1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Factchecking: kan een eigenaar van een (familie)bedrijf zich verschuilen achter de pseudo-UBO?

Factchecking: kan een eigenaar van een (familie)bedrijf zich verschuilen achter de pseudo-UBO?

“Kwart grootste familiebedrijven nog niet in anti-witwasregister”, kopte NOS vanmorgen. Om vervolgens in de tekst aan te geven dat een deel van de (familie)bedrijven zich “verschuilen” achter een pseudo-UBO. De vraag is: kan dat?
Leestijd 
Auteur artikel Karen Verkerk
Gepubliceerd 27 juli 2022
Laatst gewijzigd 19 juli 2023

UBO-register achterstand

Het UBO-register bij de Kamer van Koophandel is nog niet gevuld. Hoe komt dat? Registratie was tot 27 maart 2022 niet verplicht. De Kamer van Koophandel heeft er voor die tijd alles aan gedaan om het register gevuld te krijgen. Toch hebben veel ondernemers gewacht tot de laatste dag om de registratie te doen. Daardoor is (begrijpelijk) een lange verwerkingstijd ontstaan bij het UBO-register en zijn – ondanks het feit dat ondernemers de opgave wel tijdig hebben gedaan – een groot aantal UBO’s nog niet zichtbaar in het register. Deze achterstand zal in de komende tijd worden ingelopen, zeker omdat WWFT-dienstverleners hun diensten moeten weigeren aan ondernemers die niet aantoonbaar de opgave aan het UBO-register hebben gedaan.

Pseudo-UBO’s

De keuze is dat een UBO (ultimate beneficiair owner) van een bedrijf moet worden gepubliceerd in het (niet volledig openbare) UBO-register, indien een persoon kortgezegd direct of indirect een aandeelhouderschap, stemrecht of economisch belang van meer dan 25% in de onderneming heeft of behoort tot een andere categorie als bedoeld in de wet. Is dat niet het geval en zijn er binnen de onderneming niet zodanige personen die een belang van meer dan 25% hebben, dan moeten uiteindelijk een of meer pseudo-UBO’s worden geregistreerd. Dit zijn de bestuurders die niet overeen hoeven te komen met de daadwerkelijk eigenaren van het bedrijf.

Het artikel van NOS suggereert dat ondernemers zich verschuilen achter een pseudo-UBO wanneer zij geen aandeelhouders of economisch belanghebbenden hebben van meer dan 25%. Gesteld wordt dat het niet verboden is. Maar verschuilen impliceert een keuze. Die keuze is er niet volgens de UBO-registratie regeling van de WWFT. Sterker nog, als een UBO met een belang van slechts 25% of minder zal worden opgegeven, dan zal die door het UBO-register worden geweigerd of gecorrigeerd. De eigenaren van een (familie)bedrijf volgen derhalve in zo’n geval gewoon de wet. Het gestelde in het artikel is derhalve onjuist.

Belang UBO-register

Over het belang van het UBO-register zijn de meningen verdeeld. In het artikel wordt het zichtbaar maken van malafide constructies genoemd. Zeker, zeer belangrijk. Daarnaast vinden veel ondernemers van besloten vennootschappen het moeilijk dat zichtbaar wordt dat zij bijvoorbeeld al een deel van hun vermogen hebben overgedragen aan hun jong volwassen kinderen, hetgeen deze personen kwetsbaar maakt voor diefstal of ergere vergrijpen. Ook heel belangrijk om in ogenschouw te nemen. Het afwegen van deze belangen is niet aan ons maar aan de politiek, die daarover een keuze heeft gemaakt.

Karen Verkerk, notaris ondernemingsrecht