Voldoet uw organisatie aan de ANBI-status?

Veel organisaties willen aangemerkt worden als “algemeen nut beogende instelling” (hierna: "ANBI"). De Belastingdienst kan een ANBI-status op aanvraag toekennen aan een instelling als deze instelling zich geheel of nagenoeg geheel inzet voor het algemeen nut. Middels deze tool kunt u een eerste beoordeling maken of uw instelling voldoet aan de voorwaarden voor een ANBI-status.

Start de vragenlijst →

Gratis online tool “ANBI-status check”

ANBI's kunnen gebruikmaken van aanzienlijke belastingvoordelen bij het verkrijgen van vermogen uit nalatenschappen of schenkingen, bij de betaling van energiebelasting en bij het verkrijgen van bepaalde financiële bijdragen of subsidies. Om door de Belastingdienst aangewezen te kunnen worden als ANBI moet een instelling wel aan bepaalde (wettelijke) vereisten voldoen. Zo zijn bijvoorbeeld goed geformuleerde statuten cruciaal en dient de instelling te voldoen aan bepaalde administratie- en publicatieverplichtingen.

Contact

Ons team is graag bereid u hierbij te assisteren. Naast advisering kunnen wij de benodigde juridische documentatie opstellen die voldoet aan de Nederlandse fiscale en ondernemingsrechtelijke regels. Ook kunnen wij voor u de statuten en governance van uw instelling actualiseren en de registraties verzorgen bij de Kamer van Koophandel.

Tevens kunnen wij in de fiscale en juridische documentatie rekening houden met bijzondere specifieke wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld volgt uit regelgeving voor zorginstellingen, woningcorporaties en/of uit bepaalde governance codes. Onze specialisten zijn u graag van dienst en wij nodigen u van harte uit om contact met ons op te nemen:

Onze specialisten

Disclaimer
De hierboven staande tekst, alsmede de onderstaande tool en de daarin opgenomen teksten vormen geen fiscaal en/of juridisch advies. De tool biedt een eerste leidraad bij de beoordeling of uw instelling voldoet aan de voorwaarden voor een ANBI-status. De in de tool opgenomen teksten worden enkel beheerst door het Nederlandse recht. De toepasselijke regelgeving omtrent de ANBI-status is complex en uitgebreider dan in deze tool is voorzien. Raadpleging van uw fiscalist, juridisch adviseur en/of notaris is zeer aan te raden. Dirkzwager legal & tax aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de inhoud van dit document, de tool en de leidraad die door deze tool worden voorgesteld. De gebruiker aanvaardt dit expliciet door gebruik te maken van deze tool.

Start de vragenlijst →

Advies nodig?

Wilt u een ANBI-status verkrijgen en bent u opzoek naar een fiscaal en juridisch adviseur die u hierbij kan helpen? Of wilt u dat uw instelling wordt beoordeeld of deze (nog) aan de voorwaarden voldoet voor de ANBI-status, en dat, zo nodig, de statuten worden gewijzigd?

Contactpersonen