1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Aanpassing van het enquêterecht

Aanpassing van het enquêterecht

Op 10 april 2012 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel tot aanpassing van het enquêterecht. De belangrijkste wijzigingen zijn:Aandeelhouders en certificaathouders van NV’s en BV’s met een geplaatst kapitaal van € 22,5 miljoen of meer, moeten minimaal 1% kapitaal vertegenwoordigen om een enquêteprocedure te kunnen instellen bij de Ondernemingskamer. Deze bepaling moet de rol van zogenaamde activistische aandeelhouders inperken.De rechtspersoon kan zelf ook om een enquêteprocedu...
Leestijd 
Auteur artikel Maarten Kole
Gepubliceerd 27 april 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Op 10 april 2012 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel tot aanpassing van het enquêterecht.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

Aandeelhouders en certificaathouders van NV’s en BV’s met een geplaatst kapitaal van € 22,5 miljoen of meer, moeten minimaal 1% kapitaal vertegenwoordigen om een enquêteprocedure te kunnen instellen bij de Ondernemingskamer. Deze bepaling moet de rol van zogenaamde activistische aandeelhouders inperken.

De rechtspersoon kan zelf ook om een enquêteprocedure verzoeken.

De mogelijkheid voor de Ondernemingskamer om voorlopige voorzieningen te treffen wordt enigszins beperkt. Indien er nog geen onderzoek is bevolen, wordt een onmiddellijke voorziening slechts getroffen indien naar het voorlopige oordeel van de Ondernemingskamer het enquêteverzoek zal worden toegewezen.

Daarnaast voorziet de wetswijziging in een aantal processuele waarborgen. De Ondernemingskamer dient een raadsheer-commissaris aan te stellen die de onderzoeken begeleidt. De raadsheer-commissaris kan de onderzoeker aanwijzingen geven. Voorts dient de onderzoeker degenen die in het verslag worden genoemd in de gelegenheid te stellen om opmerkingen te maken ten aanzien van wezenlijke bevindingen die op henzelf betrekking hebben.

Ten slotte wordt de aansprakelijkheid van de onderzoeker beperkt. Alleen wanneer er sprake is van opzettelijk onbehoorlijk handelen of kennelijk grove miskenning van de taak, kan de onderzoeker aansprakelijk worden gehouden voor de schade die het gevolg is van het onderzoeksverslag.

Het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie vindt plaats op 5 juni 2012.