1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Nieuw voor oud en de kapitalisatiefactor 10

Nieuw voor oud en de kapitalisatiefactor 10

Op vordering van de gemeente Soest was een als moskee ingericht en gebruikt voormalig schoolgebouw onteigend.De rechtbank had met inachtneming van een aftrek wegens ‘correctie nieuw voor oud’ de jaarlijkse rentelast gekapitaliseerd met factor 15, met het argument dat de uitgangspunten voor de berekening van de aftrek –die was gerelateerd aan een zeer lange procedure- zich niet verdroegen met de door deskundigen gehanteerde kapitalisatiefactor 10.De Hoge Raad oordeelt dat dit argument de hante...
Leestijd 
Auteur artikel Hanna Zeilmaker
Gepubliceerd 16 juli 2010
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Op vordering van de gemeente Soest was een als moskee ingericht en gebruikt voormalig schoolgebouw onteigend.
De rechtbank had met inachtneming van een aftrek wegens ‘correctie nieuw voor oud’ de jaarlijkse rentelast gekapitaliseerd met factor 15, met het argument dat de uitgangspunten voor de berekening van de aftrek –die was gerelateerd aan een zeer lange procedure- zich niet verdroegen met de door deskundigen gehanteerde kapitalisatiefactor 10.


De Hoge Raad oordeelt dat dit argument de hantering van een andere kapitalisatiefactor dan de gebruikelijke factor 10 niet rechtvaardigt. De kapitalisatiefactor ziet slechts op de wijze waarop de jaarlijkse rentelast wordt omgerekend tot een bedrag ineens waaruit de Stichting die rentelast gedurende een aantal jaren kan opbrengen, en dat aantal jaren houdt geen verband met het tijdvak gedurende het voordeel ‘nieuw voor oud’ zich zal voordoen. De Hoge Raad doet de zaak zelf af, met toepassing van de juiste kapitalisatiefactor.
HR 9 juli 2010, BL6267
Vragen? Neemt u contact op met mr. Hanna Zeilmaker of mr. Jessica de Roos, 024-3813183
zeilmaker@dirkzwager,nl; deroos@dirkzwager.nl