1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Zoeken naar een onderhuurder levert geen grond op voor ontbinding van huurovereenkomst

Zoeken naar een onderhuurder levert geen grond op voor ontbinding van huurovereenkomst

Kan verhuurder de huurovereenkomst met huurder ontbinden enkel omdat huurder naar een onderhuurder op zoek is?
Leestijd 
Auteur artikel Robert Rijpstra MRICS
Gepubliceerd 05 december 2012
Laatst gewijzigd 01 april 2022

De kantonrechter van de Rechtbank Rotterdam oordeelde van niet. Het onderverhuren zonder toestemming van verhuurder is niet toegestaan, maar dat geldt niet voor het zoeken naar een onderhuurder.

De zaak
Tussen huurder en verhuurder bestaat een huurovereenkomst betreffende een woning. Op deze huurovereenkomst zijn de Algemene huurvoorwaarden voor zelfstandige woonruimten van toepassing. Hierin is onder meer bepaald dat het onderverhuren van de woonruimte uitsluitend is toegestaan met voorafgaande schriftelijke toestemming van de verhuurder.

Via Marktplaats komt verhuurder er achter dat huurder aanbiedt de woonruimte te willen onderverhuren. Verhuurder neemt onder een andere naam contact op met huurder en na informatie te hebben ingewonnen over prijs en beschikbaarheid maakt verhuurder zich bekend en deelt hij aan huurder mee dat hij een onrechtmatige daad heeft gepleegd. Verhuurder geeft aan dat huurder tot eind van de dag de tijd heeft de huurovereenkomst op te zeggen. Omdat huurder dit weigert, vordert verhuurder in kort geding ontruiming van het gehuurde. Deze vordering wordt door de voorzieningenrechter toegewezen en huurder verlaat de woning.

Bij de kantonrechter vordert verhuurder vervolgens dat de huurovereenkomst wordt ontbonden. Aan deze eis legt verhuurder ten grondslag dat huurder toerekenbaar is tekortgeschoten in de nakoming van zijn verplichting zich als een goed huurder te gedragen en jegens verhuurder onrechtmatig heeft gehandeld.

Beoordeling kantonrechter
De wet bepaalt dat een huurder van een woning niet bevoegd is om het gehuurde geheel of gedeeltelijk aan een ander in gebruik te geven. Wel is de huurder bevoegd om een gedeelte onder te verhuren, mits de huurder hoofdverblijf in de woning heeft. In het huurcontract kunnen afwijkende bepalingen zijn opgenomen. Het enkel op zoek gaan naar een onderhuurder is evenwel nog niet het zelfde als het daadwerkelijk onderverhuren. Dat is mogelijk anders indien ook dit contractueel niet is toegestaan. De kantonrechter oordeelt dat noch in de huurovereenkomst noch in de algemene huurvoorwaarden toestemming vereist is voor het enkele zoeken naar een onderhuurder. De vordering van verhuurder wordt dan ook afgewezen.

Commentaar / advies
Indien het voor een verhuurder belangrijk is dat er voor een bepaalde categorie woningen (bijvoorbeeld sociale huur) niet wordt onderverhuurd en men preventief wil optreden door ook het (actief) op zoek gaan naar een onderhuurder te verbieden, dan dient de verhuurder dit expliciet in de huurovereenkomst of de algemene bepalingen op te nemen. Overigens is hiermee niet gezegd dat het enkele overtreden van dit ‘zoekverbod’ een ontruiming en ontbinding van een huurovereenkomst rechtvaardigt.