1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Torrent-site Mininova moet schonen

Torrent-site Mininova moet schonen

De Rechtbank Utrecht heeft in een recente uitspraak geoordeeld dat Mininova torrents (links verwijzend naar elders opgeslagen bestanden) moet verwijderen van haar website, voor zover deze torrents verwijzen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Stichting Brein had een procedure aangespannen tegen Mininova.Volgens de rechtbank handelt Mininova met haar bittorrentplatform niet rechtstreeks in strijd met de Auteurswet of de Wet op de Naburige rechten. Zij slaat geen bestanden op die auteur...
Leestijd 
Auteur artikel Joost Becker
Gepubliceerd 31 augustus 2009
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De Rechtbank Utrecht heeft in een recente uitspraak geoordeeld dat Mininova torrents (links verwijzend naar elders opgeslagen bestanden) moet verwijderen van haar website, voor zover deze torrents verwijzen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Stichting Brein had een procedure aangespannen tegen Mininova.

Volgens de rechtbank handelt Mininova met haar bittorrentplatform niet rechtstreeks in strijd met de Auteurswet of de Wet op de Naburige rechten. Zij slaat geen bestanden op die auteursrechtelijk of nabuurrechtelijk beschermd materiaal bevatten, maar biedt alleen de faciliteiten voor het opslaan van de torrents die naar deze bestanden verwijzen.

Mininova handelt echter wel onrechtmatig ten opzichte van de bij Stichting Brein aangesloten rechthebbenden door gelegenheid te geven, aan te zetten tot en te profiteren van de door haar gebruikers gepleegde inbreuken op de auteursrechten en naburige rechten van deze rechthebbenden.

Mininova moedigt de gebruikers van haar platform aan om auteursrechtelijk beschermd materiaal via haar platform toegankelijk te maken, helpt gebruikers bij het vinden van het bestand met het gewenste auteursrechtelijk beschermde werk en zorgt er met behulp van haar 'administrators' en 'moderators' voor dat de auteursrechtelijk beschermde werken die via haar platform toegankelijk zijn, ook bruikbaar zijn voor haar gebruikers. Door deze handelwijze worden de gebruikers beter in staat gesteld om auteursrechtelijk beschermd materiaal met elkaar te delen. Daardoor wordt het belang van de auteursrechthebbenden om zelf te bepalen op welke wijze en onder welke voorwaarden (waaronder betaling daarvoor) hun werken de gebruiker bereiken, geschaad.

Volgens de rechtbank is het 'algemeen bekend' dat op commercieel vervaardigde films, games, muziek en tv-series auteursrechten rusten, en dat die werken slechts bij uitzondering rechtenvrij zijn. Bij torrents die in die categorieën op het platform geplaatst worden, moet Mininova dan ook gegronde twijfel hebben of die torrents wel verwijzen naar rechtmatige informatie. Mininova heeft hulpmiddelen ter beschikking en kan (via Brein) lijsten krijgen om na te gaan welke torrents op haar platform verwijzen naar auteursrechtelijk beschermde informatie. De door Mininova momenteel gehanteerde Notice and Take Down-procedure volstaat volgens de rechtbank niet.

De Rechtbank gebiedt Mininova om binnen drie maanden zodanige maatregelen te nemen dat op haar platform geen torrent-links worden aangeboden naar bestanden ten aanzien waarvan gegronde twijfel dient te bestaan over de vraag of deze geen auteursrechtelijk of nabuurrechtelijk beschermde werken bevatten, voor de openbaarmaking waarvan de rechthebbenden geen toestemming hebben gegeven.

Als nadien op het platform van Mininova nog steeds verboden torrent-links worden aangeboden verbeurt Mininova aan Brein een dwangsom van EUR 1.000,-- per link met een maximum van EUR 5.000.000,00.

Joost Becker, advocaat auteursrecht