
Zorg & Recht Lezing: De invloed van cybersecurity op governance in de zorg
Hoe groot is de invloed van cybersecurity in de zorg en is binnen uw organisatie voldoende focus op veiligheid?
In het kader van de dubbelstudie Recht & Management aan de Radboud Universiteit Nijmegen rondde Aletha in 2010 de master Nederlands Recht af, om vervolgens in 2011 cum laude haar master Bedrijfskunde te voltooien. In 2017 rondde zij de Grotius specialisatieopleiding Arbeidsrecht cum laude af.
Aletha is sinds 2012 werkzaam als advocaat bij Dirkzwager, binnen de sectie Arbeidsrecht. Aletha verricht werkzaamheden in het algemeen arbeidsrecht en ambtenarenrecht, zowel adviserend als procederend. Hierbij houdt zij zich bezig met individuele en collectieve ontslagzaken en vraagstukken op onder meer het gebied van arbeidsongeschiktheid, (dis)functioneren, reorganisaties, arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap. Aletha werkt aan zaken voor (multi)nationale ondernemingen, middelgrote ondernemingen, (semi)publieke organisaties en (vermogende) particulieren.
Hoe groot is de invloed van cybersecurity in de zorg en is binnen uw organisatie voldoende focus op veiligheid?
Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De tweede Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2022 vindt plaats op 30 juni.
Traditioneel praten we u ieder kwartaal bij over de actualiteiten in het aanbestedingsrecht. De derde Kwartaalupdate Aanbestedingsrecht van 2022 vindt plaats op 20 september.
Een paar dagen geleden is de gewijzigde Handreiking integriteit van politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen uitgegeven.
Op 24 december 2020 hebben de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) na maandenlang overleg op de valreep een handelsakkoord bereikt over de afspraken die gelden vanaf 1 januari 2021. Met het handelsakkoord werd de gevreesde ‘harde’ Brexit voorkomen. Tot en met 31 december 2020 gold een overgangsperiode, waarin alle EU-regels en wetten voor het VK nog golden. De overgangsperiode is inmiddels afgelopen en de nieuwe afspraken zijn van kracht. In dit artikel bespreek ik de hoofdregels op het terrein van ‘werken en wonen’, zowel van Britse burgers richting Nederland als Nederlandse burgers richting het VK.
Een senior-advocaat neemt een junior-advocaat voor drie jaar onder zijn hoede. Deze jonge mensen vormen de nieuwe generatie Dirkzwagerjuristen. Hoe kijkt de junior naar de senior en andersom?
De rechtbank Gelderland overwoog in een recente ontslaguitspraak expliciet dat voor ambtenaren een hogere integriteitsmaatstaf geldt.
In dit artikel sta ik stil bij de vraag of een statutair directeur ondanks ziekte ontslagen kan worden. Dit doe ik aan de hand van een recente uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland
In dit artikel sta ik stil bij de vraag wanneer een ontslagbesluit werking krijgt. Dit doe ik aan de hand van een recente uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland.
De rechtbank Den Haag oordeelde recent dat er minder zware eisen moeten worden gesteld aan de ontslagtoets voor een statutair bestuurder dan een 'gewone' werknemer. In dit artikel licht ik (mijn bedenkingen bij) deze uitspraak toe.
Bij een arbeidsurenvermindering bestaat in sommige gevallen aanspraak op een gedeeltelijke transitievergoeding. Dat blijkt uit een arrest dat de Hoge Raad afgelopen vrijdag wees.
Op 10 juli 2018 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat werkgevers compensatie toekent voor betaalde transitievergoedingen bij langdurige ziekte. Anticipeer op deze komende wetswijziging!
Het is de meeste werkgevers bekend dat een zieke werknemer niet gemakkelijk kan worden ontslagen. Maar wat als een werknemer zich ziek meldt nadat de werkgever een ontslagaanvraag bij het UWV heeft ingediend?
Zonder rechtsgeldige benoeming kan er geen geldig bestuurderschap plaatsvinden. Van belang is dan ook dat een statutair directeur op een juiste wijze benoemd wordt. Kort samengevat zijn er drie van zulke ‘juiste wijzen’: (1) Een benoeming bij de akte van oprichting; (2) Een benoeming op basis van een besluit van het bevoegde orgaan; (3) Een benoeming door de Ondernemingskamer.Ieder van deze drie wijzen licht ik hieronder kort toe. Ik beperk me hierbij tot de directeur van een vennootschap. Bi...
Als een nieuwe statutair directeur aan de slag gaat, worden er idealiter twee schriftelijke documenten opgemaakt: (i) een benoemingsbesluit (met bezoldigingsbesluit) en (ii) een arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht. De reden hiervoor is dat een bestuurder van een vennootschap een dubbele juridische relatie met deze vennootschap heeft:(1) Een vennootschapsrechtelijke relatie. Directeurs zijn uitsluitend statutair directeur als ze zijn benoemd door een rechtsgeldig genomen benoeming...