1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
4 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 2625

Bodemverontreiniging en vastgoedcontracten: de nulmeting voor bodemkwaliteit

Afspraken over de bodemgesteldheid bij vastgoedcontracten zijn vaak geen overbodige luxe. Voordat het betreffende vastgoedobject ter beschikking wordt gesteld aan de nieuwe eigenaar of gebruiker wordt daarom vaak een nulmeting gedaan : op die manier kan later worden vastgesteld of verontreiniging al bestond op het moment van de transactie, of dat het is ontstaan onder verantwoordelijkheid van de nieuwe eigenaar of gebruiker. Naast de nulmeting moeten er concrete afspraken gemaakt worden over de eventuele uitkomsten. Dat het nauw luistert blijkt uit een recente zaak van de Rechtbank Limburg, daar viste een verhuurder achter het net, ondanks een duidelijke omschrijving van de omvang van deze aansprakelijkheid en een duidelijke nulmeting.

Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen 2024–2029

Flexwoningen bieden een snelle oplossing voor het woningtekort in Nederland. Het tijdelijke karakter maakt investeerders echter huiverig vanwege onzekerheid over rendement na de exploitatieperiode. Vooral in het sociale segment resulteert dit in een gebrek aan investeringen. Om dit aan te pakken heeft de wetgever de Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen 2024–2029 geïntroduceerd. Deze regeling voorziet erin de herplaatsing- en financiële risico’s van DAEB flexwoningen te mitigeren.

Bodemvervuiling en vastgoedcontracten: de doelomschrijving van het vastgoed

In geval van verkoop of verhuur van onroerend goed nemen partijen vaak een doelomschrijving op. Zo wordt in de meest gangbare modelovereenkomsten bij woonhuizen opgenomen dat het verkochte geschikt moet zijn voor normaal gebruik als woning. Bij commercieel onroerend goed lopen de omschrijvingen uiteen van bijvoorbeeld industrie tot woningbouw of van agrarisch tot kantoor. Wat misschien kan overkomen als een plichtmatige invuloefening, heeft in de praktijk wel degelijk waarde. Dit geldt helemaal wanneer er sprake is van bodemverontreiniging en de vraag speelt of het verkochte wel geschikt is voor dat omschreven doel. In dat geval is het ook aan te bevelen om zo specifiek mogelijk te zijn. Het belang van deze juiste omschrijving wordt geïllustreerd in een recente zaak van de Rechtbank Den Haag waarin een procedure werd gevoerd over de afgegeven garanties door de verkoper ten aanzien van het gebruik van het verkochte perceel. De rechtbank gaat in op de vraag wat over en weer verwacht mag worden ten aanzien van het normale gebruik van het perceel.

Tellen inkomsten uit zwart werk mee bij begroten verlies aan verdienvermogen?

De Hoge Raad heeft in het arrest van 12 april 2024 geoordeeld over de vraag of bij de begroting van schade wegens verlies aan verdienvermogen rekening gehouden mag worden met inkomsten uit zwart werk die de benadeelde verrichtte voor de aansprakelijkheidvestigende gebeurtenis. Het antwoord luidt: "ja"', onder een aantal voorwaarden, die ik hierna uiteenzet.

Planschade Vogelasiel Someren: het vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband genuanceerd; geen ‘alles of niets’-benadering?

In haar uitspraak van 21 maart 2024 nuanceert de rechtbank Oost-Brabant het voor planschade/nadeelcompensatie geldende vereiste van een rechtstreeks oorzakelijk verband tussen het rechtmatig overheidsoptreden en de gestelde schade. Volgens de rechtbank lenen de bijzondere omstandigheden van dit specifieke geval zich niet voor de in de rechtspraak ontwikkelde ‘alles of niets-benadering’ voor de toerekening van schade aan rechtmatig overheidshandelen.

Aansprakelijkheid en schadevergoeding bij verlies persoonsgegevens door cyberaanval?

Aansprakelijkheid en schadevergoeding vanwege een inbreuk op de AVG blijft een heet hangijzer. Het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: het Hof) wees op 14 december 2023 opnieuw een arrest over dit onderwerp. Het Hof beantwoordt in zijn arrest onder andere de vraag of het enkele feit dat een datalek heeft plaatsgevonden als gevolg van een cyberaanval betekent dat de AVG is overtreden en dat een betrokkene recht heeft op schadevergoeding.

Het shop-in-shop-ziekenhuis: centrale aansprakelijkheid van het ziekenhuis

In deze vijfdelige blogreeks gaan wij in op (de juridische aandachtspunten bij) een zogeheten shop-in-shop-ziekenhuis. In dit vierde blog bespreken we de centrale aansprakelijkheid van het ziekenhuis. Een in de praktijk vaak ondergeschoven kindje, terwijl de gevolgen voor met name het ziekenhuis enorm kunnen zijn.

Het shop-in-shop-ziekenhuis: dossierplicht, beroepsgeheim en gegevensuitwisseling

In deze vijfdelige blogreeks gaan wij in op (de juridische aandachtspunten bij) een zogeheten shop-in-shop-ziekenhuis. In dit derde blog bespreken we (de relevantie van) de dossierplicht, het beroepsgeheim en de (on)mogelijkheden van gegevensuitwisseling tussen het ziekenhuis en de shop-in-shop.

Wanneer ontstaat een geneeskundige behandelingsovereenkomst?

Soms bestaat er onduidelijkheid bij een hulpverlener over het moment waarop een geneeskundige behandelingsovereenkomst tot stand komt. In de praktijk ontstaat deze overeenkomst vrij gemakkelijk en soms ook eerder dan de hulpverlener vermoedt. Het is belangrijk dat een hulpverlener zich hiervan bewust is. Op het moment dat er sprake is van een behandelingsovereenkomst, dient hij zich namelijk te houden aan de verplichtingen uit de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst.

1 2 3 4 5 6
...
219