
Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht Q1 2023
Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De eerste Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2023 vindt plaats op 30 maart.
De food- en agribranche is de grootste economische sector van ons land en daarmee een van de belangrijkste motoren achter de Nederlandse economie. De sector omvat vaak lange ketens: van grondstof, bewerking en verwerking tot en met verpakking, opslag en distributie van levensmiddelen. De ketens en daarmee samenhangende dienstverlening zijn veelomvattend; de juridische zaken en onderwerpen dus ook. Denk aan aansprakelijkheids-, schade en verzekeringsrecht, ondernemingsrecht, vastgoed- en bestuursrecht of intellectueel eigendom en IT-recht: als ondernemer krijgt u met het hele juridische spectrum te maken. Dan is het goed om een specialistisch team achter u te hebben. In de Food & Agrigroep van Dirkzwager werken een (agri-)notaris en advocaten uit uiteenlopende rechtsgebieden nauw samen. Wij bundelen al onze expertise van de sector en dat betreft vanzelfsprekend het hele traject: van ‘field to fork’.
In de food- en agrisector zijn producteisen van groot belang. Dat voedsel veilig moet zijn, is een gegeven. Hoe gaat u om met regeldruk, audits en risicobeheersing? Er zijn contracten en algemene voorwaarden nodig en vaak ook samenwerkingsovereenkomsten. Voor welke vorm kiest u bij de start of uitbreiding van uw bedrijf: agentuur, franchise of iets anders? Soms wordt een bedrijf overgenomen, een bedrijfsterrein aangekocht of is er een bedrijfsverplaatsing nodig. Dan is advies, bijvoorbeeld op het gebied van financiering en zekerheden, zeer welkom. Actueel is de interesse voor duurzame energie en hergebruik van reststromen. Bij het realiseren van windmolens, warmte-en koudeopslag, geothermiebronnen en vergistingsinstallaties is de agri-notaris vaak betrokken, bijvoorbeeld voor het vestigen van opstalrechten. Een andere trend: unieke winkelconcepten. Stel dat de schoenmaker ambachtelijk bier gaat verkopen. Wat komt daarbij kijken? Mag een non-foodretailer in zijn huurpand wel levensmiddelen verkopen? Niet in de laatste plaats zijn er vele concept- en productinnovaties. Zijn de risico’s afgedekt? Welke reclame-uitingen zijn toegestaan? En zijn merken en bedrijfsgeheime know how van uw bedrijf beschermd?
Er zijn allerlei aandachtspunten waaraan u als ondernemer misschien niet 1-2-3 denkt. De Food & Agrigroep heeft door een multidisciplinaire aanpak vele onderwerpen en oplossingen paraat, van contracten tot milieuvoorschriften, van risicobeheersing tot productaansprakelijkheid/recalls, van merken tot toezicht. Wij volgen de ontwikkelingen, kennen de trends en lopen voorop in juridische kennis. Met die kennis helpen wij ondernemers graag om zoveel mogelijk kansen te benutten en risico’s te beperken.
Dirkzwager is gevestigd vlakbij Food Valley NL. Er bestaan nauwe contacten met de food- en agribedrijven en opleidingsinstituten in de regio. Wij werken sinds jaar en dag voor zeer uiteenlopende cliënten in de sector, regionaal en nationaal: voor food- en agribedrijven, grondeigenaren en landschapsbeheerders, distributeurs en vervoerders, toeleveranciers, verwerkende industrie, overheden, verzekeraars en R&D-organisaties.
Voor grensoverschrijdende adviezen beschikt Dirkzwager over een eigen German Desk. Wij zijn aangesloten bij TELFA (Trans European Law Firms), een Europees samenwerkingsverband van advocaten- en notarissenkantoren die elkaar over de grens bijstand verlenen. TELFA is gelieerd aan andere internationale netwerken, zoals het Amerikaanse USLAW.
Volg ons op Twitter
Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De eerste Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2023 vindt plaats op 30 maart.
Een geslaagde aanbesteding eindigt met een gunningsbeslissing, maar waaraan voldoet een geslaagde gunningsbeslissing? Hoe ver gaat de motiveringsplicht en waarop moet dan worden ingegaan?
Nadat het arrest tweemaal is uitgesteld, heeft de Hoge Raad afgelopen vrijdag, 24 maart 2023, het langverwachte Deliveroo-arrest gewezen. Hoewel Deliveroo inmiddels is vertrokken uit Nederland, is er na lange tijd duidelijkheid over de vraag of koeriers van Deliveroo kwalificeren als zzp’er of als werknemer. De Hoge Raad volgt het gerechtshof Amsterdam en concludeert dat er sprake is (geweest) van een arbeidsovereenkomst.
Als u bestuurder van een groep vennootschappen bent, kan het voor u persoonlijk van belang zijn hoe bepaalde transacties in de administratie worden verantwoord. Is de administratie niet goed bijgehouden en ontbreekt een bedrijfseconomische of juridische verklaring, dan dreigt uw persoonlijke aansprakelijkheid.
Het teken 'just fucking good wine' kan niet als eu-merk worden ingeschreven aangezien het teken, meer in het bijzonder het woord 'fucking' onder de gegeven omstandigheden in strijd is met de geaccepteerde morele principes die de maatschappij verwacht en daarmee in strijd met de goede zeden.
Een procedure kan staan of vallen met de juiste bewijsmiddelen. Regelmatig komt de vraag op een bewijsmiddel wel mag worden ingebracht gelet op de privacybelangen. Het Hof van Justitie geeft hiervoor in een recent arrest een kader.
Onlangs berichtten we al over de komst van DORA. DORA stelt allerlei eisen aan financiële entiteiten op het gebied digitale operationele weerbaarheid, cyberrisico’s en uitbestedingsrisico’s. Ook IT-contracten moeten straks dankzij DORA aan strenge eisen voldoen. Zowel op financiële entiteiten als IT-bedrijven die daar diensten aan verlenen komt veel af. In deze blog staan we hier alvast bij stil.
In een recent merkengeschil is het merkhouder TikTok gelukt de inschrijving van TIC TAC K.O. tegen te houden, met een beroep op verwarringsgevaar...
De slogan 'other companies do software we do support' kan niet als merk worden ingeschreven omdat de uitdrukking elk onderscheidend vermogen mist, zo luidt het oordeel van het Gerecht van de Europese Unie.
Op 1 maart 2023 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een geschil tussen een licentiegever en diens licentienemer over de betaling van royalty’s. De rechtbank fileert de relevante royaltybepalingen van de (sub-)licentieovereenkomst woord voor woord en komt tot de slotsom dat de pogingen van de (sub-)licentienemer om onder betaling uit te komen geen succes hebben. Ook het argument van de (sub-)licentienemer dat na het verval van de octrooien geen vergoedingsverplichting meer bestaat op grond van Amerikaans dwingend recht en het Europees mededingingsrecht strandt. Een royaltyvergoeding na het verval van de octrooien werd aldus geldig geacht.
Twentse gemeenten mochten met een beroep op quasi-inbesteding zonder voorafgaande aanbestedingsprocedure een overeenkomst tot het bewerken en verwerken van huishoudelijk restafval aan Twence Bioconversie B.V. en AVI Twente B.V. gunnen. Interessant is dat bij berekening van het zogenaamde “activiteitencriterium” ook de omzet van een derde mocht worden meegenomen omdat met die derde (de Stadt Münster) een zogenaamde ‘publiek-publieke samenwerking’ was aangegaan. Verder overweegt de rechter dat voor de berekening omzet niet als hoofdegel geldt, maar dat vrijelijk gekozen kan worden voor een andere geschikte berekening, zoals in dit geval de afgenomen tonnages afval.
Auteursrechten of copyrights beschermen creatieve prestaties. Auteursrechten kunnen rusten op vele soorten objecten, zoals tekeningen, tekst, afbeeldingen, film, kunst en foto’s. De auteursrechtelijke bescherming van foto’s staat in dit blog centraal.
Er is geen wettelijke grondslag voor het beleid van UWV om de NOW-subsidieregeling te beëindigen als een van haar vorderingen in een WHOA-akkoord wordt betrokken. Dit oordeelde de rechtbank Amsterdam in een recent gepubliceerde uitspraak.
In dit blog lichten wij een aantal interessante uitspraken in het mededingingsrecht in januari en februari uit en bespreken wij een aantal nieuwsberichten uit de toezichtspraktijk van de ACM en Europese Commissie.