1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Ziekenhuizen onder miljoenenboete NMa uit

Ziekenhuizen onder miljoenenboete NMa uit

De Amsterdamse ziekenhuizen zijn aan een welhaast zekere NMa-boete ontsnapt. Zij waren tijdens een grootschalige inval door de NMa-ambtenaren in de lente van dit jaar ‘betrapt’ op onderlinge uitwisseling van informatie die hen in staat stelde cliënten en verzekeraars zo te sturen dat zij daar terecht kwamen waar het de ziekenhuizen uitkwam. Zo’n uitwisseling is een schending van het kartelverbod, en kan miljoenenboetes met zich mee brengen.De ziekenhuizen hebben vervolgens eieren voor hun gel...
Leestijd 
Auteur artikel Dirkzwager
Gepubliceerd 03 december 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De Amsterdamse ziekenhuizen zijn aan een welhaast zekere NMa-boete ontsnapt. Zij waren tijdens een grootschalige inval door de NMa-ambtenaren in de lente van dit jaar ‘betrapt’ op onderlinge uitwisseling van informatie die hen in staat stelde cliënten en verzekeraars zo te sturen dat zij daar terecht kwamen waar het de ziekenhuizen uitkwam. Zo’n uitwisseling is een schending van het kartelverbod, en kan miljoenenboetes met zich mee brengen.De ziekenhuizen hebben vervolgens eieren voor hun geld gekozen: ze hebben plechtig beloofd om vanaf nu géén concurrentiegevoelige informatie meer te delen die minder oud is dan 12 maanden. Na zo’n lange periode – is de redenering die de NMa aanvaardt – kan de uitwisseling geen kwaad meer omdat de informatie geen voorspellende waarde meer heeft. De NMa heeft één en ander vastgelegd in een zogeheten ‘toezeggingsbesluit’. Daarin staat ook aangegeven dat een controlemechanisme wordt opgetuigd waardoor de NMa een vinger aan de pols kan houden. In ‘ruil’ hiervoor ziet de NMa af van verder onderzoek en eventuele beboeting.

Bijzonder aan deze constructie is dat de ondernemingen zélf het initiatief moeten nemen voor de alternatieve route. Vooral in de gevallen waarin ondernemingen zich van geen kwaad bewust zijn, lijkt de NMa geneigd om toezeggingen te aanvaarden. In dat verband verdient opmerking dat ook indien de NMa nog geen onderzoek is gestart, maar een onderneming zélf begint aan te voelen dat wat zij doet niet door de beugel kan, zij zo’n toezeggingsbesluit kan aanvragen. Er is echter in dat geval geen garantie dat de NMa, als zij een toezeggingsbesluit niet ziet zitten, op grond van de ontvangen informatie niet alsnog een boeteonderzoek start.