1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Ook langdurig gebruik weg opzegbaar

Ook langdurig gebruik weg opzegbaar

Het komt met regelmaat voor dat een eigenaar van een perceel gebruik wil maken van het perceel van zijn buurman om naar de openbare weg te gaan. Partijen kunnen dit contractueel regelen, bijvoorbeeld door het vestigen van een erfdienstbaarheid.
Leestijd 
Auteur artikel Mariëlla Wensink
Gepubliceerd 25 juni 2012
Laatst gewijzigd 17 november 2022

De bevoegdheid om gebruik te maken van de weg kan echter ook op andere wijze ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van verjaring of doordat stilzwijgend een overeenkomst is ontstaan. Van dit laatste geval was sprake in een uitspraak van Rechtbank Rotterdam 30 mei 2012.

De zaak
X maakt sinds 1980 gebruik van het perceel van zijn buurman Y om te komen en gaan naar de openbare weg. Partijen hebben hierover geen overeenkomst gesloten. Op enig moment wil Y niet langer dat van zijn perceel gebruik wordt gemaakt en stapt naar de rechtbank met het verzoek X te verbieden gebruik te maken van zijn perceel. X is van mening dat dit misbruik van recht oplevert. Immers, X maakt al vanaf 1980 gebruik van de weg en meent daarom recht te hebben op het gebruik van de weg.

Hoewel X reeds lange tijd gebruik maakt van de weg, oordeelt de rechtbank dat er geen erfdienstbaarheid door verjaring is ontstaan. Er is namelijk niet aan de wettelijke vereisten hiertoe voldaan. Bekijk voor meer informatie hierover de artikelen onder de categorie verjaring

Uit het feit dat X gedurende meerdere jaren gebruik heeft kunnen maken van de weg, zonder dat Y hiertegen bezwaar heeft gemaakt, leidt de rechtbank af dat Y in ieder geval een aantal jaren (impliciet) toestemming heeft gegeven voor dit gebruik. Om deze reden oordeelt de rechtbank dat X een persoonlijk recht van gebruik voor onbepaalde tijd heeft.

Duurovereenkomst
De rechtbank neemt aan dat er tussen partijen stilzwijgend een zogenaamde ‘duurovereenkomst voor onbepaalde’ is ontstaan. De wet regelt niet of en hoe een duurovereenkomst kan worden opgezegd. Om deze reden wordt de vraag of een duurovereenkomst opzegbaar is en zo ja, onder welke voorwaarden, beantwoord aan de hand van de maatstaven van redelijkheid en billijkheid. De rechtbank kijkt hierbij naar de omstandigheden van het geval.

In de zaak tussen X en Y was de rechtbank van oordeel dat de overeenkomst opzegbaar was omdat de belangen van Y om zijn perceel af te sluiten zwaarder wogen van de belangen van X om gebruik te blijven maken van de weg. X kon namelijk ook op zijn eigen perceel een uitweg naar de openbare weg realiseren.