1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Het faillissement en de doorstart

Het faillissement en de doorstart

Ook de onlangs uitgesproken faillissementen van elektronicaketen Scheer & Foppen en slijterijketen Mitra zullen invloed hebben op het beeld van een gemiddelde Nederlandse winkelstraat. En opnieuw hebben de curatoren in de media te kennen gegeven op zoek te zijn naar een doorstartkandidaat. Maar wat houdt zo'n doorstart nou eigenlijk in?Als een curator in een faillissement een nog actieve onderneming aantreft, dan zal hij die onderneming - dat wil zeggen de activa en activiteiten - willen...
Leestijd 
Auteur artikel Rogier Faase
Gepubliceerd 04 juli 2016
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Ook de onlangs uitgesproken faillissementen van elektronicaketen Scheer & Foppen en slijterijketen Mitra zullen invloed hebben op het beeld van een gemiddelde Nederlandse winkelstraat. En opnieuw hebben de curatoren in de media te kennen gegeven op zoek te zijn naar een doorstartkandidaat. Maar wat houdt zo'n doorstart nou eigenlijk in?

Als een curator in een faillissement een nog actieve onderneming aantreft, dan zal hij die onderneming - dat wil zeggen de activa en activiteiten - willen verkopen. Vanuit de gedachte dat het geheel meer is dan de som der delen, zal de curator de gehele onderneming ineens aan één partij willen verkopen. Dat scheelt immers tijd en dus ook geld.

En wat het geheel aan activa en activiteiten inhoudt, verschilt per faillissement. In een gemiddeld faillissement met een actieve onderneming zal de curator in ieder geval inventaris, voorraden, werknemers, een orderportefeuille, een debiteurenportefeuille en een handelsnaam aantreffen.

De curator brengt daarop hetgeen hij verkoopt in kaart, en met die informatie benadert hij dan de doorstartkandidaten. Zij mogen dan een onvoorwaardelijk bod uitbrengen en de curator onderhandelt dan verder met de partij die het beste bod heeft uitgebracht. Vaak zal de curator ook nog ruggespraak houden met de bank van de gefailleerde, welke bank pandrechten heeft gevestigd op de activa.

Als er dan overeenstemming is bereikt ten aanzien van de over te nemen activa én de prijs, dan sluiten partijen een koopovereenkomst, waarna de doorstartkandidaat zich eigenaar van de overgenomen onderneming mag noemen. De doorstart is een feit en met de koopsom betaalt de curator de schuldeisers in het faillissement.

Men dient er overigens wel rekening mee te houden dat normaal gesproken alleen de activa in een doorstart worden overgedragen. De passiva (de schulden) blijven in het faillissement achter. Normaal gesproken kan een schuldeiser van de failliet dan ook niet aankloppen bij de doorstarter om zijn vordering alsnog betaald te krijgen.

Mocht de doorstarter ook de handelsnaam en het intellectueel eigendom hebben overgenomen, dan kan de onderneming onder de oude naam en met het oude logo worden voortgezet, zonder dat het winkelend publiek iets in het straatbeeld zal zijn opgevallen.