Netbeheerdersdag 2024
Besloten
Gesloten
Seminar
Energie

Netbeheerdersdag 2024

1 oktober 2024
12:45 - 18:00
Arnhem

Deze exclusieve kennismiddag is speciaal voor professionals werkzaam bij netbeheerders / netwerkbedrijven die zich bezighouden met juridische aspecten van de primaire taken. 

4 sprekers voor dit event
Maarten Kole
Maarten Kole
Advocaat - Partner
Energie
Lees meer
Daan Bastiaans
Daan Bastiaans
Kandidaat-notaris - Associate Partner
Energie
Lees meer
Joske Hagelaars
Joske Hagelaars
Advocaat - Associate Partner
Overheid & Omgeving
Lees meer
Mark Jansen
Mark Jansen
Advocaat - Associate Partner
IT & Privacy
Lees meer

Tijdens deze informele bijeenkomst gaan wij op een aantal thema's met elkaar in gesprek en kunnen deelnemers onderling ervaringen uitwisselen. Er staan zeven verschillende deelsessies gepland en u kunt deelnemen aan vier van deze sessies. 

Voor de deelsessies hebben wij een aantal thema’s, waarbij onze inschatting is dat er zeker voor elk wat wils is. Welke thema’s plenair en welke in groepssessies worden besproken hangt af van het aantal aanmeldingen voor elk thema. We vragen iedereen dus om een voorkeursvolgorde voor de volgende thema’s door te geven bij aanmelding:

Samenwerking tussen netwerkbedrijven; bij elkaar inkopen zonder aanbesteding

De bijzondere positie van netbeheerders en netwerkbedrijven in het aanbestedingsrecht staat centraal. Wat zijn de mogelijkheden om onderling opdrachten te verstrekken zonder aanbesteding; meer in het bijzonder bij innovatie/ duurzame projecten zoals warmtenetten? En mag je bij een aanbesteding producten uit “risicovolle landen” weren? 

Actualiteiten energierecht, artikel 16c Ewet

In deze deelsessie worden de actuele ontwikkelingen in het energierecht besproken en wordt ingegaan op de komst van de Energiewet. Daarbij is er veel aandacht voor de actualiteiten die netbeheerders in de praktijk tegenkomen bij procedures op grond van artikel 16c Elektriciteitswet.

Omgevingsrechtelijke aspecten bij locatiekeuzes

De Omgevingswet is per 1 januari 2024 in werking getreden. Bij de uitbreiding van netten, of het nu gaat om de kabels en leidingen of de stations, speelt locatiekeuze een belangrijke rol. Grond is schaars en er spelen veel belangen van derden. Wanneer is een alternatievenonderzoek verplicht en welke alternatieven moeten worden meegenomen? In deze deelsessie wordt vanuit omgevingsrechtelijk perspectief ingegaan op de wettelijke eisen en actuele jurisprudentie.

Ligrechten en overheden, vergunningenstelsels voor liggen en verleggen of een gedoogplicht?

Verleggingen van kabels en leidingen zijn aan de orde van de dag, maar het juridische kader is lang niet altijd duidelijk. Want wanneer, en onder welke voorwaarden, moet eigenlijk aan een verlegging worden meegewerkt? Tijdens deze deelsessie worden verschillende verleggingsregimes besproken. Daarbij wordt met name aandacht besteed aan de verhouding tussen het privaatrechtelijke ligrecht (bijvoorbeeld opstalrechten en gedoogplichten) en het publiekrechtelijk kader (vergunningenstelsels).

Schadevergoeding bij gedoogplichten; in het bijzonder “toekomstschade

Er worden steeds meer gedoogplichten opgelegd en de komende jaren zal het net ook nog fors moeten worden uitgebreid. In toenemende mate ontstaat discussie over de schadevergoeding waarop een gedoogplichtige recht heeft, en in het bijzonder over de benadering van ‘toekomstschade’. Het gaat dan om de vraag hoe moet worden omgegaan met toekomstige omstandigheden; heeft de eigenaar nog recht op een aanvullende vergoeding als zijn grond in de toekomst niet, of alleen tegen hogere kosten, kan worden ontwikkeld? Hebben rechtsopvolgers hier ook recht op? Deze en andere vragen komen in deze deelsessie aan bod.

Beperkte rechten en onderopstalconstructies

In deze deelsessie wordt ingegaan op de (on)mogelijkheden bij het vestigen van beperkte rechten om de bereikbaarheid en eigendom van netwerken te waarborgen. Tijdens deze workshop worden de mogelijkheden aan de hand van de praktijk toegelicht.

Cybersecurity in de energiesector

De NIS2-richtlijn verplicht belangrijke bedrijven om hun cybersecurity op orde te krijgen. Energiemaatschappijen en netbeheerders moeten hun beleid aanscherpen en incidenten melden. In deze deelsessie wordt in kaart gebracht welke regels op netbeheerders afkomen om hun digitale weerbaarheid te vergroten.

Onderwerpen
  • Samenwerking tussen netwerkbedrijven; bij elkaar inkopen zonder aanbesteding
  • Actualiteiten energierecht, artikel 16c Ewet
  • Omgevingsrechtelijke aspecten bij locatiekeuzes
  • Ligrechten en overheden, vergunningenstelsels voor liggen en verleggen of een gedoogplicht?
  • Schadevergoeding bij gedoogplichten; in het bijzonder “toekomstschade”
  • Beperkte rechten en onderopstalconstructies
  • Cybersecurity in de energiesector
Location photo
Locatie

Hotel Haarhuis,

Stationsplein 1

6811 KG Arnhem

Programma

  • 12:45 uur            Ontvangst (inclusief lunch)
  • 13:15 uur            Plenaire introductie
  • 13:30 uur            Deelsessie 1 (plenair)
  • 14:15 uur            Pauze
  • 14:25 uur            Deelsessie 2 en 3 (in twee groepen)
  • 15:10 uur            Deelsessie 4 en 5 (in twee groepen)
  • 15:55 uur            Pauze
  • 16:05 uur            Deelsessie 6 en 7 (in twee groepen)
  • 16:50 uur            Plenaire afsluiting
  • 17:00 uur            Borrel

Ontmoet de sprekers

Meer events in deze reeks

Veelgestelde vragen

  • Is de locatie goed bereikbaar met openbaar vervoer?  
    Hotel Haarhuis bevindt zich direct aan Station Arnhem Centraal en is dus perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. 
  • Hoe kan ik me afmelden voor een evenement? 
    Bent u onverhoopt verhinderd? Dan kunt u zich afmelden via het annuleringsformulier. Deze link staat in de uitnodiging. Indien u zich op de dag van het evenement afmeldt, dan horen wij dit graag via marketing@dirkzwager.nl.