1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Overschrijding beslistermijn door overheid niet altijd onrechtmatig.

Overschrijding beslistermijn door overheid niet altijd onrechtmatig.

De enkele omstandigheid dat een bestuursorgaan een besluit neemt met overschrijding van de wettelijke beslistermijn, is onvoldoende voor de conclusie dat het bestuursorgaan onrechtmatig heeft gehandeld. Dat is de uitkomst van een procedure tussen de gemeente Eindhoven en een projectontwikkelaar. De gemeente had een bouwvergunning verleend voor 68 woningen. Daartegen werd door omwonenden bezwaar gemaakt. De gemeente was erg traag met de beslissing op bezwaar. Mede om die reden schorste de best...
Leestijd 
Auteur artikel Maarten Baneke (uit dienst)
Gepubliceerd 01 december 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De enkele omstandigheid dat een bestuursorgaan een besluit neemt met overschrijding van de wettelijke beslistermijn, is onvoldoende voor de conclusie dat het bestuursorgaan onrechtmatig heeft gehandeld.

Dat is de uitkomst van een procedure tussen de gemeente Eindhoven en een projectontwikkelaar. De gemeente had een bouwvergunning verleend voor 68 woningen. Daartegen werd door omwonenden bezwaar gemaakt. De gemeente was erg traag met de beslissing op bezwaar. Mede om die reden schorste de bestuursrechter de bouwvergunning op 11 december 2002 tot de gemeente op het bezwaarschrift zou hebben beslist. Pas na een rechterlijk bevel om een beslissing op het bezwaarschrift te nemen, deden B& dat. Bij besluit van 13 januari 2003 werd het bezwaar ongegrond verklaard. Later werd ook het beroep van de bezwaarmakers ongegrond verklaard. De ontwikkelaar was inmiddels begonnen met bouwen maar had na de schorsing moeten stoppen. Daardoor leed hij natuurlijk schade. Een vordering tot schadevergoeding werd door de rechtbank toegewezen. Dat vonnis werd door het gerechtshof bekrachtigd. De Hoge Raad oordeelde dat niet iedere termijnoverschrijding automatisch moet worden beschouwd als een onrechtmatige daad van het bestuursorgaan. Of dat het geval is, hangt af van bijkomende omstandigheden. In dit geval maakten de bijkomende omstandigheden dat de vertraging inderdaad moest worden gekwalificeerd als onrechtmatig. Daarbij betrok de Hoge Raad onder meer de lengte van de vertraging en de omstandigheid dat de ontwikkelaar naar de rechter was gegaan om een bevel tot een beslissing op bezwaar uit te lokken (en daarmee dus het nodige had gedaan om voor zijn eigen belangen op te komen).

De conclusie uit deze uitspraak is, dat overschrijding van een wettelijke termijn een onrechtmatige daad en dus schadeplichtigheid van het bestuursorgaan kan opleveren, maar dat dit niet altijd “automatisch” het geval is. De rechter zal de specifieke omstandigheden van het geval moeten beoordelen.