De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Contractenrecht: ‘Battle of forms’

Contractenrecht: ‘Battle of forms’

Parkeergaragehouder Q-Park hanteert twee regelingen voor de gevolgen van uitrijden zonder te betalen. Welke geldt?Een parkeergarage uitrijden zonder te betalen mag uiteraard niet, maar wat zijn de gevolgen? In dit artikel gaat het niet om eventuele strafrechtelijke aspecten van het niet betalen, maar van de zogenaamde civielrechtelijke gevolgen. Bij het inrijden van de garage ga je namelijk een overeenkomst aan met Q-Park. Die inhoud van die overeenkomst wordt een gebruiker van de parkeergara...
Leestijd 
Auteur artikel Cindy Snelders-van de Kamp
Gepubliceerd 08 februari 2018
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 
Parkeergaragehouder Q-Park hanteert twee regelingen voor de gevolgen van uitrijden zonder te betalen. Welke geldt?

Een parkeergarage uitrijden zonder te betalen mag uiteraard niet, maar wat zijn de gevolgen? In dit artikel gaat het niet om eventuele strafrechtelijke aspecten van het niet betalen, maar van de zogenaamde civielrechtelijke gevolgen. Bij het inrijden van de garage ga je namelijk een overeenkomst aan met Q-Park. Die inhoud van die overeenkomst wordt een gebruiker van de parkeergarage duidelijk gemaakt via de bordjes bij het inrijden. Omdat deze voorwaarden voor iedereen hetzelfde zijn, worden ze beschouwd als algemene voorwaarden in de zin van de wet.

Q-Park verwijst daarbij ook naar een (andere) algemene voorwaarden die niet van de bordjes zijn af te lezen. Die voorwaarden maken in beginsel ook onderdeel uit van de overeenkomst tussen Q-Park en de gebruiker van de parkeergarage.

Op basis van de overeenkomst met Q-Park dien je als gebruiker van de garage te betalen voor het parkeren. Wat nu als je dat niet doet?

Een dergelijk geval is voor de civiele (kanton)rechter gekomen. Op 14 november 2017 is hierover uitspraak[1] gedaan. De gevolgen van uitrijden zonder te betalen kunnen tussen partijen, in afwijking van een wettelijke regeling, worden overeengekomen. De vraag in deze kwestie was wat er precies tussen partijen was overeengekomen. Q-Park hanteert namelijk voor een en dezelfde situatie (verlaten van de parkeergarage zonder te betalen) twee sets van algemene voorwaarden die tot verschillende uitkomsten leiden. Op een informatiebord voor de slagboom staat vermeld dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn, naar welke voorwaarden wordt verwezen. In die voorwaarden staat (kort gezegd) dat bij uitrijden zonder te betalen € 390 in rekening wordt gebracht. Op de inritterminal (waar men het kaartje neemt) staat echter specifiek vermeld dat bij uitrijden zonder te betalen het dagtarief van € 30 plus de bijkomende kosten in rekening worden gebracht. De rechter meent, in lijn met de Hoge Raad[2], dat  door uitleg moet worden vastgesteld welke regeling voorgaat. De kantonrechter oordeelt dat een concrete en direct kenbare voorwaarde die de klant moeilijk kan ontgaan, zoals de tekst op de inritterminal, meer aandacht vraagt dan een algemene verwijzing naar verder niet-kenbare voorwaarden. De kantonrechter is aldus van mening dat de ‘overtreder’ alleen het dagtarief en bijkomende kosten dient te betalen. De bijkomende kosten heeft Q-Park onvoldoende gesteld en bewezen. De overtreder dient wel EUR 40 aan buitengerechtelijke incassokosten te betalen.

[1] ECLI:NL:RBNNE:2017:4681.

[2] ECLI:NL:HR:2015:1125.