1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Omgevingswet naar Tweede Kamer

Omgevingswet naar Tweede Kamer

Op 17 juni jl. is het Wetsvoorstel Omgevingswet aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarnaast heeft de Tweede Kamer een brief over de voortgang van de verschillende onderdelen van de stelselherziening ontvangen (brief minister d.d. 17 juni 2014). Hierin wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van de uitvoeringsregelgeving bij dit wetsvoorstel, de implementatie van de stelselherziening en het digitale stelsel van de Omgevingswet.Doel van de wetDe Omgevingswet is gericht op veree...
Leestijd 
Auteur artikel Jasper Molenaar
Gepubliceerd 20 juni 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Op 17 juni jl. is het Wetsvoorstel Omgevingswet aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarnaast heeft de Tweede Kamer een brief over de voortgang van de verschillende onderdelen van de stelselherziening ontvangen (brief minister d.d. 17 juni 2014). Hierin wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van de uitvoeringsregelgeving bij dit wetsvoorstel, de implementatie van de stelselherziening en het digitale stelsel van de Omgevingswet.

Doel van de wet
De Omgevingswet is gericht op vereenvoudiging en verbetering van het bestaande omgevingsrecht. Het wetsvoorstel omvat een fundamentele wijziging van het huidige wettelijke stelsel. Op dit moment hebben we tientallen wetten op het vlak van het omgevingsrecht die afzonderlijk van elkaar bestaan. De bedoeling is om een groot deel van die wetten en aanverwante regelgeving (amvb's en ministeriële regelingen) te integreren in de Omgevingswet.

Wijzigingen ten opzichte van consultatieversie
Opmerkelijk is dat het wetsvoorstel zoals dat is voorgelegd aan de Tweede Kamer aanzienlijk veranderd is ten opzichte van de wettekst die ter consultatie is aangeboden aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, Unie van Waterschappen, toetsende instanties zoals de Raad voor de Rechtspraak, het bedrijfsleven en natuur- en milieuorganisaties. Zo lijkt bijvoorbeeld het fenomeen locatieontwikkelingsactiviteit te zijn geschrapt uit de wettekst. Ook lijkt afstand te zijn gedaan van het begrip “plannen” voor de nadere uitwerking van de Omgevingsvisie. Verder valt op dat hoofdstuk 6, 7, 8, 9, 11, 14, 15, 21 en 22 nog niet zijn ingevuld.

Kamerstukken
De volgende Kamerstukken zijn te raadplegen via: http://www.dzw.gr/526c7:

  • Kamerstukken II, 2013/14, 33 962, nr.1/2 (Wetsvoorstel)

  • Kamerstukken II, 2013/14, 33 962, nr. 3 (Memorie van toelichting)

  • Kamerstukken II, 2013/14, 33 962, nr. 4 (Advies Raad van State)


Kennis delen
Dirkzwager houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent de Omgevingswet. Zodra het wetsvoorstel door de Tweede Kamer is behandeld zullen wij u nader informeren. Als u in de tussentijd meer wilt weten over de Omgevingswet dan kunt u contact opnemen met Jasper Molenaar, advocaat sectie Overheid en Vastgoed te Arnhem. Jasper organiseert regelmatig in samenwerking met planologisch bureau SAB inhouse kennismiddagen voor gemeenten.

Tijdens een kennismiddag wordt aan de hand van de actuele (concept)wettekst inzicht geboden in de huidige stand van het wetgevingsproces, de voorlopige keuzes van de wetgever en de gevolgen hiervan voor de (ruimtelijke ordenings)praktijk. Steeds meer gemeenten hebben behoefte aan informatie over deze aankomende wet, zodat zij in een vroegtijdig stadium kunnen voorsorteren op de fundamentele wijzigingen die de Omgevingswet voor het omgevingsrecht tot gevolg zal hebben.