Verwijzen naar een merk, wanneer mag dat?
Verwijzen naar een merk gebeurt met enige regelmaat, denk bijvoorbeeld aan de verkoop van reserveond...

De food- en agribranche is de grootste economische sector van ons land en daarmee een van de belangrijkste motoren achter de Nederlandse economie. De sector omvat vaak lange ketens: van grondstof, bewerking en verwerking tot en met verpakking, opslag en distributie van levensmiddelen. De ketens en daarmee samenhangende dienstverlening zijn veelomvattend; de juridische zaken en onderwerpen dus ook. Denk aan aansprakelijkheids-, schade en verzekeringsrecht, ondernemingsrecht, vastgoed- en bestuursrecht of intellectueel eigendom en IT-recht: als ondernemer krijgt u met het hele juridische spectrum te maken. Dan is het goed om een specialistisch team achter u te hebben. In de Food & Agrigroep van Dirkzwager werken een (agri-)notaris en advocaten uit uiteenlopende rechtsgebieden nauw samen. Wij bundelen al onze expertise van de sector en dat betreft vanzelfsprekend het hele traject: van ‘field to fork’.
In de food- en agrisector zijn producteisen van groot belang. Dat voedsel veilig moet zijn, is een gegeven. Hoe gaat u om met regeldruk, audits en risicobeheersing? Er zijn contracten en algemene voorwaarden nodig en vaak ook samenwerkingsovereenkomsten. Voor welke vorm kiest u bij de start of uitbreiding van uw bedrijf: agentuur, franchise of iets anders? Soms wordt een bedrijf overgenomen, een bedrijfsterrein aangekocht of is er een bedrijfsverplaatsing nodig. Dan is advies, bijvoorbeeld op het gebied van financiering en zekerheden, zeer welkom. Actueel is de interesse voor duurzame energie en hergebruik van reststromen. Bij het realiseren van windmolens, warmte-en koudeopslag, geothermiebronnen en vergistingsinstallaties is de agri-notaris vaak betrokken, bijvoorbeeld voor het vestigen van opstalrechten. Een andere trend: unieke winkelconcepten. Stel dat de schoenmaker ambachtelijk bier gaat verkopen. Wat komt daarbij kijken? Mag een non-foodretailer in zijn huurpand wel levensmiddelen verkopen? Niet in de laatste plaats zijn er vele concept- en productinnovaties. Zijn de risico’s afgedekt? Welke reclame-uitingen zijn toegestaan? En zijn merken en bedrijfsgeheime know how van uw bedrijf beschermd?
Er zijn allerlei aandachtspunten waaraan u als ondernemer misschien niet 1-2-3 denkt. De Food & Agrigroep heeft door een multidisciplinaire aanpak vele onderwerpen en oplossingen paraat, van contracten tot milieuvoorschriften, van risicobeheersing tot productaansprakelijkheid/recalls, van merken tot toezicht. Wij volgen de ontwikkelingen, kennen de trends en lopen voorop in juridische kennis. Met die kennis helpen wij ondernemers graag om zoveel mogelijk kansen te benutten en risico’s te beperken.
Dirkzwager is gevestigd vlakbij Food Valley NL. Er bestaan nauwe contacten met de food- en agribedrijven en opleidingsinstituten in de regio. Wij werken sinds jaar en dag voor zeer uiteenlopende cliënten in de sector, regionaal en nationaal: voor food- en agribedrijven, grondeigenaren en landschapsbeheerders, distributeurs en vervoerders, toeleveranciers, verwerkende industrie, overheden, verzekeraars en R&D-organisaties.
Voor grensoverschrijdende adviezen beschikt Dirkzwager over een eigen German Desk. Wij zijn aangesloten bij TELFA (Trans European Law Firms), een Europees samenwerkingsverband van advocaten- en notarissenkantoren die elkaar over de grens bijstand verlenen. TELFA is gelieerd aan andere internationale netwerken, zoals het Amerikaanse USLAW.
Volg ons op Twitter
Verwijzen naar een merk gebeurt met enige regelmaat, denk bijvoorbeeld aan de verkoop van reserveond...
Ook voor dat de inwerkingtreding van de MDR werd uitgesteld, bevatte de MDR al bepaalde overgangsbep...
Op 24 december 2020 hebben de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) na maandenlang over...
De Raad van State heeft op 9 december een serie uitspraken gewezen over het inzagerecht uit de AVG. ...
In een recent themanummer van Ars Aequi stuitte ik op een mooie bijdrage aan het voor het overige ee...
Recent is de nieuwe versie van de GIBIT gepubliceerd, de GIBIT2020. Of eigenlijk is er een hele "Gem...
Enkele maanden geleden verscheen een nieuw deel in de serie Asser procesrecht: 'Het kort geding'. He...
On Tuesday 15 September 2020, Budget Day 2020, the Dutch Minister of Finance has published the Tax P...
De AVG legt diverse verplichtingen op aan verwerkers. Ook eist de AVG dat verwerkingsverantwoordelij...
Kan de vorm van een champagnefles als 3D merk worden beschermd? Deze vraag staat bij het Gerecht in ...
De merkhouder heeft in beginsel het exclusief recht voor het gebruik van zijn merken. Een wederverko...