1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Wijzigingen Warmtewet door Eerste Kamer

Wijzigingen Warmtewet door Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel tot wijziging van de Warmtewet op 11 juni 2013 aangenomen. Het doel van de Warmtewet is en blijft consumentenbescherming. Dit wordt vormgegeven door bepalingen gericht op tariefbescherming en leveringszekerheid. Wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen?ReikwijdteDe reikwijdte van de Warmtewet is anders geworden. De oorspronkelijke verbruikersgrens van 1000 kW is nu gewijzigd in 100 kW. Er is gekozen om aansluiting te zoeken bij de grens voor een huishoud...
Leestijd 
Auteur artikel Maarten Kole
Gepubliceerd 17 juni 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel tot wijziging van de Warmtewet op 11 juni 2013 aangenomen. Het doel van de Warmtewet is en blijft consumentenbescherming. Dit wordt vormgegeven door bepalingen gericht op tariefbescherming en leveringszekerheid. Wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen?

Reikwijdte
De reikwijdte van de Warmtewet is anders geworden. De oorspronkelijke verbruikersgrens van 1000 kW is nu gewijzigd in 100 kW. Er is gekozen om aansluiting te zoeken bij de grens voor een huishouden. Een grote groep -bedrijfsmatige- verbruikers valt derhalve niet meer onder de bescherming van de Warmtewet.

Aanpassen tariefstelsel
Het tariefstelsel is minder complex geworden. In het oorspronkelijke wetsvoorstel werd uitgegaan van een maximumprijs en een redelijke prijs. Nu is er alleen nog maar sprake van een maximumprijs, gebaseerd op het Niet Meer Dan Anders principe.

Noodleverancier
Ook wordt de leveringszekerheid geregeld. De minister kan een persoon aanwijzen wiens opdrachten de leverancier moet opvolgen indien deze leverancier de continuïteit van de warmtelevering niet zelf kan garanderen. Daarnaast kan de minister een andere leverancier aanwijzen als noodleverancier. Indien het warmtenet niet (langer) rendabel is, kan de minister ertoe besluiten de beheerder van het gasnet in de regio te verplichten een gasnet aan te leggen om het warmtenet te vervangen.

Geen terugwerkende kracht meer
Op grond van het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden de op de Warmtewet gebaseerde tarieven, met terugwerkende kracht tot 1 juli 2007 gehanteerd moeten worden. Deze terugwerkende kracht bepaling komt nu niet meer voor.

Vergunninghouders
In het oorspronkelijke wetsvoorstel waren veel kleinere warmteleveranciers niet vergunningplichtig. Dat blijft zo. De ontheffing voor de vergunningplicht is enigszins uitgebreid. De ontheffing geldt nu ook voor de leverancier die verhuurder is van het gebouw ten behoeve waarvan de warmte wordt geleverd. In het oorspronkelijke wetsvoorstel gold dat alleen voor de leverancier die eigenaar is.

Inwerkingtreding
De inwerkingtreding van de (gewijzigde) Warmtewet is voorzien op 1 januari 2014.