Food prints, start-up concepten, verpakkingen, blurring, nieuwe verzekeringspolissen; er speelt regelmatig iets nieuws in de food- en agrisector. Ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. De branche laat zich inspireren door de laatste trends, bedenkt continu nieuwe concepten en producten, experimenteert met high tech uitvindingen en doet er tegelijkertijd alles aan om het vertrouwen van de consument te verdienen. Innovaties vragen steeds weer om nieuwe normen en regelgeving, en andersom. Al deze zaken kunnen juridische vragen oproepen bij food- en agri-ondernemers en andere betrokkenen. Wat mag wel en niet? Hoe benut ik kansen en beheers ik risico’s? Zie ik in contracten niets over het hoofd? Hoe bescherm ik mijn idee?
De food- en agribranche is de grootste economische sector van ons land en daarmee een van de belangrijkste motoren achter de Nederlandse economie. De sector omvat vaak lange ketens: van grondstof, bewerking en verwerking tot en met verpakking, opslag en distributie van levensmiddelen. De ketens en daarmee samenhangende dienstverlening zijn veelomvattend; de juridische zaken en onderwerpen dus ook. Denk aan aansprakelijkheids-, schade en verzekeringsrecht, ondernemingsrecht, vastgoed- en bestuursrecht of intellectueel eigendom en IT-recht: als ondernemer krijgt u met het hele juridische spectrum te maken. Dan is het goed om een specialistisch team achter u te hebben. In de Food & Agrigroep van Dirkzwager werken een (agri-)notaris en advocaten uit uiteenlopende rechtsgebieden nauw samen. Wij bundelen al onze expertise van de sector en dat betreft vanzelfsprekend het hele traject: van ‘field to fork’.
In de food- en agrisector zijn producteisen van groot belang. Dat voedsel veilig moet zijn, is een gegeven. Hoe gaat u om met regeldruk, audits en risicobeheersing? Er zijn contracten en algemene voorwaarden nodig en vaak ook samenwerkingsovereenkomsten. Voor welke vorm kiest u bij de start of uitbreiding van uw bedrijf: agentuur, franchise of iets anders? Soms wordt een bedrijf overgenomen, een bedrijfsterrein aangekocht of is er een bedrijfsverplaatsing nodig. Dan is advies, bijvoorbeeld op het gebied van financiering en zekerheden, zeer welkom. Actueel is de interesse voor duurzame energie en hergebruik van reststromen. Bij het realiseren van windmolens, warmte-en koudeopslag, geothermiebronnen en vergistingsinstallaties is de agri-notaris vaak betrokken, bijvoorbeeld voor het vestigen van opstalrechten. Een andere trend: unieke winkelconcepten. Stel dat de schoenmaker ambachtelijk bier gaat verkopen. Wat komt daarbij kijken? Mag een non-foodretailer in zijn huurpand wel levensmiddelen verkopen? Niet in de laatste plaats zijn er vele concept- en productinnovaties. Zijn de risico’s afgedekt? Welke reclame-uitingen zijn toegestaan? En zijn merken en bedrijfsgeheime know how van uw bedrijf beschermd?
Het hele juridische spectrum
Er zijn allerlei aandachtspunten waaraan u als ondernemer misschien niet 1-2-3 denkt. De Food & Agrigroep heeft door een multidisciplinaire aanpak vele onderwerpen en oplossingen paraat, van contracten tot milieuvoorschriften, van risicobeheersing tot productaansprakelijkheid/recalls, van merken tot toezicht. Wij volgen de ontwikkelingen, kennen de trends en lopen voorop in juridische kennis. Met die kennis helpen wij ondernemers graag om zoveel mogelijk kansen te benutten en risico’s te beperken.
Regionaal en nationaal
Dirkzwager is gevestigd vlakbij Food Valley NL. Er bestaan nauwe contacten met de food- en agribedrijven en opleidingsinstituten in de regio. Wij werken sinds jaar en dag voor zeer uiteenlopende cliënten in de sector, regionaal en nationaal: voor food- en agribedrijven, grondeigenaren en landschapsbeheerders, distributeurs en vervoerders, toeleveranciers, verwerkende industrie, overheden, verzekeraars en R&D-organisaties.
Wij bieden u advies en ondersteuning bij:
Productaansprakelijkheid, recalls, voedselveiligheid en traceerbaarheid
Verpakking en etikettering
Gezondheids- en reclame-uitingen
Risicobeheersing en verzekeringsrecht
Merken- en auteursrechtbescherming
M&A, financiering en zekerheden
Rechtsvormen en samenwerkingsverbanden
Overeenkomsten (koop/verkoop, R&D, IT, distributie, samenwerking) en algemene voorwaarden
Energievraagstukken en hergebruik van reststromen
Bodemverontreiniging
Audits, handhaving, bezwaar en beroepsprocedures bij sancties en boetes
Vergunningen en subsidies
(Erf)pacht en opstalrechten
Agrarisch recht
Over de grens
Voor grensoverschrijdende adviezen beschikt Dirkzwager over een eigen German Desk. Wij zijn aangesloten bij TELFA (Trans European Law Firms), een Europees samenwerkingsverband van advocaten- en notarissenkantoren die elkaar over de grens bijstand verlenen. TELFA is gelieerd aan andere internationale netwerken, zoals het Amerikaanse USLAW.
Integriteitskwesties op de werkvloer, elke organisatie krijgt er vroeg of laat mee te maken. Pestgedrag, discriminatie, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, fraude, belangenverstrengeling, vertrouwelijkheidsschendingen, en wangedrag in privétijd zijn slechts enkele voorbeelden. In een tijd waarin integriteit hoog op de maatschappelijke agenda staat, is het essentieel voor HR-professionals om te begrijpen hoe ze kunnen inspelen op deze uitdagingen en welke rol ze hierbij spelen.
Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De laatste Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2023 vindt plaats op 14 december.
Platforms dienen heden ten dage als online marktplaatsen, voor de verkoop en promotie van allerlei producten, waaronder namaak. De vraag is wat de merkhouder hiertegen kan.
Volgens het Gerecht heeft de Europese Commissie onvoldoende gemotiveerd dat de onderhandse verlening van vergunningen aan exploitanten van loterijen, weddenschappen en kansspelen (gezamenlijk ‘goededoelenloterijen’) in 2016 geen staatssteun was. Weliswaar ontvangen de goededoelenloterijen zelf geen voordeel, maar de Europese Commissie had volgens het Gerecht ook moeten onderzoeken of er sprake zou kunnen zijn van indirecte staatssteun voor de goede doelen waaraan de goededoelenloterijen hun opbrengsten doorgeven.
In augustus jl. is het algemene bezoldigingsmaximum van de Wet normering topinkomens (WNT) voor 2024 vastgesteld op € 233.000. De sectorale bezoldigingsnormen 2024 voor de sector zorg en de zorgverzekeraars zijn inmiddels ook bekend.
De wet- en regelgeving op het gebied van milieuclaims en duurzaamheidsclaims wordt strenger. Deels wordt dat gedaan door de bestaande regelgeving omtrent oneerlijke handelspraktijken te verruimen omtrent milieuclaims. Weten wat dit voor u betekent? Lees er meer over in dit blogartikel.
Het voorstel voor de Green Claims Directive is onderdeel van de Europese Green Deal en beoogt milieuclaims en duurzaamheidsclaims te reguleren. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. In dit blogartikel vertellen we u er meer over.
Al eerder stonden het horlogemerk Hamilton en Lewis Hamilton, 7-voudig wereldkampioen Formule 1, tegenover elkaar. Hij probeert zijn naam voor onder meer merchandising artikelen alsook horloges vast te leggen als merk.
Voor reclames geldt in Nederland wetgeving over Misleidende en Vergelijkende Reclame en de Nederlandse Reclame Code (NRC). Specifiek voor duurzaamheidsreclame is inmiddels ook de Code voor Duurzaamheidsreclame (CDR) van kracht. In dit artikel leest u wat dit betekent voor uw onderneming(en).
De vakgroep Integriteit plaatst elke maand een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van integriteit op de werkvloer, in de breedste zin van het woord. Deze bijdrage bevat de jurisprudentie die in de maand oktober 2023 op www.rechtspraak.nl is gepubliceerd in het rechtsgebied ‘Arbeidsrecht’.
In het tijdschrift Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN) is een noot van Iris Neddaoui-Docter en Tony van Wijk over de uitsluiting van de aanbestedingsprocedure vanwege tekortkomingen in een eerdere opdracht gepubliceerd.
Op 25 oktober 2023 heeft de kantonrechter van de rechtbank Gelderland in een bodemprocedure geoordeeld dat een huurder gehouden is aan de overeengekomen CPI-index én dus de huurverhoging van 14,5% dient te betalen. De kantonrechter is van oordeel dat geen sprake is van onvoorziene omstandigheden en ook is de verhoging niet in strijd met de redelijkheid en billijkheid.
Een IT-project tot een goed einde brengen is een hele klus. Veel IT-projecten mislukken nog steeds. Heldere afspraken over en goede uitvoering van het projectmanagement kunnen helpen te voorkomen dat het project ontspoort. In deze blog een paar aandachtspunten vanuit de juridische praktijk.
Deze website plaatst functionele en analytische cookies, waarmee we onze site gebruiksvriendelijker maken. U blijft anoniem. Cookies van derden plaatsen we niet zonder uw toestemming. Klik op 'voorkeuren instellen' om uw voorkeuren aan te geven.