1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Handel & Transport

Sector Handel & Transport

Dirkzwager beschikt over gespecialiseerde kennis van de rechtsgebieden die betrekking hebben op het (inter)nationaal handelsverkeer. Dit omvat handel, industrie en logistiek binnen en buiten de landsgrenzen. Wij hebben de expertise in huis om uw zaken op dit terrein te behartigen, van (preventief) advies tot en met de tenuitvoerlegging van gerechtelijke en arbitrale uitspraken. Met deze specialistische kennis zijn wij onze cliënten graag van dienst.

Wij zijn actief voor alle professionele partijen in de logistieke keten, waaronder afzender, vervoerder, geadresseerde, (douane)expediteur, koel- en vrieshuis en hun (achterliggende) verzekeraars. Alle vervoersmodaliteiten komen aan bod (weg/spoor/binnenwater/zee/lucht). Onder onze cliënten bevinden zich (inter)nationale verzekeringsmaatschappijen, ondernemingen werkzaam in of voor de industrie, alsook het midden- en kleinbedrijf.

Wij verlenen juridisch advies en begeleiding bij onder meer: 

  • (inter)nationale koop, inclusief Incoterms
  • (inter)nationale logistieke dienstverlening, inclusief aansprakelijkheden van alle bij logistiek betrokken partijen
  • (inter)nationale incasso, inclusief (executie)veilingen
  • verzekeringsvraagstukken

Preventief advies

Hanteert u de voor u meest praktische Incoterm (diverse varianten), ook in de vervoersdocumenten? De logistieke keten bestaat uit vele schakels, met even zovele afspraken die u als handelspartij niet altijd kunt en hoeft te overzien. Wij kunnen u wijzen op de valkuilen en (on)mogelijkheden. Als u uw zaken op voorhand goed regelt, kan dat in de (nabije) toekomst onnodige kosten, vertragingen en geschillen voorkomen.

Onbegrensd advies

Bij verschillende secties binnen ons kantoor is kennis van (inter)nationaal handelsverkeer aanwezig. Ook van aangrenzende rechtsgebieden zoals ondernemingsrecht en milieurecht. Waar nodig bundelen wij onze kennis in het belang van uw zaak.
Dirkzwager onderhoudt wereldwijd relaties met buitenlandse kantoren, onder andere via haar netwerken TELFA (Europa) en USLAW (VS), zodat u ten aanzien van buitenlandse aspecten ook adequaat wordt geholpen.
In alle gevallen blijft uw vertrouwde contactpersoon uw vaste aanspreekpunt.

Volg ons op Twitter

Events

 
9 mei 2023

Cursus Aanbestedingsrecht module 6: Rechtsbescherming en rechtsverwerking

In aanbestedingsland wordt geregeld geprocedeerd of advies gevraagd aan de Commissie van Aanbestedingsexperts. Een spannend moment voor aanbesteders, niet in de laatste plaats omdat het vaak tot vertraging leidt, en zelfs het einde van de aanbesteding kan betekenen.

Bekijk alle events over Handel & Transport

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 3537

5 aandachtspunten bij overdracht van merkregistraties in fusies en overnames

Merkrechten zijn soms een ondergeschoven kindje bij fusies en overnames (M&A), terwijl merken (per definitie) voor veel afnemers, leveranciers, en relaties juist een functie als herkennings- en onderscheidingsteken hebben. Bij een transactie hebben merkrechten ook een goodwillfunctie. In deze blog bespreek ik vijf aandachtspunten bij de overdracht van merkregistraties tijdens fusies en overnames.

Toepassing Didam-arrest: gemeente moet onrechtmatig verlopen uitgifteprocedure staken; loting als selectiemethode

De gemeente Zevenaar mocht een selectieprocedure voor de uitgifte van kavels intrekken en een nieuwe selectieprocedure starten. Waar de rechtbank in een incident in een bodemprocedure nog oordeelde dat het stopzetten van de eerste selectieprocedure onrechtmatig is omdat de deelnemers erop mochten vertrouwen dat de gemeente aan hen kavels zou aanbieden, oordeelt de rechtbank nu in de hoofdzaak dat de gemeente juist onrechtmatig zou handelen als de procedure zou worden voortgezet. De gemeente mag de eerste selectieprocedure dus intrekken en een nieuwe procedure starten, waarin loting als selectiemethode wordt gehanteerd.

Deliveroo’ed: koeriers zijn werknemers

Nadat het arrest tweemaal is uitgesteld, heeft de Hoge Raad afgelopen vrijdag, 24 maart 2023, het langverwachte Deliveroo-arrest gewezen. Hoewel Deliveroo inmiddels is vertrokken uit Nederland, is er na lange tijd duidelijkheid over de vraag of koeriers van Deliveroo kwalificeren als zzp’er of als werknemer. De Hoge Raad volgt het gerechtshof Amsterdam en concludeert dat er sprake is (geweest) van een arbeidsovereenkomst.

Uitstel voor belastingschulden onvoldoende? De WHOA biedt uitkomst!

Veel ondernemers hebben vandaag de dag nog te maken met in coronatijd ontstane en nog niet betaalde belastingschulden, die vanaf oktober 2022 moeten worden afgelost. Voor ondernemers die desondanks niet in staat zijn hun belastingschulden af te lossen, kan een WHOA-traject uitkomst bieden. Hieronder wordt de positie en het beleid van de Belastingdienst besproken bij een WHOA-traject. In welke gevallen werkt de fiscus mee met een WHOA-traject en wat dient dan te worden aangeboden?

De aansprakelijkheid van de feitelijk beleidsbepaler

Een feitelijk beleidsbepaler kan onder omstandigheden op grond van art. 2:248 BW door de curator aansprakelijk worden gesteld voor het tekort in het faillissement. Maar wanneer kwalificeert iemand als ‘feitelijk beleidsbepaler’? In deze bijdrage gaan wij – aan de hand van het arrest van de Hoge Raad van 24 maart 2023 – nader op dit begrip in.

Vermogensverschuivingen binnen een groep? Voorkom bestuurdersaansprakelijkheid!

Als u bestuurder van een groep vennootschappen bent, kan het voor u persoonlijk van belang zijn hoe bepaalde transacties in de administratie worden verantwoord. Is de administratie niet goed bijgehouden en ontbreekt een bedrijfseconomische of juridische verklaring, dan dreigt uw persoonlijke aansprakelijkheid.

Geen merkregistratie vanwege strijd met goede zeden

Het teken 'just fucking good wine' kan niet als eu-merk worden ingeschreven aangezien het teken, meer in het bijzonder het woord 'fucking' onder de gegeven omstandigheden in strijd is met de geaccepteerde morele principes die de maatschappij verwacht en daarmee in strijd met de goede zeden.

Checklist voor IT-contracten onder DORA

Onlangs berichtten we al over de komst van DORA. DORA stelt allerlei eisen aan financiële entiteiten op het gebied digitale operationele weerbaarheid, cyberrisico’s en uitbestedingsrisico’s. Ook IT-contracten moeten straks dankzij DORA aan strenge eisen voldoen. Zowel op financiële entiteiten als IT-bedrijven die daar diensten aan verlenen komt veel af. In deze blog staan we hier alvast bij stil.

TikTok wint merkengeschil van TIC TAC K.O.

In een recent merkengeschil is het merkhouder TikTok gelukt de inschrijving van TIC TAC K.O. tegen te houden, met een beroep op verwarringsgevaar...

Het gevolg van een faillissement voor wederkerige overeenkomsten

Wat is de invloed van een faillissement op wederkerige overeenkomsten? Vaak wordt aangenomen dat overeenkomsten in faillissement niet nagekomen behoeven te worden. Het tegenovergestelde is echter waar. Hoe dat precies zit, bespreken wij in dit artikel.

Verrekening in concernverband? Let goed op bij het boeken in rekening-courant!

Uitgangspunt is dat binnen een concern vorderingen en schulden over en weer verrekend mogen worden. Vaak gebeurt dit door transacties in rekening-courant te boeken. Indien één van de groepsvennootschappen in de financiële problemen raakt, kan dat echter goed fout gaan. In deze bijdrage enkele tips om schade te voorkomen of te beperken.

1 2 3 4 5 6
...
295
Terug naar alle expertises en sectoren