1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Q&A van AFM en DNB over bestuurlijke boetes voor natuurlijke personen

Q&A van AFM en DNB over bestuurlijke boetes voor natuurlijke personen

Sedert 1 juli 2009 kunnen bestuursorganen op grond van de Algemene wet bestuursrecht boetes opleggen aan natuurlijke personen als zij opdracht of feitelijk leiding hebben gegeven aan een overtreding. Voor de meeste bestuursorganen is deze bevoegdheid nieuw. De NMa had deze bevoegdheid echter al sinds 1 oktober 2007. Daarvoor was een speciale voorziening opgenomen in de Mededingingswet. Met de wijziging van de Algemene wet bestuursrecht is de speciale voorziening in de Mededingingswet overbodi...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 30 december 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Sedert 1 juli 2009 kunnen bestuursorganen op grond van de Algemene wet bestuursrecht boetes opleggen aan natuurlijke personen als zij opdracht of feitelijk leiding hebben gegeven aan een overtreding. Voor de meeste bestuursorganen is deze bevoegdheid nieuw. De NMa had deze bevoegdheid echter al sinds 1 oktober 2007. Daarvoor was een speciale voorziening opgenomen in de Mededingingswet. Met de wijziging van de Algemene wet bestuursrecht is de speciale voorziening in de Mededingingswet overbodig geworden (en dus verdwenen).

Op 14 oktober 2010 hebben de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) samen een Q&A over het beboeten natuurlijke personen gepubliceerd. In deze Q&A wordt in algemene bewoordingen uiteengezet wanneer er sprake kan zijn van opdracht geven en feitelijk leidinggeven. Ook  wordt uiteengezet dat zowel de onderneming als de opdrachtgever en/of feitelijk leidinggever beboet kunnen worden.