1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Stilzwijgende verlenging van abonnementen aan banden gelegd

Stilzwijgende verlenging van abonnementen aan banden gelegd

Vanaf december 2011 mogen abonnementen van dag-, nieuws- of weekbladen of tijdschriften niet meer voor langere tijd stilzwijgend worden verlengd. Wat gaat er veranderen? Eén van de grootste irritaties onder afnemers van abonnementen van dag-, nieuws- of weekbladen of tijdschriften is de stilzwijgende verlenging. Veelal wordt met de ontvangst van een factuur duidelijk dat een abonnement verlengd is. Er zijn dan ook veel mensen die voor een abonnement betalen waar ze eigenlijk van af willen. O...
Leestijd 
Auteur artikel Frans Knüppe
Gepubliceerd 21 november 2011
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Vanaf december 2011 mogen abonnementen van dag-, nieuws- of weekbladen of tijdschriften niet meer voor langere tijd stilzwijgend worden verlengd. Wat gaat er veranderen?

Eén van de grootste irritaties onder afnemers van abonnementen van dag-, nieuws- of weekbladen of tijdschriften is de stilzwijgende verlenging. Veelal wordt met de ontvangst van een factuur duidelijk dat een abonnement verlengd is. Er zijn dan ook veel mensen die voor een abonnement betalen waar ze eigenlijk van af willen. Ook is het vaak niet duidelijk hoe en wanneer een abonnement opgezegd dient te worden, terwijl voor het aangaan van een abonnement vaak één druk op de knop van een website voldoende is. De wetgever heeft nu paal en perk gesteld aan de stilzwijgende verlenging met de wet “inzake stilzwijgende verlenging en opzegtermijn bij lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten”.

Flinke maatregelen
De wetswijziging is een forse verandering voor de aanbieders van dag-, nieuws- of weekbladen of tijdschriften. Op dit moment bepalen de algemene voorwaarden van veel aanbieders dat een abonnement na afloop van de oorspronkelijke contractduur automatisch stilzwijgend wordt verlengd. In de huidige regeling is dit toegestaan op de voorwaarde dat de verlenging niet meer dan twaalf maanden bedraagt. Dat wordt nu door de wetswijziging wezenlijk anders. De duur van een stilzwijgende verlenging van abonnementen op dag-, nieuws- of weekbladen of tijdschriften wordt beperkt van twaalf maanden tot maximaal drie maanden. Een andere optie voor de aanbieder is om de overeenkomst na de oorspronkelijke abonnementsperiode automatisch om te zetten in een overeenkomst voor onbepaalde tijd. In dat geval dient de consument wel op ieder moment de mogelijkheid te hebben om de overeenkomst met een termijn van één maand te beëindigen. Voor periodieken die minder dan eenmaal per maand verschijnen, geldt een termijn van drie maanden. Overigens dient een consument zijn abonnement langs dezelfde weg te kunnen beëindigen als deze tot stand is gekomen. Alhoewel de nieuwe regeling in het kader van de consumentenbescherming een goede stap is, zou een waarschuwingplicht zoals België kent ook een elegante oplossing zijn geweest. Bij een waarschuwingsplicht krijgt de consument een melding van de op handen zijnde verlenging en daarmee de gelegenheid om op te zeggen.

Grootscheepse operatie
Het aanpassen van algemene voorwaarden is bij ons aan de orde van de dag en ik raad aanbieders van dag-, nieuws- of weekbladen of tijdschriften aan tijdig de algemene voorwaarden aan te passen. Die nieuwe voorwaarden dienen dan aan alle afnemers toe te worden gestuurd. Dit is heeft wellicht enige voeten in de aarde maar vanaf 1 december 2011 worden stilzwijgende verlengingen langer dan drie maanden gezien als “onredelijk bezwarend” voor de consument met als gevolg dat een oplettende consument een dergelijke bepaling ongeldig kan verklaren waardoor het abonnement na de oorspronkelijke contractperiode ophoudt.