1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Variabele rente bij consumentenkrediet

Variabele rente bij consumentenkrediet

Consumentenkrediet is krediet dat door financiële dienstverleners aan consumenten verstrekt wordt. Consumentenkrediet wordt in verschillende vormen verstrekt. De term ‘consument’ is in diverse wetten verschillend gedefinieerd, maar in z’n algemeenheid is een consument een natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf.De diverse vormen van consumentenkrediet kennen verschillende rentevarianten. In zijn algemeenheid zijn deze onder te verdelen in variabele rente e...
Leestijd 
Auteur artikel Chantal van den Borne
Gepubliceerd 09 december 2015
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Consumentenkrediet is krediet dat door financiële dienstverleners aan consumenten verstrekt wordt. Consumentenkrediet wordt in verschillende vormen verstrekt. De term ‘consument’ is in diverse wetten verschillend gedefinieerd, maar in z’n algemeenheid is een consument een natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf.

De diverse vormen van consumentenkrediet kennen verschillende rentevarianten. In zijn algemeenheid zijn deze onder te verdelen in variabele rente en vaste rente. Dit artikel gaat over de invulling van het begrip ‘variabele rente’ bij consumentenkrediet en meer in het bijzonder bij doorlopend krediet.

De variabele rente die de kredietnemer over het aan hem verstrekte doorlopend krediet verschuldigd is, kan fluctueren. Dat lijkt een open deur, maar het is de vraag in welke mate kredietverstrekkers wijzigingen in de componenten die ten grondslag liggen aan de berekening van de variabele rente aan kredietnemers mogen doorberekenen.

De bevoegdheid die kredietverstrekkers hebben om de variabele rente van consumentenkrediet aan te passen, is aan beperkingen onderworpen. Hoe ver deze beperkingen gaan is afhankelijk van een groot aantal factoren die niet eenduidig zijn. Zo zijn er diverse wettelijke bepalingen van toepassing die niet naadloos op elkaar aansluiten en waarbij op cruciale punten een concrete invulling ontbreekt. Daarnaast is er jurisprudentie en zijn er uitspraken van geschillencommissies die de bevoegdheid van kredietverstrekkers om variabele rente te wijzigen, beperken. Tot slot hebben ook historische en maatschappelijke ontwikkelingen een rol gespeeld bij de mate waarin kredietverstrekkers de variabele rente kunnen wijzigen.

In dit artikel wordt aan de hand van diverse invalshoeken nagegaan hoever de bevoegdheid van kredietverstrekkers gaat om de variabele rente bij consumentenkrediet en meer in het bijzonder bij doorlopend krediet aan te passen.

Lees hier het gehele artikel.