1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Vereenvoudiging energielabel (EPBD)

Vereenvoudiging energielabel (EPBD)

Op 20 november 2012 is het wetsvoorstel “Kenbaarheid energieprestatie gebouwen” door de Tweede Kamer verworpen. Op grond van dit voorstel mag een notaris vanaf 2013 de akte van levering van een gebouw niet passeren zolang een energielabel ontbreekt. Reden voor de verwerping is voornamelijk de sanctie (dienstweigering door de notaris) die stond op het ontbreken van een energielabel. Ook de KNB vond dit een te zware sanctie. Een bestuurlijke boete waarbij een dwangsom moet worden betaald als sa...
Leestijd 
Auteur artikel Anouk Bisseling
Gepubliceerd 27 mei 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Op 20 november 2012 is het wetsvoorstel “Kenbaarheid energieprestatie gebouwen” door de Tweede Kamer verworpen. Op grond van dit voorstel mag een notaris vanaf 2013 de akte van levering van een gebouw niet passeren zolang een energielabel ontbreekt. Reden voor de verwerping is voornamelijk de sanctie (dienstweigering door de notaris) die stond op het ontbreken van een energielabel. Ook de KNB vond dit een te zware sanctie. Een bestuurlijke boete waarbij een dwangsom moet worden betaald als sanctie bij het ontbreken van een energielabel past volgens hen beter bij de aard van de overtreding.

Mogelijkheden vereenvoudiging energieprestatiecertificaat en de sanctionering
Inmiddels heeft minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst, mede naar aanleiding van ingediende moties, flink het mes gezet in het oorspronkelijke wetsvoorstel. Hij heeft op een rij gezet hoe alle lidstaten van de Europese Unie omgaan met de herziene Europese richtlijn voor energieprestatie van gebouwen (EPBD). Alle opties voor vereenvoudiging van het systeem van energieprestatiecertificaat en de sanctionering daarvan zijn verkend. Uitgangspunt is dat het energielabel voor de particuliere woningeigenaar aanzienlijk vereenvoudigd moet worden. Het energielabel moet goedkoper en nuttiger worden als bewustwordingsinstrument bij het stimuleren van energiebesparing van woningen.

Blok lijkt nu onderscheid te maken tussen de termen energielabel en energieprestatiecertificaat, die in het verleden nog als synoniemen werden gebruikt.

Het vereenvoudigde energielabel
Volgens Blok krijg je maximale bewustwording bij de particuliere woningeigenaar wanneer hij zelf verantwoordelijk is voor het opstellen van een energielabel. Er is voldoende informatie van woningen voorhanden om de basisgegevens van de woning aan de eigenaar beschikbaar te stellen. De eigenaar moet vervolgens zelf deze gegevens van zijn woning aanvullen. Een onafhankelijke deskundige kan de woningeigenaar daarbij op afstand ondersteunen en de gegevens goedkeuren. Op deze manier kan de particuliere huiseigenaar aanzienlijk kosten besparen op de verplichting voor een energielabel bij verkoop.

Het uitgebreide energieprestatiecertificaat
Indien men toch liever een zo nauwkeurig mogelijke uitdrukking van de energieprestatie wil hebben van een woning, bestaat er nog de tweede mogelijkheid van een energieprestatiecertificaat door een uitgebreide opname.

Sanctie
Bij het ontbreken van of het hebben van een ondeugdelijke energielabel lijkt een bestuurlijke boete de meest passende sanctie. Gebruik van het energieprestatiecertificaat is daarentegen vrijwillig en erop gericht om particuliere en professionele woningeigenaren te stimuleren aan de slag te gaan met energiebesparing.

Streven voor 2014
Nu zijn er nog twee berekeningen voor het bepalen van het energielabel; één voor bestaande bouw en één voor nieuwbouw. In het kader van vereenvoudiging streeft de minister er naar om in 2014 tot één berekeningsmethodiek te komen, want dan zijn bestaande bouw en nieuwbouw goed met elkaar te vergelijken. Deze berekening wordt de basis voor zowel het energielabel als het energieprestatiecertificaat.

Alternatief voorstel
Volgens Kamerlid Albert de Vries van de PvdA doet het gewijzigde voorstel afbreuk aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ook de partners van het Lente-akkoord en de Woonbond zijn tegen het gewijzigde voorstel. Zij zetten vraagtekens bij de betrouwbaarheid van een label dat door een woningeigenaar zelf mag worden opgesteld. Daarom hebben zij als reactie een alternatief voorstel gemaakt. De overheid moet aan elke woningeigenaar een indicatief energielabel verstrekken waar nog geen gecertificeerd energielabel van geregistreerd staat. Dit kan op basis van de beschikbare gegevens. Zo'n indicatief label maakt het energiezuiniger maken van de woning bespreekbaar én maakt het onderscheid in energiezuinigheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw duidelijk.

Dirkzwager houdt u via deze kennispagina op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent het energielabel.