1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Valt uw systeem onder de Warmtewet?

Valt uw systeem onder de Warmtewet?

Het is niet in elke situatie duidelijk of de Warmtewet van toepassing is. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt hierover veel vragen. Het is belangrijk voor de leverancier om te weten of de Warmtewet geldt. In de Warmtewet staan immers veel verplichtingen waar leveranciers van warmte zich aan moeten houden. Met name over warmtepompen en blokverwarming bestaat discussie.WarmtepompenBij dit systeem wordt water geleverd met een lage temperatuur. Individuele warmtepompen zorgen ervoor dat...
Leestijd 
Auteur artikel Maarten Kole
Gepubliceerd 13 maart 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Het is niet in elke situatie duidelijk of de Warmtewet van toepassing is. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt hierover veel vragen. Het is belangrijk voor de leverancier om te weten of de Warmtewet geldt. In de Warmtewet staan immers veel verplichtingen waar leveranciers van warmte zich aan moeten houden. Met name over warmtepompen en blokverwarming bestaat discussie.

Warmtepompen
Bij dit systeem wordt water geleverd met een lage temperatuur. Individuele warmtepompen zorgen ervoor dat per woning de warmte uit het water wordt omgezet in warm water. Valt dit systeem onder de Warmtewet?

Een leverancier in de zin van de Warmtewet is een persoon die zich bezighoudt met de levering van warmte (artikel 1 onder h Warmtewet). Bepalend is of een leverancier met een dergelijk systeem warmte levert in de zin van de Warmtewet. Warmte wordt in de Warmtewet als volgt gedefinieerd: 'warm water of tapwater bestemd voor ruimteverwarming of ruimtekoeling, sanitaire doeleinden en huishoudelijk gebruik.' (artikel 1 onder d Warmtewet). De Warmtewet stelt geen temperatuureisen. Ook in de toelichting bij de initiatiefwet en bij het wijzigingswetsvoorstel is hier niets over geschreven. Uit de hiervoor genoemde definitie blijkt wel dat het te leveren water geschikt moet zijn om te gebruiken voor warm water of tapwater. Indien het te leveren water als eindproduct niet geschikt is voor warm water of tapwater, ligt het voor de hand om aan te nemen dat de Warmtewet daarop niet van toepassing is. ACM gaat ook uit van dit standpunt. Volgens ACM valt het hiervoor genoemde systeem niet onder de Warmtewet.

Blokverwarming
Bij blokverwarming wordt de woning door middel van een centraal systeem verwarmd. De ketel staat in een gemeenschappelijke ruimte van het complex. Vanaf de ketel lopen buizen, die op de radiatoren in de verschillende woningen uitkomen. De afnemers hebben geen eigen aansluiting. Valt blokverwarming onder de Warmtewet?

Als men kijkt naar de definities in de Warmtewet, zou het standpunt kunnen worden ingenomen dat blokverwarming niet onder de Warmtewet valt. De levering van warmte wordt in de Warmtewet als volgt gedefinieerd: 'de aflevering van warmte aan verbruikers.' (artikel 1 onder e Warmtewet). Een verbruiker is volgens de warmtewet 'een persoon die warmte afneemt van een warmtenet en een aansluiting heeft van maximaal 100 kilowatt' (artikel 1 onder g Warmtewet). De kneep zit hem onder andere in de definitie van een warmtenet. Volgens de Warmtewet behoren leidingen, installaties en hulpmiddelen die zijn gelegen in een gebouw van een verbruiker en strekken tot toe- of afvoer van warmte ten behoeve van dat gebouw, niet tot het warmtenet (artikel 1 onder c Warmtewet). Bij blokverwarming zijn de afnemers niet (rechtstreeks) aangesloten op een warmtenet. Ook beschikken afnemers bij blokverwarming niet over een (individuele) aansluiting. Bij een enge interpretatie is er volgens deze definities dan ook geen sprake van de levering van warmte.

Tijdens de opstelling van de Warmtewet is uitgebreid stilgestaan bij blokverwarming. Zowel uit de toelichting bij de initiatiefwet als bij het wijzigingswetsvoorstel blijkt dat blokverwarming onder de Warmtewet valt. De reden hiervoor is dat het ook bij blokverwarming gaat om afnemers die zich bevinden in een gebonden situatie en die daarom beschermd dienen te worden. ACM gaat uit van de bedoeling van de wetgever. Volgens de ACM valt blokverwarming onder de Warmtewet.

Conclusie
Zolang de rechter zich nog niet heeft uitgelaten over de hiervoor genoemde vragen, bestaat er geen absolute zekerheid of deze systemen onder de Warmtewet vallen. ACM is verantwoordelijk voor de uitvoering van en het toezicht op de Warmtewet. Er valt daarom veel voor te zeggen om het standpunt van ACM te volgen.