Een dochtervennootschap in Duitsland - Wat kan je tegenkomen?

Als u als ondernemer stappen zet op de Duitse markt, staat u voor veel vragen. In dit O-book 'Een dochtervennootschap in Duitsland. Wat kan je tegenkomen?' hebben onze belangrijkste artikelen gebundeld. Zo helpen we u op weg.

Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner en de Duitse markt biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Wanneer u uitgebreid zaken wilt doen in Duitsland, dan ligt het voor de hand om dochtervennootschap op te richten in Duitsland.

Het is daarbij van groot belang om de juiste rechtsvorm te kiezen. Er zijn verschillende Duitse rechtsvormen die veel overeenkomsten vertonen met de Nederlandse varianten (BV, NV en CV). Welke rechtsvorm uiteindelijk voor uw onderneming geschikt is hangt af van verschillende factoren. Uiteraard spelen fiscale aspecten hierbij ook een rol.

De GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) is de populairste rechtsvorm in Duitsland en vergelijkbaar met de Nederlandse BV. Bij de keuze om een GmbH op te richten, is het erg belangrijk om de juridische en fiscale aspecten helder voor ogen te hebben. Een van de aspecten is het aanstellen van een bestuur van de Duitse vennootschap. In Duitsland werkt het vaak nét even anders.

Als u als ondernemer stappen zet op de Duitse markt, staat u voor veel vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld het risico en de bestuurdersaansprakelijkheid in Duitsland? En kan een verkoper zijn aansprakelijkheid in Duitsland uitsluiten? In dit O-book geven we antwoord op deze en andere veel gestelde vragen. 

Heeft u een specifieke vraag over ondernemen in Duitsland? Neem dan u gerust contact op met Susanne Hermsen-Pfeiffer.

Start met lezen

Een dochtervennootschap in Duitsland - Wat kan je tegenkomen?