Zo zouden volgens Quote inmiddels meer dan 1 op de 3 (werkende) Nederlanders een concurrentiebeding in hun arbeidsovereenkomst hebben staan. Het opstellen een (non-)concurrentiebeding kan slechts onder voorwaarden en vergt bovendien een individuele, gerichte aanpak. En daar gaat het – helaas – vaak op mis. Dat is zonde, want het afspreken van een (non-)concurrentiebeding kan wel noodzakelijk zijn om te voorkomen dat een werknemer na uitdiensttreding de kennis, ervaring en relaties gebruikt voor concurrerende werkzaamheden.
Ook nevenwerkzaamhedenbedingen zijn tegenwoordig in bijna elke arbeidsovereenkomst of cao te vinden. Het inroepen van zo’n beding is sinds 1 augustus 2022 echter niet altijd meer toegestaan. Zo kunnen nevenwerkzaamhedenbedingen alleen worden ingeroepen, wanneer de werkgever daarvoor een objectieve reden heeft.
Kortom, reden(en) genoeg voor Robin Jans en Anneloth Teunissen om je te informeren over de do’s en don’ts bij non-concurrentie- en nevenwerkzaamhedenbedingen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en rechtspraak zullen Robin en Anneloth in het webinar (onder andere) de volgende vragen bespreken:
- De term “non-concurrentiebedingen” is een verzamelterm voor concurrentie- en relatiebedingen. Wat is het verschil tussen deze twee bedingen?
- Wat is het doel van een non-concurrentiebeding? Kan ik mijn werknemers aan mijn organisatie binden door een non-concurrentiebeding af te spreken of is een non-concurrentiebeding daarvoor niet bedoeld?
- Onder welke voorwaarden kan ik een non-concurrentiebeding afspreken? Wat moet ik doen als de functie van de werknemer wijzigt of als ik de arbeidsovereenkomst van de werknemer wil verlengen?
- Wat zijn de aandachtspunten bij het formuleren van een non-concurrentiebeding? Wat zijn veel gemaakte fouten en hoe kun je deze fouten voorkomen?
- Wat kan ik doen als werknemers hun non-concurrentiebeding (dreigen te) overtreden?
- Wat is een ‘objectieve reden’ voor het inroepen van nevenwerkzaamhedenbedingen?
- Moeten nevenwerkzaamhedenbedingen worden aangepast naar aanleiding van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden?