Zoeken
  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. NMa: geen boete voor verkopende partijen na niet melden concentratie

NMa: geen boete voor verkopende partijen na niet melden concentratie

Enige tijd geleden meldden wij al dat de rechtbank Rotterdam in haar uitspraak van 13 januari 2011 heeft geoordeeld dat in het kader van een overname alleen de partij die (uitsluitende) zeggenschap over een andere onderneming verwerft, meldingsplichtig is in de zin van de Mededingingswet. De verkopende partij die zeggenschap overdraagt, is dan ook niet langer meldingsplichtig. Deze uitspraak is op 24 februari 2012 door het College voor Beroep en Bedrijfsleven (CBB) bekrachtigd.De NMa heeft in...
Auteur artikelSelma van Ramele
Gepubliceerd25 juli 2012
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Enige tijd geleden meldden wij al dat de rechtbank Rotterdam in haar uitspraak van 13 januari 2011 heeft geoordeeld dat in het kader van een overname alleen de partij die (uitsluitende) zeggenschap over een andere onderneming verwerft, meldingsplichtig is in de zin van de Mededingingswet. De verkopende partij die zeggenschap overdraagt, is dan ook niet langer meldingsplichtig. Deze uitspraak is op 24 februari 2012 door het College voor Beroep en Bedrijfsleven (CBB) bekrachtigd.

De NMa heeft in een persbericht van 20 juli 2012 bekend gemaakt dat zij haar praktijk in lijn met de uitspraak van het CBB aanpast. Dit naar aanleiding van het besluit van de NMa om af te zien van boetes aan de Staat der Nederlanden en Oliezadenspecialist Bunge groep wegens het niet op tijd melden van een concentratie. Deze partijen waren als verkoper betrokken bij een concentratie die niet op tijd was gemeld bij de NMa en kregen daarvoor een boete. Tegen deze boete hadden zij bezwaar gemaakt. Tijdens de bezwaarfase bekrachtigde het CBB namelijk de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam. De NMa kon dus niet anders dan de boetes aan de Staat en de Bunge groep terug te draaien. Gelukkig hadden de Staat en Oliezadenspecialist Bunge bezwaar gemaakt. Hadden zij dit niet gedaan dan was de boete ondanks de uitspraak van het CBB blijven staan. Zie ook het artikel Geen bezwaar dan ook geen recht op boetevermindering.