Zoeken
  1. Verbod domeinnaam op grond van onrechtmatige daad II

Verbod domeinnaam op grond van onrechtmatige daad II

De Rechtbank Leeuwarden heeft op 13 mei 2009 het gebruik van de domeinnaam clubswear.nl verboden. Club Wear vorderde dit verbod met verwijzing naar haar eigen eerdere domeinnaam clubwear.nl, nadat zij een eerdere procedure op grond van het handelsnaamrecht verloor.Volgens de rechtbank geldt bij domeinnamen in Nederland het beginsel “wie het eerst komt, die het eerst maalt”, maar kan gebruik van een domeinnaam onder omstandigheden onrechtmatig zijn als sprake is van verwarringsgevaar. De recht...
Auteur artikelJoost Becker
Gepubliceerd14 mei 2009
Laatst gewijzigd14 mei 2009
Leestijd 
De Rechtbank Leeuwarden heeft op 13 mei 2009 het gebruik van de domeinnaam clubswear.nl verboden. Club Wear vorderde dit verbod met verwijzing naar haar eigen eerdere domeinnaam clubwear.nl, nadat zij een eerdere procedure op grond van het handelsnaamrecht verloor.

Volgens de rechtbank geldt bij domeinnamen in Nederland het beginsel “wie het eerst komt, die het eerst maalt”, maar kan gebruik van een domeinnaam onder omstandigheden onrechtmatig zijn als sprake is van verwarringsgevaar. De rechtbank nam in dit geval verwarringsgevaar aan, omdat clubswear.nl slechts in geringe mate afwijkt van clubwear.nl en beide partijen zich met hun websites hoofdzakelijk richten op verkoop van sexy uitgaanskleding. De rechter oordeelde dat bezoekers van clubswear.nl zullen menen van doen te hebben met clubwear.nl.

Vaak worden dit soort domeinnaamzaken beslecht op grond van een absoluut recht van intellectuele eigendom, zoals het handelsnamenrecht of het merkenrecht. Dit is één van de weinige vonnissen, waarin louter op grond van het leerstuk van onrechtmatige daad een verbod wordt opgelegd. Het is niet duidelijk of in deze zaak het verweer is gevoerd dat Club Wear als zodanig eigenlijk een merk is en geregistreerd had moeten worden, en reeds Club Wear niet-ontvankelijk is in zijn vordering op grond van onrechtmatige daad.

Dit is één van de weinige vonnissen, waarin louter op grond van het leerstuk van onrechtmatige daad een verbod wordt opgelegd. (Zie over een soortgelijke zaak eerder hier). De domeinnaam clubswear.nl hoefde in dit geval overigens niet te worden overgedragen, omdat de rechter dit te verstrekkend vond. Naar verluidt is de domeinnaam clubswear.nl nog steeds (enigszins) actief. Dat is mogelijk in strijd met het door de rechter opgelegde verbod.

Joost Becker, advocaat domeinnaamrecht