1. Home
  2. Specialisten
  3. Evelien Boonzaaijer

Evelien Boonzaaijer Advocaat Aansprakelijkheid & Verzekering

Neem vrijblijvend contact op Telefoon 026 353 83 45 E-mailadres Stuur mij een e-mail Social

Over Evelien Boonzaaijer

Biografie

Evelien is werkzaam als advocaat bij Dirkzwager legal & tax op de sectie Aansprakelijkheid, Schade & Verzekering in Arnhem. Zij adviseert en procedeert op het gebied van zowel het aansprakelijkheidsrecht als het verzekeringsrecht.

Evelien heeft haar onderzoeksmaster Publiekrecht aan de Radboud Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen afgerond. Daarbij focuste zij zich op de strafrechtelijke aansprakelijkheid in concernverhoudingen. Evelien heeft aan beide universiteiten als onderzoeksassistent gewerkt. Zij was actief voor de sectie straf(proces)recht en criminologie en het Gronings Centrum voor Kinderrechten in de Gezondheidszorg. Tijdens haar studie was Evelien bovendien werkzaam als secretaris voor de Commissie van Toezicht bij een penitentiaire instelling.

Functie(s)

2019 Advocaat, Dirkzwager
Overheden, Verzekeraars Aansprakelijkheid & Verzekering Dirkzwager - Velperpoort
Velperweg 1
6824 BZ Arnhem

Opleiding(en)

2015 2018 Master rechtswetenschappelijk onderzoek, Rijksuniversiteit Groningen
2012 2018 Nederlands recht, Radboud Universiteit Nijmegen

Talen

Nederlands, Engels

Events

Delen of opslaan

Kennis geschreven door Evelien Boonzaaijer

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 3

Geen ‘Arbeid’? Geen artikel 7:658 BW

Een werkgever is op grond van artikel 7:658 BW verplicht om de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Maar ten opzichte van welke personen geldt deze zorgplicht ook alweer?

Ook de advocaat-generaal bij de Hoge Raad acht schildersbedrijf deels aansprakelijk voor door werknemer opgelopen blaaskanker

Het hof ’s-Hertogenbosch besliste in maart 2019, na verwijzing door de Hoge Raad in één van de twee welbekende ‘7 juni 2013-arresten’, dat een schildersbedrijf gedeeltelijk aansprakelijk is voor de geleden schade als gevolg van de ziekte en het overlijden van een werknemer. Tegen dat arrest is cassatie ingesteld. In de recent gepubliceerde conclusie van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad worden de overwegingen van het hof gevolgd en wordt geconcludeerd tot verwerping van het cassatieberoep.

Werkgever niet aansprakelijk voor schade van werknemer als gevolg van een val van een traptrede

Een werkgever hoeft geen specifieke maatregelen te nemen tegen algemeen bekende risico’s. Dat is al jaren vaste rechtspraak van de Hoge Raad. In een recente uitspraak van 27 februari 2020 kwam de rechtbank Oost-Brabant tot eenzelfde conclusie. Dat de werknemer bij het betreden of afgaan van een trap de nodige voorzichtigheid in acht neemt ligt volgens de rechtbank, zowel in als buiten werkgerelateerde situaties, zo voor de hand dat een werkgever daarvoor niet apart hoeft te waarschuwen. Hoe zit het ook alweer met de verplichting van de werkgever tot het waarschuwen en instrueren van haar medewerkers?