1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. 123video maakt inbreuk op auteursrechten Kim Holland door aanbieden geuploade video's

123video maakt inbreuk op auteursrechten Kim Holland door aanbieden geuploade video's

De Rechtbank Amsterdam heeft op 24 november 2010 geoordeeld dat 123video inbreuk maakt op de [intlink id="3433" type="page"]auteursrechten[/intlink] van Kim Holland doordat zij door eindgebruikers geuploade video's aanbiedt waarop Kim Holland auteursrechthebbende is.Werking 123video vergelijkbaar met YouTube123video exploiteert een website waarop gebruikers video's kunnen uploaden en is wat dat betreft wel te vergelijken met YouTube. Nadat een video is geuopload converteert 123video deze naar...
Leestijd 
Auteur artikel Mark Jansen
Gepubliceerd 01 december 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De Rechtbank Amsterdam heeft op 24 november 2010 geoordeeld dat 123video inbreuk maakt op de [intlink id="3433" type="page"]auteursrechten[/intlink] van Kim Holland doordat zij door eindgebruikers geuploade video's aanbiedt waarop Kim Holland auteursrechthebbende is.

Werking 123video vergelijkbaar met YouTube

123video exploiteert een website waarop gebruikers video's kunnen uploaden en is wat dat betreft wel te vergelijken met YouTube. Nadat een video is geuopload converteert 123video deze naar het Flash-formaat, zodat deze voor (nagenoeg) alle bezoekers te bekijken is. Ook genereert 123video een still (een enkele afbeelding) van het filmpje. Filmpjes kunnen bij 123video in diverse categorieen worden geplaatst en de gebruiker bepaalt zelf in welke categorie een filmpje thuishoort. Ook kan commentaar bij de filmpjes worden geplaatst.

Kim Holland eist opgave winst en betaling schadevergoeding

Kim Holland kwam tot de ontdekking dat diverse filmpjes waarop zij auteursrechthebbende is zonder haar toestemming geplaatst zijn op 123video. Zij heeft daarop 123video gesommeerd en, toen sommatie niet tot succes leidde, 123video gedagvaard voor de rechtbank Amsterdam.

Voor de rechtbank vordert zij nu o.a. opgave van het aantal keren dat de filmpjes zijn bekeken en de daarmee genoten winst en een schadevergoeding vanwege gederfde licentieopbrengsten.

Verweer 123video: slechts eindgebruikers maken inbreuk, 123video niet aansprakelijk

123video verweert zich voor de rechtbank door (samengevat) te stellen dat zij

  1. geen auteursrechtinbreuk maakt aangezien zij slechts faciliteiten ter beschikking stelt aan haar eindgebruikers en

  2. als al moet worden aangenomen dat van inbreuk sprake is, dat zij zich kan beroepen op de uitsluiting van aansprakelijkheid voor hostingproviders.


Oordeel rechtbank: 123video pleegt zelf inbreuk en is daarvoor aansprakelijk

Het eerste verweer gaat volgens de rechtbank niet op. De rechtbank verwijst naar het recente Rafael Hoteles arrest van het Hof van Justitie. Daarin is door het Hof van Justitie uitgemaakt dat voor een openbaarmaking in de zin van het auteursrecht "mededeling aan het publiek" van het beschermde materiaal vereist is en dat een partij die "met volledige kennis van de gevolgen van zijn gedrag tussenkomt om (...) toegang tot het beschermde werk te verlenen" in beginsel zelf aan openbaarmaking doet.

123video voldoet volgens de rechtbank duidelijk aan deze criteria. De mededeling aan het publiek is daarin gelegen dat 123video een filmpje naar de gebruiker toezendt zodra deze gebruiker een filmpje aanklikt. Ook is er sprake van tussenkomst van 123video bij het toegankelijk maken van deze filmpjes. Dit blijkt volgens de rechtbank o.a. uit het feit dat 123video:

  • aparte categorieen heeft aangemaakt

  • verkeerd geplaatste video's verplaatst naar de juiste categorie;

  • 123video de filmpjes converteert naar een ander bestandsformaat (i.p.v. passief hosten);

  • bijhoudt hoevaak de filmpjes zijn bekeken;

  • een still maakt van alle filmpjes;

  • publiek in de gelegenheid stelt commentaar te plaatsen bij de filmpjes;

  • populaire en veelbesproken filmpjes nadrukkelijk nader onder de aandacht brengt.


123video maakt dus zelfstandig openbaar in de zin van de [intlink id="3433" type="page"]Auteurswet[/intlink] en schendt daarmee dus de rechten die toekomen aan Kim Holland. Zij kan zich niet verschuilen achter haar gebruikers.

Ook het tweede verweer van 123video - een beroep op de uitsluiting van aansprakelijkheid voor hostingproviders - gaat volgens de rechtbank niet op. Voor een beroep op deze uitzondering (artikel 6:196c BW) is vereist dat de betreffende hosting provider zich niet mag inlaten met de op de server opgeslagen informatie. De rechtbank constateert dat 123video zich, gezien de hiervoor al genoemde omstandigheden, wel degelijk bemoeit met de inhoud van haar website. Zij kan zich dan ook niet beroepen op deze wettelijke uitzondering. 123video is daarmee aansprakelijk voor de inhoud van haar website.

Tussentijds hoger beroep opengesteld

Omdat niet voor alle filmpjes vast stond dat de eisende B.V.'s van Kim Holland wel auteursrechthebbende zijn, staat de rechtbank eerst toe om hierover nader bewijs te leveren. Ook is er nog wat discussie geweest over de berekening van de door Kim Holland geleden schade. 123video mag zich dan ook binnenkort uitlaten over een later ingebrachte alternatieve berekening van die schade. Vanwege die procedurele aspecten, wordt er op dit moment dan ook nog geen inhoudelijk oordeel geveld over de gevorderde schadevergoeding en de gevorderde administratieve gegevens. De echte veroordeling van 123video zal bij een volgende uitspraak volgen.

Opvallend is dat de rechtbank tussentijds hoger beroep uitdrukkelijk toestaat. Kennelijk beseft de rechtbank dat zij een principiele beslissing heeft genomen over de (ruime) uitleg van het begrip "openbaarmaken" in de Auteurswet en wil zij partijen in de gelegenheid stellen dit oordeel op korte termijn te laten toetsen door het Gerechtshof. Het is afwachten of partijen deze gelegenheid aangrijpen.