De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Podcast Gezondheidsrecht inzagerecht voor nabestaanden

Podcast Gezondheidsrecht: inzagerecht voor nabestaanden 

In de tweede podcast over het gezondheidsrecht gaan advocaten Marloes Hulshof, Myrthe Feenstra en Milou Janssen in op het inzagerecht voor nabestaanden.
Auteur artikel Marloes Roetert Steenbruggen-Hulshof
Gepubliceerd 15 juli 2020
Laatst gewijzigd 15 juli 2020
Leestijd 

Nabestaanden kunnen om verschillende redenen het medisch dossier van een overleden patiënt willen inzien. Voor 1 januari 2020 kon een hulpverlener een nabestaande alleen inzage geven in het medisch dossier van een overleden patiënt als de patiënt daarvoor toestemming had gegeven. De overige gronden voor een recht op inzage voor nabestaanden werden in de jurisprudentie gegeven.

Wijzigingen van de Wgbo

Per 1 januari 2020 is in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo) een regeling opgenomen voor het inzagerecht in het medisch dossier van een overleden patiënt of cliënt door nabestaanden, voormalig vertegenwoordigers en ouders of voogden van overleden kinderen. Dit wordt geregeld in artikel 7:458a BW. Het doel van dit artikel is duidelijkheid te creëren voor zowel hulpverleners als nabestaanden en tegemoet te komen aan de behoefte van nabestaanden om het medisch dossier te kunnen inzien.In een eerder verschenen blog staat het inzagerecht van nabestaanden centraal en worden de wijzigen van de Wgbo besproken.

Podcast Gezondheidsrecht: inzagerecht voor nabestaanden 

In deze (tweede) podcast over het gezondheidsrecht gaan advocaten Marloes Hulshof, Myrthe Feenstra en Milou Janssen in op het inzagerecht voor nabestaanden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreken ze onder meer wanneer hulpverleners tegemoet moeten komen aan het verzoek van nabestaanden om inzage van het medisch dossier. 

Dossierplicht hulpverlener en inzagerecht patiënt 

In een eerdere podcast en dit blogartikel kwam de dossierplicht van de hulpverlener, het doel van de dossierplicht, welke gegevens tot het medisch dossier behoren en wat het inzagerecht van de patiënt inhoudt al aan bod.