Zoeken
  1. OPTA bijt weer van zich af: 550.000 euro spamboete

OPTA bijt weer van zich af: 550.000 euro spamboete

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft onlangs weer van zich afgebeten door voor een bedrag van in totaal 550.000 euro aan boetes op te leggen aan twee partijen voor het ongevraagd versturen van betaalde sms-berichten.Uit het persbericht van OPTA blijkt dat via zogeheten sms-shortcodes (nummers voor het aanbieden van sms-diensten) het bedrijf achtergrondafbeeldingen voor mobiele telefoons verstuurde. Voor elk ontvangen sms-bericht betaalde de consument aan zijn mob...
Artikel | 12 mei 2011 | Ernst-Jan van de Pas
De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft onlangs weer van zich afgebeten door voor een bedrag van in totaal 550.000 euro aan boetes op te leggen aan twee partijen voor het ongevraagd versturen van betaalde sms-berichten.

Uit het persbericht van OPTA blijkt dat via zogeheten sms-shortcodes (nummers voor het aanbieden van sms-diensten) het bedrijf achtergrondafbeeldingen voor mobiele telefoons verstuurde. Voor elk ontvangen sms-bericht betaalde de consument aan zijn mobiele telefonie aanbieder. De berichten hadden echter geen afmeldmogelijkheid, waardoor consumenten veelal meerdere berichten ontvingen. OPTA beboet het bedrijf voor het versturen van (minimaal) 550.000 betaalde sms-berichten in de zomer van 2008.

Bij het opleggen van de boete speelde ook recidive een rol. Een van de beboete partijen was namelijk ook bestuurder van een bedrijf dat in 2004 twee spamboetes opgelegd had gekregen. Die bestuurder was zich er dus van bewust dat hij nu weer over de schreef ging, aldus OPTA.

Gelet op dit alles is mijns inziens wel opmerkelijk dat de hoogte van de boete feitelijk neerkomt op 1 euro per onrechtmatig verstuurd bericht. De vraag is of daar nu echt een afschrikwekkende werking vanuit gaat.