1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Junior versus Senior Marene van den Berg en Maartje ter Horst

Junior versus Senior: Marene van den Berg en Maartje ter Horst

Een senior-advocaat neemt een junior-advocaat voor drie jaar onder zijn hoede. Deze jonge mensen vormen de nieuwe generatie Dirkzwagerjuristen. Hoe kijkt de junior naar de senior en andersom?
Leestijd 
Verschenen in: Samenspraak Magazine
Auteur publicatie Maartje ter Horst
Gepubliceerd 15 juli 2020
Laatst gewijzigd 15 juli 2020

Marene over Maartje

“Ze is in haar werk als curator heel empathisch”

Je eerste indruk?

Maartje bleek een heel vrolijke dame die heel enthousiast kon vertellen over haar praktijk. Het overtuigde mij dat ik de juiste keuze maakte. Ze stelde me ook erg op mijn gemak tijdens het sollicitatiegesprek. En er was al direct een klik. Maartje hoorde dat ik snowboardinstructrice was en riep meteen: ‘Oh wat leuk, ik heb ook skiles gegeven.’

Waaraan herken je de meester?

Maartje is empathisch als curator. Soms moet je best lastige gesprekken voeren. Een faillissement is behoorlijk ingrijpend en de emoties kunnen hoog oplopen. Dan kan Maartje heel rustig en duidelijk uitleggen wat de gefailleerden moeten weten. Ze stelt de juiste vragen om de benodigde informatie te krijgen. Enerzijds is ze begripvol, anderzijds treedt ze krachtig op als dat moet. Het is heel mooi hoe zij daarin een balans weet te vinden.

Maartje als opleider

Ze neemt de tijd om dingen uit te leggen en ik voel me vrij om fouten te maken. Dan krijg ik tips hoe ik het anders kan doen. Dus ik krijg de kans om mezelf te verbeteren. Uiteindelijk leer ik daar het meeste van. Ik heb nu vooral nog een ondersteunende rol. Bepaalde zaken mag ik al wel zelfstandig afhandelen, bijvoorbeeld de boekhouder van de gefailleerde bellen of brieven schrijven. Maartje stimuleert me ook om andere activiteiten te doen. Ik ben sinds kort bij de Jonge Balie en help mee het Jaarcongres te organiseren. Daar is ze heel enthousiast over.

Waarin is Maartje je voorbeeld?

Zij is heel gestructureerd, zelf ben ik behoorlijk chaotisch. In brieven en gesprekken kan Maartje bondig en duidelijk informatie overdragen. Ik ben wat omslachtiger. Van haar kan ik leren meer ‘to the point’ te zijn.

Waaraan neem je geen voorbeeld?

Waar Maartje liever haar ski’s pakt, ga ik absoluut voor een snowboard. Daar haal ik meer voldoening uit. Trouwens, als ik na al die jaren weer op de latten ga staan, ben ik een soort Bambi op ski’s!

Wat zal je van deze periode altijd bijblijven?

Het kantoorfeest, dat was heel indrukwekkend. Het begon in partybussen en eindigde in een hotel in Noordwijk met een fantastisch feest. Het hotel, het eten, de DJ, het ochtendprogramma; alles was tot in de puntjes verzorgd en dat voor zo’n 300 mensen. Dat straalt waardering voor je personeel uit. Om zó je werknemers te belonen,
dat maakt Dirkzwager Dirkzwager.

Marene over 5 jaar?

Dan hoop ik genoeg ervaring en kunde te hebben opgedaan om een goed advocaat te zijn. En daarna zal ik een toekomst als curator zeker overwegen.

Wat heeft je achteraf verrast?

Maartje is een vrolijk mens, maar dat niet alleen: haar lach is enorm aanstekelijk!

...............................................................................................................................................................

Maartje over Marene

“ Intelligent ,maar niet te serieus. Wat zelfspot past wel in ons team”

Je eerste indruk?


Tijdens het sollicitatiegesprek maakte Marene een volwassen indruk, iemand die goed haar mannetje staat. Dat kunnen we in deze praktijk wel gebruiken; je hebt regelmatig boze mensen tegenover je. Ik dacht meteen: dit is iemand die bij ons werk en bij ons team past. Ze was zelfverzekerd, sociaal, enthousiast en dat met de nodige zelfspot. Intelligent, maar niet te serieus.

Sterke punten?

Marene is energiek en enthousiast. Als je haar een opdracht geeft, gaat ze er vol voor. Ze is in staat om snel te leren, pakt mijn opmerkingen goed op en doet er wat mee. Mooi om te zien hoe betrokken ze is bij kantoor. Ze doet met veel Dirkzwager-activiteiten mee. Daarnaast zoekt ze ook aansluiting bij jonge collega’s van andere kantoren via de Jonge Balie. Kort na haar aanmelding bij deze vereniging stapte ze al in de congrescommissie, superleuk!

Minpuntjes?

Minpuntjes heeft Marene niet, wel een paar ontwikkelpuntjes. Ze werkt hier net een half jaar, dus ze moet nog wat groeien in haar rol en haar zelfvertrouwen opbouwen. Mijn tips aan haar: goed luisteren naar de cliënten en doorvragen. Maar dat komt vanzelf, zodra ze meer vlieguren heeft gemaakt.

Hoe haal je het beste uit iemand?

Door vertrouwen te geven. In het begin neem ik iemand wat meer bij de hand, vooral als dingen nieuw zijn. Maar daarna geef ik al snel meer verantwoordelijkheid door een junior met eigen dingen aan de slag te laten gaan. Dat is ook wel nodig in deze praktijk. Er is veel werk, dus moeten we de taken verdelen. Dan zeg ik bijvoorbeeld in een faillissement: wikkel jij het onderdeel personeel maar af. Dat doet Marene dan vrijwel zelfstandig. Ik raad haar ook aan bij andere collega’s aan te kloppen. Ik ben weliswaar haar opleider, maar ik wil ook dat Marene
met anderen werkt. Het is goed dat ze verschillende stijlen ziet, om zo haar eigen stijl te ontwikkelen.

Marene over 5 jaar?

Ik ga ervan uit ze dan nog steeds aan Dirkzwager verbonden is. Wellicht dat ze in de toekomst kan uitgroeien tot curator van ons kantoor. Ik weet zeker dat ze er geschikt voor is.

Wat heeft je verrast?

Dat we best wel wat dingen gemeen hebben. Behalve dat zij snowboardleraar is en ik skileraar ben geweest, houden we ook allebei van bakken. Grappig, want ze is heel sportief dus ik dacht: die eet altijd gezond. Maar ze houdt wel van een feestje, van snoepen en lekker koken. En nog iets: met Marene hebben we een meester in het inpakken van cadeaus binnengehaald. Zo komt haar jarenlange ervaring als verkoopster bij Douglas goed van pas!

Naar publicatie