1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Werkingsduur wet Markt en Overheid verlengd

Werkingsduur wet Markt en Overheid verlengd

Op 1 juli 2012 is Wet markt en overheid in werking getreden. Deze bevat concurrentievoorschriften (in de vorm van gedragsregels) voor overheden die economische activiteiten verrichten. In de Wet markt en overheid is bepaald dat deze wet vijf jaar na inwerkingtreding daarvan vervalt (een zogenaamde horizonbepaling), tenzij de werking van de wet voor dit tijdstip bij algemene maatregel van bestuur wordt verlengd. Op 14 november 2016 heeft de Minister van Economische zaken een ontwerpbesluit gep...
Leestijd 
Auteur artikel Sjaak van der Heul
Gepubliceerd 07 december 2016
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Op 1 juli 2012 is Wet markt en overheid in werking getreden. Deze bevat concurrentievoorschriften (in de vorm van gedragsregels) voor overheden die economische activiteiten verrichten. In de Wet markt en overheid is bepaald dat deze wet vijf jaar na inwerkingtreding daarvan vervalt (een zogenaamde horizonbepaling), tenzij de werking van de wet voor dit tijdstip bij algemene maatregel van bestuur wordt verlengd. Op 14 november 2016 heeft de Minister van Economische zaken een ontwerpbesluit gepubliceerd dat beoogt de werkingsduur van de Wet Markt & Overheid met een periode van twee jaar te verlengen. Overheden en marktpartijen zullen dus in ieder geval tot 1 juli 2019 rekening moeten (blijven) houden met de gedragsregels voor overheden die voortvloeien uit de Wet markt en overheid.

Zie voor een toelichting op de gedragsregels deze eerdere blog .

De gedragsregels hebben alle als doel om zo gelijk mogelijke concurrentieverhoudingen tussen overheden en particuliere ondernemingen te creëren. Op 3 juni 2016 heeft de Minister van Economisch Zaken een evaluatie van de werking van de Wet Markt en Overheid naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarbij heeft hij het voornemen geuit om de Wet markt en overheid te wijzigen en in 2017 een wetsvoorstel voor advisering aan de Afdeling advisering van de Raad van State aan te bieden. De gewijzigde wet zal echter niet voor 1 juli 2017 in werking (kunnen) treden. De verlening voorkomt dat er een situatie ontstaat waarin er geen voorschriften over markt en overheid gelden

Uit de evaluatie van de Wet markt en overheid blijkt dat ondernemingen zich ondanks de Wet markt en overheid ergeren aan overheden die met hen concurreren vanwege (al dan niet gepercipieerde) concurrentievoordelen. De praktijk leert dat overheden zich gemakkelijk op de uitzonderingsgronden uit de wet markt en overheden kunnen beroepen. Waarschijnlijk zal de minister in zijn wetsvoorstsel trachten de ergernis daarover weg te nemen.

Overigens vergt een beroep op de uitzonderingsgronden (ook) op basis van het nu geldende regime een zorgvuldige voorbereiding en besluitvorming van overheden. Hoewel de effectiviteit van de Wet markt en overheid volgens ondernemingen beperkt is, moeten overheden die economische activiteiten verrichten er dus wel degelijk rekening mee houden.