
Bescherming van vormgeving (het uiterlijk van producten)
Wanneer is het uiterlijk van een product beschermd? En claimt u intellectuele eigendomsrechten?
Mr. K.M. (Maarten) Kole is gespecialiseerd in het energierecht. Maarten is vanaf 1999 als advocaat verbonden aan Dirkzwager. Per 2011 is hij partner bij Dirkzwager. Maarten geeft leiding aan de vakgroep energie.
Maarten adviseert over (internationale) energiewet- en regelgeving op het gebied van elektriciteit, gas en warmte. Maarten heeft veel ervaring met de juridische begeleiding en advisering bij de realisatie, aankoop en verkoop van duurzame energieprojecten. Ook adviseert Maarten over de contractuele en regulatoire aspecten met betrekking tot gesloten distributie systemen, cable pooling, energy storage, power purchase agreements en netaansluitingen.
In 2010 – 2011 heeft hij de leergang Energierecht aan de Universiteit Amsterdam succesvol afgerond. Maarten is lid van de Nederlandse Vereniging voor Energierecht en zit in het bestuur van de stichting Generation-E.
Maarten is lid van de Nederlandse Vereniging voor Energierecht. Maarten is daarnaast secretaris in het bestuur van de stichting Generation-E, een stichting dat zich inzet voor veelbelovende scale-ups in de duurzame energiesector.
Wanneer is het uiterlijk van een product beschermd? En claimt u intellectuele eigendomsrechten?
Steeds meer bedrijven hebben dagelijks te maken met vraagstukken rondom de (mogelijke) milieugevolgen van hun activiteiten. Daarbij gaat het ook over juridische aspecten, waaronder aansprakelijkheid voor milieuverontreiniging zoals bodemverontreiniging, geur- en geluidhinder, stikstofdepositie etc.
Hoe groot is de invloed van cybersecurity in de zorg en is binnen uw organisatie voldoende focus op veiligheid?
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bevestigt dat een netbeheerder bij de realisatie van een maatwerkaansluiting kosten voor een tracéstudie in rekening mag brengen. Deze kosten maken geen onderdeel uit van de kosten voor het opstellen van de offerte.
Provincie Gelderland, gemeente Arnhem, HAN University of Applied Sciences en IPKW sloegen de handen ineen om het ondergesneeuwde energieprofiel van de stad nieuw leven in te blazen. In het project Connectr wordt gebruik gemaakt van de initiatieven die er al zijn. “Alles fysiek bij elkaar brengen leidt tot innoveren en versnellen.”
Als het hard waait dan schijnt de zon meestal niet, en omgekeerd. Exploitanten van zonneparken en windparken die dicht bij elkaar staan kunnen vanaf nu gebruik maken van dezelfde aansluiting. Dat bespaart de exploitant geld. Daarnaast zorgt het voor een betere benutting van het elektriciteitsnet.
Duurzame energieprojecten zijn zonder subsidie nog niet rendabel. Jaarlijks is daarom veel geld beschikbaar aan subsidie. Voor de grotere projecten kun je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een SDE+ subsidie aanvragen. SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energie. De SDE+ subsidie vergoedt gedurende een aantal jaren het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame (groene) energie. Hoelang een project subsidie krijgt, is afhankelijk van de toegepaste technologie. Voor zon is het 15 jaar.
Lees de belangrijkste wijzigingen van de Warmtewet per 1 juli 2019 en de herzieningen die per 1 januari 2020 van kracht worden.
Maarten Kole bespreekt in dit artikel twee wijzigingen die relevant zijn voor de vastgoedpraktijk: de afschaffing van de gasaansluitplicht en de mogelijkheid om te kiezen voor een collectieve aansluiting voor studentencomplexen.
Duurzame energieprojecten zijn zonder subsidie nog niet rendabel. Jaarlijks is daarom veel geld beschikbaar aan subsidie. Voor de grotere projecten kun je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een SDE+ subsidie aanvragen. SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energie. De SDE+ subsidie vergoedt gedurende een aantal jaren het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame (groene) energie. Hoelang een project subsidie krijgt, is afhankelijk van de toegepaste technologie. Voor zon en wind is het 15 jaar.
De keuze voor een personenvennootschap of een BV is vaak gedreven door fiscale motieven (geld) en vanwege het verschil qua (persoonlijke) aansprakelijkheid. Een goede afweging van deze aspecten maakt dat je een rechtsvorm kiest die bij jouw privé- en werksituatie past.
En dan heb je besloten ondernemer te worden. Je hebt alleen of samen met anderen een geweldig idee of product bedacht. Er is een markt voor en je gaat er tijd, energie en geld in steken.