1. Home
  2. Specialisten
  3. Blanca de Louw

Blanca de Louw Advocaat Gezondheidszorg

Neem vrijblijvend contact op Telefoon 024 381 31 71 Mobiel 06 3110 50 04 E-mailadres Stuur mij een e-mail Social

Over Blanca de Louw

Biografie

Blanca is sinds 2022 werkzaam als advocaat op de sectie Gezondheidszorg op ons kantoor in Nijmegen. Blanca heeft een primair civielrechtelijke advies- en procespraktijk. Zij focust zich in haar dagelijkse praktijk onder andere op medische aansprakelijkheid en het medisch tuchtrecht. Ook houdt zij zich bezig met de contractuele verhouding tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars, meer in het bijzonder vergoedingsvraagstukken (waaronder de toepassing van het machtigingsvereiste) en materiële controles. Blanca haar bijzondere interesse gaat uit naar de wijze waarop invulling wordt gegeven aan artikel 13 van de Zorgverzekeringswet, waarin het recht op vrije artsenkeuze is opgenomen. Blanca heeft bovendien een scherp oog voor politiek-bestuurlijke ontwikkelingen die doorwerken in het domein van de gezondheidszorg.

Blanca heeft Nederlands Recht gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Daarna rondde zij de master Privaatrecht aan de VU Amsterdam cum laude af. Tijdens haar studie liep Blanca onder meer stage bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en was ze werkzaam bij de rechtspraak.

Binnen Dirkzwager is Blanca actief in de werkgroep diversiteit & inclusie. Ook is Blanca lid van het platform Inclusie en Diversiteit van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Naast haar werk is Blanca actief in het landelijk bestuur van Reizigersvereniging ROVER.

Functie(s)

2022 Advocaat, Dirkzwager
Overheden, Verzekeraars, Zorg Gezondheidsrecht, Aansprakelijkheid & Verzekering, Commercieel contractenrecht Dirkzwager - Stella Maris
Van Schaeck Mathonsingel 4
6512 AN Nijmegen

Opleiding(en)

2019 2021 Master Privaatrecht, Vrije Universiteit Amsterdam
2015 2019 Bachelor Nederlands Recht, Universiteit Utrecht
2015 2019 Honoursprogramma 'Utrecht Law College', Universiteit Utrecht

Talen

Nederlands, Engels

Events

 
23 mei 2023

Zorg en recht lezing: Zorgaanbieders in het Zvw-domein: kansen en uitdagingen

Aan de hand van voorbeelden uit hun eigen praktijk, civiel- en bestuursrechtelijke jurisprudentie én ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving behandelen Koen Mous, Stefan Donkelaar en Blanca de Louw de positie van de zorgaanbieder in het domein van de Zorgverzekeringswet.

Delen of opslaan

Kennis geschreven door Blanca de Louw

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 18

Minister: lage vergoedingen voor ongecontracteerde zorg in de wijkverpleging en ggz zijn in lijn met het IZA

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport heeft zich in een recente Kamerbrief uitgelaten over de lage vergoedingen van ongecontracteerde zorg binnen de wijkverpleging en ggz. De minister stelt dat deze verlaagde vergoedingen in lijn zijn met de doelstellingen zoals geformuleerd in het recent gesloten Integraal Zorgakkoord (IZA), waarin maatregelen zijn geformuleerd om de contracteergraad te verhogen.

Vrije artsenkeuze opnieuw op de politieke agenda: kabinet overweegt inperking

Met het uitlekken van het concept Integraal Zorgakkoord (IZA) lijkt de vrije artsenkeuze opnieuw op de politieke agenda te komen. De Volkskrant meldt vanochtend dat het kabinet voornemens is de keuzevrijheid voor patiënten in te perken. Wanneer zij zich wenden tot een ongecontracteerde zorgaanbieder, zullen zij een substantieel deel van de kosten zelf moeten ophoesten.

Hof versterkt positie zorgaanbieders met arrest over vergoeding onder de aanvullende verzekering

Het gerechtshof Arnhem Leeuwarden heeft op 15 februari 2022 een belangrijk arrest gewezen over de vraag onder welke omstandigheden een zorgverzekeraar onrechtmatig handelt door de vergoeding van bepaalde hulpmiddelen (in dit geval steun- en therapiezolen) uit de aanvullende verzekering te schrappen. Het arrest versterkt de positie van zorgaanbieders, met wiens belangen zorgverzekeraars ook bij het inrichten en afsluiten van de aanvullende verzekering rekening moeten houden.

Het zorgprestatiemodel: mogelijke knelpunten en risico's

In deze blogreeks hebben we uitgebreid stilgestaan bij verschillende aspecten van het zorgprestatiemodel. Deze nieuwe bekostigingssystematiek gaat uit van prestatiebekostiging. Men streeft hiermee naar meer eenvoud, minder administratieve lasten en een betere aansluiting op de daadwerkelijk geleverde zorg. In onze blogreeks is naar voren gekomen dat het nog maar de vraag is of het zorgprestatiemodel daadwerkelijk zorgt voor meer eenvoud en minder administratieve lasten. Wij signaleren in ieder geval een aantal knelpunten en risico’s. In dit laatste blog zullen wij die verder toelichten.

Stand van zaken bij de implementatie van het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ

Parallel aan de invoering van het zorgprestatiemodel loopt de implementatie van het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ (hierna: LKS). Het LKS beschrijft de kwaliteitsnormen waaraan een zorgaanbieder in de curatieve GGZ moet voldoen. Het gaat daarbij met name om de rol van de regiebehandelaar en andere zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling. In dit blog nemen wij u kort mee door het LKS en beschrijven we de ontwikkelingen sinds het LKS eind 2020 gepubliceerd werd.

Boete van NZa voor overtreding Regeling transparantie zorginkoop

Op 5 januari 2022 maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) bekend dat zij een bestuurlijke boete heeft opgelegd van in totaal € 38.000 aan de coöperatie VGZ (hierna: VGZ) voor overtreding van de transparantieregels. Volgens de NZa heeft VGZ de wijziging van de tekentermijn in de zorginkoopprocedure voor paramedische zorg niet tijdig bekendgemaakt. In dit blogartikel leggen wij uit wat de transparantieregels inhouden, hoe deze zorgaanbieders beogen te beschermen en op welke wijze VGZ deze regels volgens de NZa heeft overtreden.

Het zorgprestatiemodel: problemen met declaratie

In ons vorige blog zijn we ingegaan op de nieuwe wijze van registratie binnen het zorgprestatiemodel. Om de geleverde prestaties daadwerkelijk vergoed te krijgen, moeten deze prestaties ook gedeclareerd kunnen worden. ICT-problemen maken dat het echter nog niet voor elke zorgaanbieder mogelijk is om per 1 januari 2022 de geleverde zorg daadwerkelijk te declareren. Daarover meer in dit blog.

Het zorgprestatiemodel: registratie

In onze afgelopen blogs namen wij de hoofdlijnen van het zorgprestatiemodel met u door. We bespraken de consulten, verblijfsdagen, overige prestaties en toeslagen en gingen dieper in op vaktherapie en dagbesteding. In deze blog gaan we verder in op de wijze van registreren onder het zorgprestatiemodel.

CBb oordeelt: maximumtarieven voor geestelijke gezondheidszorg zijn rechtmatig

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft recentelijk geoordeeld dat de maximumtarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) had vastgesteld voor de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg voor 2020 rechtmatig zijn. Enkele zorgaanbieders waren het niet eens met deze door de NZa vastgestelde maximumtarieven en stapten naar de bestuursrechter. Het CBb verklaarde het hoger beroep echter ongegrond.

Het zorgprestatiemodel: ontwikkelingen ambulante dagbesteding

In ons vorige blog beschreven wij hoe vaktherapie en dagbesteding in het zorgprestatiemodel onderdeel gaan uitmaken van de verblijfsprestatie. Meer specifiek gingen wij in op de gevolgen voor de ambulante vaktherapie en dagbesteding. Daarbij viel op dat dagbesteding voor ambulante ggz-patiënten per januari 2022 leek te zijn overgeheveld naar de Wmo, maar hieromtrent nog veel onduidelijkheid bestond. We stuitten recent op een aantal merkwaardige ontwikkelingen.

Het nieuwe zorgprestatiemodel: vaktherapie en dagbesteding

Vaktherapie en dagbesteding zullen in het zorgprestatiemodel onderdeel gaan uitmaken van de verblijfsprestatie. Zij kunnen niet meer apart worden gedeclareerd. Over dagbesteding en vaktherapie in een ambulante setting bestaat nog veel onduidelijkheid, terwijl de impact voor zorgaanbieders groot is. In dit blog diepen we deze problematiek verder uit.

1 2