1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Oppassen geblazen voor aanbieders van webdiensten!

Oppassen geblazen voor aanbieders van webdiensten!

In een uitspraak van de rechtbank Amsterdam is bepaald dat provider Ziggo NAW-gegevens moet afstaan van een uploader die een aantal auteursrechtelijk beschermde video's op user generated video website 123video.nl had geplaatst.De gebruiker van 123video.nl heeft erotisch getinte video's geüpload waarvan de auteursrechten bij Kim Holland Productions B.V. ('KHP') liggen. De gebruiker heeft daarbij gebruik gemaakt van een e-mail adres van @home.nl; de internetdienst van Ziggo. KHP vordert schadev...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 12 november 2009
Laatst gewijzigd 16 april 2018
In een uitspraak van de rechtbank Amsterdam is bepaald dat provider Ziggo NAW-gegevens moet afstaan van een uploader die een aantal auteursrechtelijk beschermde video's op user generated video website 123video.nl had geplaatst.



De gebruiker van 123video.nl heeft erotisch getinte video's geüpload waarvan de auteursrechten bij Kim Holland Productions B.V. ('KHP') liggen. De gebruiker heeft daarbij gebruik gemaakt van een e-mail adres van @home.nl; de internetdienst van Ziggo. KHP vordert schadevergoeding van 123video die vervolgens uploader hiervoor aansprakelijk wil stellen. 123video vordert daarom in deze zaak van Ziggo de bij Ziggo bekende persoonsgegevens van deze uploader.

De rechtbank oordeelt allereerst dat een aanbieder van webdiensten onder omstandigheden gehouden kan zijn om de gevraagde gegevens van een gebruiker van die webdiensten te verstrekken aan rechthebbenden. Daarvoor moet 'ten eerst voldoende aannemelijk zijn dat sprake is van onrechtmatig handelen, of een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen uit een overeenkomst, van de desbetreffende gebruiker en ten tweede dient buiten redelijke twijfel te zijn dat degene van wie de gevraagde persoonlijke gegevens ter beschikking dienen te worden gesteld ook daadwerkelijk degene is die zich aan dit handelen schuldig zou hebben gemaakt. In dat geval kan het zo zijn dat de privacybelangen van de betrokkenen bij het geheim houden van hun gegevens moeten wijken voor het belang van de rechthebbenden om tegen het onrechtmatig handelen op te treden.'

In de procedure tussen KHP en 123video is al naar voren gekomen dat KHP de auteursrechten op het materiaal heeft, en geen toestemming heeft gegeven voor het plaatsen daarvan. Het plaatsen door uploader is daarom een inbreuk op de auteursrechten van KHP. Nu de gebruiker van 123video.nl expliciet heeft ingestemd met de algemene voorwaarden waarin deze handeling is verboden, levert dit volgens de rechter een voldoende vermoeden op dat de uploader tekort is geschoten in de nakoming van zijn verplichtingen volgend uit de algemene voorwaarden en brengt dat met zich mee dat de uploader op ernstige wijze misbruik maakt van 123video.

Het verweer van Ziggo dat 123video andere, minder ingrijpende, maatregelen had moeten betrachten om achter de identieit van de uploader te komen, zoals bij registratie van de gebruiker die gegevens op controleerbare wijze op te vragen, wordt door de rechtbank verworpen. Zij overweegt dat het betoog van Ziggo niet kan worden gevolgd, gelet op het feit dat het registreren van de naw-gegevens door webdiensten geen wettelijke basis kent, zeker niet in het geval dat die webdiensten gratis worden aangeboden.

Nu aan voorgenoemde criteria is voldaan wegen de belangen van 123video (bestaande uit de ernst van het misbruik van de website en de gevolgen daarvan) zwaarder dan het belang van Ziggo bij de bescherming van de privacygevoelige informatie van haar gebruikers. Ziggo dient aldus de voor- en achternaam, het adres, de woonplaats en de geboortedatum van haar gebruiker aan 123video te verstrekken.