
Bescherming van vormgeving (het uiterlijk van producten)
Wanneer is het uiterlijk van een product beschermd? En claimt u intellectuele eigendomsrechten?
Valerie houdt zich als M&A advocaat -onderdeel van de sectie ondernemingsrecht- met name bezig met het begeleiden van (internationale) fusies, overnames en participaties. Daarnaast adviseert zij inzake (het opstellen van) aandeelhoudersovereenkomsten en algemene corporate vraagstukken.
Tijdens haar rechtenstudie heeft Valerie een semester in de Verenigde Staten gestudeerd. Na haar master ondernemingsrecht (aan de Zuidas) te hebben afgerond, begon zij haar carrière als corporate/M&A advocaat bij één van de grotere internationale advocatenkantoren in Amsterdam. Per 1 april 2018 maakte zij de overstap naar Dirkzwager.
In februari 2021 heeft zij de Grotius specialisatieopleiding Fusies en Overnames cum laude afgerond.
Valerie is daarnaast mede-bestuurslid van de associates tak van het internationale netwerk TELFA.
Valerie is gerankt in The Legal 500: ‘Valerie van Engelenburg-Sijberden: a strong associate, responsive, accurate, excellent subject matter expertise.‘
Recente M&A deals:
- de verkoop van de Krämer Groep aan Constructif
- de aankoop van MBS-BMC door Rupro Beheer (onderdeel van Rema Tip Top)
- de verkoop van De Staffing Groep aan Axiom Partners
- de verkoop van Rubis Tankmed B.V. en Rubis Terminal Petrol Ticaret Ve Sanayi A.Ş. door Rubis Terminal SA (voor wat betreft de NL aspecten van de deal)
Wessel van Alphen heeft zijn bedrijf De Staffing Groep verkocht aan het Zwitserse Axiom Partners. Dirkzwager stond de verkoper juridisch...
Naar caseWanneer is het uiterlijk van een product beschermd? En claimt u intellectuele eigendomsrechten?
Steeds meer bedrijven hebben dagelijks te maken met vraagstukken rondom de (mogelijke) milieugevolgen van hun activiteiten. Daarbij gaat het ook over juridische aspecten, waaronder aansprakelijkheid voor milieuverontreiniging zoals bodemverontreiniging, geur- en geluidhinder, stikstofdepositie etc.
Hoe groot is de invloed van cybersecurity in de zorg en is binnen uw organisatie voldoende focus op veiligheid?
Een recente uitspraak van de Rechtbank Limburg bevestigt maar weer dat het oppassen geblazen is als een aandeelhouder voornemens is om de aandelen in zijn holding juridisch te herstructureren, veelal om fiscale redenen.
In overnames is de koopprijs een essentieel onderwerp dat in de koopovereenkomst naar voren komt. In mijn vorige artikel beschreef ik het locked box systeem als koopprijsmechanisme versus koopprijsaanpassingen (beter bekend als 'completion accounts'). In dit artikel zal ik stilstaan bij verschillende varianten van koopprijsaanpassingen en de voor- en nadelen ervan.
In overnames is de koopprijs een essentieel onderwerp dat in de koopovereenkomst naar voren komt. In mijn vorige artikel ging ik in op de waardering van een onderneming en hoe de uiteindelijke koopprijs voor de aandelen tot stand komt. In dit artikel behandel ik het locked box systeem als koopprijsmechanisme versus koopprijsaanpassingen (beter bekend als completion accounts): waarom zien we dit zo vaak in Nederlandse deals en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
In de overnamepraktijk is een belangrijk onderwerp dat in de koopovereenkomst naar voren komt de koopprijs. Hoe wordt een onderneming gewaardeerd en hoe komt de uiteindelijke koopprijs voor de aandelen tot stand?
In een eerder artikel schreef ik over de verschillende fasen van een aandelentransactie. Vaak wordt er al vóórdat een eventuele intentieovereenkomst wordt gesloten en gestart wordt met een due diligence onderzoek informatie tussen partijen uitgewisseld. Met name voor een verkoper is het van belang dat de informatie die met de koper wordt gedeeld over de target en de beoogde transactie, door de koper strikt vertrouwelijk wordt gehouden. Een enkelzijdige NDA kan worden aangegaan, die alleen de informatie verstrekt door verkoper beschermt, of een wederkerige NDA waarbij de informatie die partijen over en weer verstrekken vertrouwelijk dient te worden gehouden.
In de overnamepraktijk is het gebruikelijk dat koper – tegenover betaling van de koopprijs – van de verkopende partij bepaalde garanties en vrijwaringen verlangt, zoals op te nemen in een door partijen te sluiten koopovereenkomst. Wat geldt er indien verkoper een garantie heeft geschonden en koper schade kan vorderen, maar verkoper zelf een lege entiteit is of niet de toereikende financiële middelen heeft? Hoe kan koper zich dan verhalen op verkoper? Om dit probleem te voorkomen, wordt doorgaans een vorm van zekerheid ten behoeve van koper opgenomen in de koopovereenkomst.
Garanties en vrijwaringen worden in het kader van een (aandelen)transactie vaak door de verkopende partij ten behoeve van de kopende partij opgenomen in de koopovereenkomst. Wat zijn garanties en vrijwaringen en wat is het verschil tussen deze twee contractuele bepalingen?
Het coronavirus COVID-19 zal ongetwijfeld impact hebben op de overnamepraktijk. Gaan transacties nog gewoon door of zullen deze on hold worden gezet? In overnamecontracten worden vaak zogenaamde ‘MAC-clausules’ opgenomen ter bescherming van een koper, hetgeen regelt dat een koper weg kan lopen van de deal in het geval zich een 'materiële nadelige wijziging' voordoet. Vormt het coronavirus een basis voor een koper om van de deal af te kunnen? En wat is aan te raden bij koopovereenkomsten die nog getekend moeten worden?
Wat is de toegevoegde waarde van een aandeelhoudersovereenkomst? Lees er meer over in het artikel van advocaat Valerie van Engelenburg-Sijberden.
Dirkzwagers Claudia van der Most en Valerie van Engelenburg-Sijberden hebben Arcadis Nederland geadviseerd bij de aankoop van de aandelen in Over Morgen. De notariële akte van levering werd door onze notaris Karen Verkerk gepasseerd. Tevens adviseerden onze fiscalisten Robert de Vries en Thijs Visser in deze transactie.
We zijn alweer bijna aangekomen bij het einde van 2019, maar ook bij het laatste artikel van deze reeks. In dit artikel bespreek ik het (juridische) sluitstuk van een aandelentransactie: signing en closing.
Nu het due diligence onderzoek (bijna) is afgerond, komen we aan in de fase van de koopovereenkomst. Hoe worden de uitkomsten van het due diligence onderzoek in de koopovereenkomst verwerkt? En welke bepalingen bevat een dergelijke overeenkomst normaliter?