1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Geen Bumaheffing voor embedden YouTube filmpjes

Geen Bumaheffing voor embedden YouTube filmpjes

BumaStemra bericht vandaag dat zij een overeenkomst heeft gesloten met Google over het embedden van filmpjes in websites. Gevolg van deze overeenkomst is dat BumaStemra - in tegenstelling tot eerdere plannen - websitehouders niet zal factureren voor het plaatsen van een Youtube filmpje.Enige tijd terug was er nogal wat commotie (er werden zelfs kamervragen gesteld) toen BumaStemra aankondigde voor het embedden van Youtube filmpjes bij de websitehouder een vergoeding in rekening te gaan brenge...
Leestijd 
Auteur artikel Mark Jansen
Gepubliceerd 22 december 2009
Laatst gewijzigd 16 april 2018
BumaStemra bericht vandaag dat zij een overeenkomst heeft gesloten met Google over het embedden van filmpjes in websites. Gevolg van deze overeenkomst is dat BumaStemra - in tegenstelling tot eerdere plannen - websitehouders niet zal factureren voor het plaatsen van een Youtube filmpje.

Enige tijd terug was er nogal wat commotie (er werden zelfs kamervragen gesteld) toen BumaStemra aankondigde voor het embedden van Youtube filmpjes bij de websitehouder een vergoeding in rekening te gaan brengen. Naar aanleiding van die commotie trok BumaStemra haar plannen snel in (zie [intlink id="1041" type="post"]ons eerdere blogbericht[/intlink]).

Nu is aangekondigd dat een overeenkomst met Google is gesloten. Praktische consequentie hiervan is dat voor het gebruik van Youtube-filmpjes op website geen vergoeding aan BumaStemra verschuldigd is. Dit geldt zowel voor particuliere als zakelijke websites.

Helaas is de overeenkomst zelf niet online gepubliceerd en is slechts het persbericht van BumaStemra beschikbaar. Deze eerste analyse is dan ook slechts op dit persbericht gebaseerd.

Het persbericht roept nog wel enkele vragen op. Zo wordt gemeld dat de overeenkomst slechts ziet op filmpjes "die worden gehost op, en gestreamed vanaf de Nederlandse versie van YouTube". Voor zover mij bekend is er echter slechts één YouTube waarop alles te vinden is, hooguit verandert de taal en de ranking van de zoekresultaten bij bezoek vanuit verschillende landen. Hoe nu een filmpje te embedden vanaf de Nederlandse versie van YouTube is me dus onduidelijk. De praktijk zal echter behoefte hebben aan concrete handvatten. Hopelijk zal BumaStemra dit aspect dan ook in haar voorlichting duidelijk maken.

Verder schrijft BumaStemra in haar persbericht dat de overeenkomst ziet op het "volledige repertoire van Buma/Stemra". Onduidelijk is of hiermee ook gedoeld wordt op het volledige internationale repertoire. Dat is niet ondenkbaar, aangezien BumaStemra op grond van bestaande internationale afspraken immers al het aanspreekpunt is voor gebruik van buitenlandse muziek in Nederland. De vraag is of die afspraken voorzien in het treffen van dergelijke regelingen voor het Internet. Muziekgebruik op Internet heeft immers naar zijn aard internationale consequenties. Ook hier zal de praktijk behoefte hebben aan concrete en duidelijk voorlichting.

Al met al is het voor veel websitehouders verheugend nieuws. Wel zullen de onduidelijkheden nog moeten worden opgehelderd. Verder moet niet vergeten worden dat BumaStemra alleen de rechthebbenden op de muziek vertegenwoordigt. Niet ondenkbaar is dat geoordeeld wordt dat een filmpje op YouTube het auteursrecht van de (film)maker schendt of anderszins onrechtmatig is.