1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Voorlopig energielabel voor huiseigenaren in januari 2015

Voorlopig energielabel voor huiseigenaren in januari 2015

Per 1 januari 2015 zal de huiseigenaar die nog geen energielabel heeft er ook aan moeten geloven. Begin januari van komend jaar zal een huiseigenaar een brief ontvangen waarin hij op de hoogte wordt gebracht over een voorlopig energielabel die hij krijgt toebedeeld. Dit energielabel zal definitief moeten zijn op het moment dat de woning wordt verkocht of verhuurd. Dit meldt minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst in een brief aan de Tweede Kamer (Kenmerk 2014-0000285651).De huiseigenaar...
Leestijd 
Auteur artikel Anouk Bisseling
Gepubliceerd 22 juli 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Per 1 januari 2015 zal de huiseigenaar die nog geen energielabel heeft er ook aan moeten geloven. Begin januari van komend jaar zal een huiseigenaar een brief ontvangen waarin hij op de hoogte wordt gebracht over een voorlopig energielabel die hij krijgt toebedeeld. Dit energielabel zal definitief moeten zijn op het moment dat de woning wordt verkocht of verhuurd. Dit meldt minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst in een brief aan de Tweede Kamer (Kenmerk 2014-0000285651).

De huiseigenaar kan zelf een definitief energielabel aanvragen per 1 januari 2015. Via een internetapplicatie moeten maximaal tien vragen worden beantwoord en zal informatie over de woning moeten worden gegeven. Minister Blok geeft aan dat het vanwege de grote kennis die aanwezig is bij de overheid over de woningbouw in Nederland en de relatief uniforme bouwwijzen een groot deel van de benodigde gegevens voor de energielabels automatisch gegenereerd kan worden. Een deskundige zal vervolgens deze gegevens beoordelen, controleren en registreren in een database die door de Rijksoverheid wordt gehouden. Vervolgens zal de huiseigenaar het definitieve energielabel digitaal ontvangen. Voor huiseigenaren die niet beschikken over een internetverbinding is een alternatieve manier beschikbaar om een definitief energielabel aan te vragen.

Vanwege de Europese richtlijn is ook Nederland verplicht om invoering van het energielabel/certificaat te bevorderen. In deze richtlijn is bepaald dat op het moment van sluiten van de koopovereenkomst, de koper  aan de verkoper het certificaat overhandigt. Zoals wij al eerder hebben vermeld, is de sanctie vervallen dat een notaris niet mag passeren wanneer een definitief energielabel ontbreekt. Als alternatief is het nu aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (hierna: ILT) om als onafhankelijk toezichthouder te controleren of bij de verkoop van de woning een energielabel is overhandigd. De energielabels worden gekoppeld aan de databases van het Kadaster, waardoor de ILT overtredingen meteen kan zien. Minister Blok geeft aan dat het een optie is om een last onder dwangsom op te leggen wanneer een overtreding wordt gesignaleerd. Daarnaast kunnen jegens een verkoper die onjuiste gegevens heeft verstrekt bij de aanvraag van het definitieve energielabel privaatrechtelijke stappen worden ondernomen door de koper.