeen niet als doel heeft de mededinging te beperken. Dit laat onverlet dat gezamenlijke inkoop de mededinging soms kan beperken. Dit kan op de eerste plaats het geval zijn als de gezamenlijk inkopende partijen een sterke positie op de inkoopmarkt bezitten. Op de tweede plaats ontstaan er mededingingsrechtelijke problemen als door de gezamenlijke inkoop een groot deel van de kosten gemeenschappelijk worden. Hierdoor neemt de concurrentie tussen de inkopers af.