1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Food & Agri

Sector Food & Agri

Food prints, start-up concepten, verpakkingen, blurring, nieuwe verzekeringspolissen; er speelt regelmatig iets nieuws in de food- en agrisector. Ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. De branche laat zich inspireren door de laatste trends, bedenkt continu nieuwe concepten en producten, experimenteert met high tech uitvindingen en doet er tegelijkertijd alles aan om het vertrouwen van de consument te verdienen. Innovaties vragen steeds weer om nieuwe normen en regelgeving, en andersom. Al deze zaken kunnen juridische vragen oproepen bij food- en agri-ondernemers en andere betrokkenen. Wat mag wel en niet? Hoe benut ik kansen en beheers ik risico’s? Zie ik in contracten niets over het hoofd? Hoe bescherm ik mijn idee?

De food- en agribranche is de grootste economische sector van ons land en daarmee een van de belangrijkste motoren achter de Nederlandse economie. De sector omvat vaak lange ketens: van grondstof, bewerking en verwerking tot en met verpakking, opslag en distributie van levensmiddelen. De ketens en daarmee samenhangende dienstverlening zijn veelomvattend; de juridische zaken en onderwerpen dus ook. Denk aan aansprakelijkheids-, schade en verzekeringsrecht, ondernemingsrecht, vastgoed- en bestuursrecht of intellectueel eigendom en IT-recht: als ondernemer krijgt u met het hele juridische spectrum te maken. Dan is het goed om een specialistisch team achter u te hebben. In de Food & Agrigroep van Dirkzwager werken een (agri-)notaris en advocaten uit uiteenlopende rechtsgebieden nauw samen. Wij bundelen al onze expertise van de sector en dat betreft vanzelfsprekend het hele traject: van ‘field to fork’.

In de food- en agrisector zijn producteisen van groot belang. Dat voedsel veilig moet zijn, is een gegeven. Hoe gaat u om met regeldruk, audits en risicobeheersing? Er zijn contracten en algemene voorwaarden nodig en vaak ook samenwerkingsovereenkomsten. Voor welke vorm kiest u bij de start of uitbreiding van uw bedrijf: agentuur, franchise of iets anders? Soms wordt een bedrijf overgenomen, een bedrijfsterrein aangekocht of is er een bedrijfsverplaatsing nodig. Dan is advies, bijvoorbeeld op het gebied van financiering en zekerheden, zeer welkom. Actueel is de interesse voor duurzame energie en hergebruik van reststromen. Bij het realiseren van windmolens, warmte-en koudeopslag, geothermiebronnen en vergistingsinstallaties is de agri-notaris vaak betrokken, bijvoorbeeld voor het vestigen van opstalrechten. Een andere trend: unieke winkelconcepten. Stel dat de schoenmaker ambachtelijk bier gaat verkopen. Wat komt daarbij kijken? Mag een non-foodretailer in zijn huurpand wel levensmiddelen verkopen? Niet in de laatste plaats zijn er vele concept- en productinnovaties. Zijn de risico’s afgedekt? Welke reclame-uitingen zijn toegestaan? En zijn merken en bedrijfsgeheime know how van uw bedrijf beschermd?

Het hele juridische spectrum

Er zijn allerlei aandachtspunten waaraan u als ondernemer misschien niet 1-2-3 denkt. De Food & Agrigroep heeft door een multidisciplinaire aanpak vele onderwerpen en oplossingen paraat, van contracten tot milieuvoorschriften, van risicobeheersing tot productaansprakelijkheid/recalls, van merken tot toezicht. Wij volgen de ontwikkelingen, kennen de trends en lopen voorop in juridische kennis. Met die kennis helpen wij ondernemers graag om zoveel mogelijk kansen te benutten en risico’s te beperken.

Regionaal en nationaal

Dirkzwager is gevestigd vlakbij Food Valley NL. Er bestaan nauwe contacten met de food- en agribedrijven en opleidingsinstituten in de regio. Wij werken sinds jaar en dag voor zeer uiteenlopende cliënten in de sector, regionaal en nationaal: voor food- en agribedrijven, grondeigenaren en landschapsbeheerders, distributeurs en vervoerders, toeleveranciers, verwerkende industrie, overheden, verzekeraars en R&D-organisaties.

 Wij bieden u advies en ondersteuning bij:

  • Productaansprakelijkheid, recalls, voedselveiligheid en traceerbaarheid
  • Verpakking en etikettering
  • Gezondheids- en reclame-uitingen
  • Risicobeheersing en verzekeringsrecht
  • Merken- en auteursrechtbescherming
  • M&A, financiering en zekerheden
  • Rechtsvormen en samenwerkingsverbanden
  • Overeenkomsten (koop/verkoop, R&D, IT, distributie, samenwerking) en algemene voorwaarden
  • Energievraagstukken en hergebruik van reststromen
  • Bodemverontreiniging
  • Audits, handhaving, bezwaar en beroepsprocedures bij sancties en boetes
  • Vergunningen en subsidies
  • (Erf)pacht en opstalrechten
  • Agrarisch recht

Over de grens

Voor grensoverschrijdende adviezen beschikt Dirkzwager over een eigen German Desk. Wij zijn aangesloten bij TELFA (Trans European Law Firms), een Europees samenwerkingsverband van advocaten- en notarissenkantoren die elkaar over de grens bijstand verlenen. TELFA is gelieerd aan andere internationale netwerken, zoals het Amerikaanse USLAW.

Events


16 mei 2024

2024-05-16 Actualiteiten Huurrecht

Huurrechtspecialisten Rutger Fabritius en Kristel Verkleij praten u bij over de actualiteiten die zich in eind 2023 en begin 2024 hebben voorgedaan.


30 mei 2024

Privacy: strategisch omgaan met betrokkenen

Het privacyrecht kent de betrokkenen diverse rechten toe. Ook kan er schadevergoeding worden geclaimd wanneer er privacyrechtelijk iets misgaat. In de praktijk zien we dat de betrokkenen steeds assertiever wordt en die rechten ook echt uitoefent en claims instelt. Niet alle organisaties zijn daar goed op voorbereid. Donderdag 30 mei organiseert het privacyteam van Dirkzwager een seminar waarin alle vragen worden beantwoord die spelen bij de omgang met de betrokkene.

Bekijk alle events over Food & Agri

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 3023

Intellectuele eigendom op games?

Games kunnen zijn beschermd door auteurs- en merkrechten. Het gaat dan om de onderliggende software en de naamgeving, waarop intellectueel eigendom rust.

BREAKING: KLM veroordeeld voor greenwashing

KLM is veroordeeld voor greenwashing. Over een reeks van 15 reclame uitingen wordt geoordeeld dat dit een oneerlijke handelspraktijk oplevert!

Verstrijken contractueel overeengekomen termijn levert geen wezenlijke wijziging op

Het verstrijken van een overeengekomen contractuele termijn levert volgens de Utrechtse voorzieningenrechter in beginsel geen materiële wijziging op van de aard en omvang van een aanbestede opdracht. Een aanbestedende dienst mag – en moet– enige coulance betrachten met betrekking tot de niet-nakoming van haar contractspartij.

Mag de verhuurder de sloten vervangen?

In een recent arrest heeft de Hoge Raad duidelijkheid gegeven over de vraag of de verhuurder bij wijze van opschorting zijn verplichting tot het verschaffen van huurgenot mag opschorten, bijvoorbeeld door de sloten van het gehuurde te vervangen. De Hoge Raad bevestigt in deze kwestie (die bedrijfsruimte betrof) dat dit inderdaad onder omstandigheden kan.

Niets doen is geen optie, hernieuwde Handreiking “Cultuurverandering op de werkvloer”

Afgelopen week is er een nieuwe Handreiking “Cultuurverandering op de werkvloer, over preventie en de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag” gepubliceerd, in vervolg op het eerste prototype dat in mei 2023 door regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer, is uitgebracht. De vernieuwde handreiking is aangescherpt en uitgebouwd en richt zich onder meer op preventie en het in gang zetten van een blijvende cultuurverandering op de werkvloer.

Maximale huurverhoging vrije sector en verkorting verjaringstermijn

Op 4 maart 2024 is een wetvoorstel voor de wijziging van de Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten verstuurd naar de Tweede Kamer. Deze wet, ingegaan op 1 mei 2021, loopt per 1 mei 2024 af. Het doel van het wetsvoorstel is om de wet te verlengen. De wet verbiedt het verhuurders van woningen in de vrije sector om meer dan een gemaximeerd percentage aan huurverhoging door te voeren.

Rechtbank Arnhem-Leeuwarden: 30%-regeling ook van toepassing op hogeschool-studenten met wo-diploma

De 30%-regeling is de laatste tijd veel in het nieuws, vooral omdat de regeling aan alle kanten versoberd wordt. Dit maakt het moeilijker voor werkgevers om hooggekwalificeerd personeel uit het buitenland aan te trekken. De potentiële vijver waarin kan worden gevist lijkt daardoor kleiner te worden. Maar, die potentiële vijver, hoe groot is die dan precies? Daarover ging een rechtbankprocedure die we onlangs voerden. Conclusie: De rechtbank Arnhem – Leeuwarden is - met ons – van oordeel dat de reikwijdte van één van de (salaris)voorwaarden voor jonge hoogopgeleide werknemers ruim moet worden uitgelegd. Dit betekent dat niet alleen werknemers met een diploma behaald aan een universiteit, maar ook werknemers met een wo-diploma behaald aan een hogeschool kwalificeren voor toepassing van de 30% regeling.

1 2 3 4 5 6
...
252
Terug naar alle expertises en sectoren