1. Home
  2. Specialisten
  3. Marene van den Berg

Marene van den Berg Advocaat Ondernemingsrecht

Contact Neem vrijblijvend contact op

Over Marene van den Berg

Biografie

Marene werkt sinds 2019 als advocaat bij Dirkzwager legal & tax op de sectie ondernemingsrecht in Nijmegen. Marene houdt zich met name bezig met financiering, zekerheden en het insolventierecht en ondersteunt de curatoren bij de afwikkeling van faillissementen.

 

Marene heeft zowel haar bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid als masteropleiding Privaatrecht (specialisatie Aansprakelijkheidsrecht) aan de Universiteit Utrecht gevolgd. Tijdens haar rechtenstudie was zij onder meer actief als ontwikkelaar van juridisch lesmateriaal voor de module Juridisch Secretaresse en heeft zij stage gelopen bij het Ministerie van Defensie. Na haar masteropleiding heeft Marene nog een tijd gewerkt als analist bij een grote bank.

Functie(s)

2019 Advocaat, Dirkzwager
Ondernemingen, Particulieren Commercieel contractenrecht, Financiering & Zekerheden, Insolventie & Herstructurering, Ondernemingsrecht & Vennootschapsrecht Dirkzwager - Stella Maris
Van Schaeck Mathonsingel 4
6512 AN Nijmegen

Opleiding(en)

2017 2018 Masteropleiding Privaatrecht, specialisatie Aansprakelijkheidsrecht
2013 2017 Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid

Talen

Nederlands, Engels

Events

Delen of opslaan

Kennis geschreven door Marene van den Berg

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 6

Verhuurders opgelet – (contractuele) rente over als boedelschuld verschuldigde huurprijs is ook boedelschuld!

Vanaf de dag van surseance van betaling of een faillissement is de huurprijs een boedelschuld. Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat wettelijke of contractuele vertragingsrente over de als boedelschuld verschuldigde huurprijs ook als boedelschuld moet worden aangemerkt. In onderstaand artikel wordt ingegaan op wat boedelschulden zijn, hoe de Hoge Raad tot dit oordeel is gekomen en op contractuele rentebedingen in huurovereenkomsten

De gevolgen van een faillissement - de gefailleerde (1/2)

Een faillissement van een natuurlijk persoon of onderneming brengt voor verschillende betrokkenen onzekerheid met zich mee. Een onbetaald gelaten schuldeiser weet niet of zijn openstaande factuur zal worden voldaan, de gefailleerde verliest de beschikking en het beheer over zijn tot het faillissement behorend vermogen en een werknemer van een gefailleerde onderneming weet niet of hij zijn baan behoudt. In een reeks van artikelen bespreek ik hoe een faillissement kan worden aangevraagd, welke rechten en verplichtingen voor de betrokken partijen gelden en welke personen en instituten betrokken zijn bij een faillissement. In het vorige deel (1) stonden het faillissementsverzoek en de rechtsmiddelen tegen een faillietverklaring centraal. In twee artikelen ga ik in op de (belangrijkste) gevolgen van een faillissement voor de gefailleerde (en diens bestuurder).

De gevolgen van een faillissement – de faillissementsaanvraag

Een faillissement van een natuurlijk persoon of onderneming brengt voor verschillende betrokkenen onzekerheid met zich mee. Een onbetaald gelaten schuldeiser weet niet of zijn openstaande factuur zal worden voldaan, de gefailleerde verliest de beschikking en het beheer over zijn tot het faillissement behorend vermogen en een werknemer van een gefailleerde onderneming weet niet of hij zijn baan behoudt. In een reeks van artikelen bespreek ik hoe een faillissement kan worden aangevraagd, welke rechten en verplichtingen voor de betrokken partijen gelden en welke personen en instituten betrokken zijn bij een faillissement. In dit artikel staat de faillissementsaanvraag centraal.

Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 – een hulpmiddel voor ondernemers in de coronacrisis

Door COVID-19 en alle maatregelen die ter bestrijding van het virus zijn afgeroepen, hebben veel ondernemers te maken gekregen met terugvallende omzetcijfers. Hoewel de overheid diverse steunmaatregelen heeft gecreëerd om ondernemers in financiële nood te helpen, hebben velen nog steeds betalingsachterstanden. Hierdoor lopen zij het risico failliet te worden verklaard, ondanks dat hun onderneming in de kern gezond is en de financiële problemen enkel van ‘tijdelijke’ aard zijn. De recent in werking getreden Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 (“Betalingsuitstelwet”) kan hulp bieden.