1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Wijk na beëindiging samenwerking zoveel mogelijk af van logo dealer!

Wijk na beëindiging samenwerking zoveel mogelijk af van logo dealer!

De rechtbank in Den Haag oordeelt in een kort geding tussen partijen die voorheen hebben samengewerkt en beide een kroon in hun bedrijfslogo voeren, dat er toch sprake kan zijn van een onrechtmatige daad ook al wijken de bedrijfslogo's veel van elkaar af.Nadat de samenwerking tussen partijen geëindigd is heeft Kroon Kozijn Elbas verzocht geen gebruik meer te maken van haar naam en haar merken. Hierop is in eerste instantie niet gereageerd. Nadat Kroon Kozijn een dagvaarding heeft laten uitbre...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 16 juli 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De rechtbank in Den Haag oordeelt in een kort geding tussen partijen die voorheen hebben samengewerkt en beide een kroon in hun bedrijfslogo voeren, dat er toch sprake kan zijn van een onrechtmatige daad ook al wijken de bedrijfslogo's veel van elkaar af.

Nadat de samenwerking tussen partijen geëindigd is heeft Kroon Kozijn Elbas verzocht geen gebruik meer te maken van haar naam en haar merken. Hierop is in eerste instantie niet gereageerd. Nadat Kroon Kozijn een dagvaarding heeft laten uitbrengen heeft Elbas haar (reclame)uitingen en bedrijfslogo aangepast. In dit nieuwe logo maakt zij echter nog steeds gebruik van een kroontje. Kroon Kozijn neemt hier daarom geen genoegen mee en zet het kort geding door.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de tekens op enkele punten (de kleuren rood en geel, het kader met afgeronde hoeken en 'wellicht ook het gebruik van een gestileerde kroon') overeenkomsten vertonen maar dat er ook belangrijke verschillen (afwijkende firmanamen, vormgeving kronen, de in de tekens van Elbas ontbrekende driedimensionale suggestie) zijn die een groter gewicht hebben. Er is dan ook geen sprake van een inbreuk op de merkrechten van Kroon Kozijn.

Kroon Kozijn voert tevens aan dat er sprake is van onrechtmatig handelen door het gebruik van een gestileerde afbeelding van een kroon nu daarmee wordt gesuggereerd dat er een verband is tussen Kroon Kozijn en Elbas. Juist het voortgezette gebruik van een gestileerde kroon suggereert een voortzetting van de vroegere samenwerking en is daarom onrechtmatig, aldus Kroon.

De rechter gaat hier in beginsel in mee. De rechter oordeelt dat het 'voortgezette gebruik van een figuratief element dat conceptueel verwijst naar een vroege samenwerkingspartner veelal onrechtmatig' is. In dit geval is er geen sprake van een identiek figuratief element, maar 'de huidige kroon van Elbas verwijst conceptueel wel naar de naam van haar vroegere partner'. Dus in beginsel onrechtmatig. Ware het niet dat deze kroon ook al vóór en tijdens de samenwerking met Kroon Kozijn door de nieuwe leverancier van Elbas, Schüco, werd gebruikt. Nu Elbas met toestemming van Schüco dit kroontje in haar logo heeft opgenomen is het gebruik van dit gestileerde kroontje van Schuco toch niet onrechtmatig jegens Kroon.

Let dus op bij het wijzigen van een bedrijfslogo na een beëindigde samenwerking, neem zoveel mogelijk afstand van het logo van de voormalige dealer.