1. Home
  2. Specialisten
  3. Petra de Waal

Petra de Waal Belastingadviseur - Associate partner Fiscaal advies

Neem vrijblijvend contact op E-mailadres Stuur mij een e-mail Social

Over Petra de Waal

Biografie

Petra is belastingadviseur en sinds 2021 verbonden aan Dirkzwager.
Ze is gespecialiseerd in btw en overdrachtsbelasting.

Petra heeft veel ervaring in de zorg, onderwijs, vastgoed en overheidssector. Ze is gespecialiseerd in o.a. samenwerkingsverbanden, subsidieprojecten (publiek/privaat) en vraagstukken rondom de aftrek van btw.

Functie(s)

2023 Belastingadviseur - Associate partner, Dirkzwager
Food & Agri, Ondernemingen, Onderwijs, Overheden, Vastgoed, Zorg Fiscaal advies, Valorisatie Dirkzwager - Velperpoort
Velperweg 1
6824 BZ Arnhem
2021 Belastingadviseur, Dirkzwager
2010 Btw-specialist, EY
2006 Aangiftemedewerker, EY

Talen

Nederlands, Engels

Events

Delen of opslaan

Kennis geschreven door Petra de Waal

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 5

De laatste btw-aangifte van het jaar

De laatste btw-aangifte vraagt altijd wat meer aandacht dan de aangiftes die gedurende de rest van het jaar worden ingediend. In deze blog wordt ingegaan op de specifieke aandachtspunten bij de laatste btw-aangifte en de acties die hieruit mogelijk voortvloeien.

Aftrek van btw (I) - De methodiek van de aftrek van btw

De aftrek van btw op kosten lijkt in de basis heel eenvoudig. Wordt een factuur met btw ontvangen dan kan je deze btw in je aangifte in aftrek brengen, tenzij je btw-vrijgestelde prestaties verricht. Toch zien we vaak dat er onduidelijkheid is of discussie ontstaat over de btw-aftrek. In deze blog wordt de methodiek van de aftrek van btw besproken en het belang hiervoor in de praktijk. In de blogs ‘aftrek van btw bij gemengde prestaties’ en ‘aftrek van btw bij samenwerkingsverbanden’ wordt op deze twee specifieke onderwerpen nader ingegaan.

Aftrek van btw (II) - Aftrek van btw bij gemengde prestaties

Veel instellingen of bedrijven verrichten naast btw-belaste prestaties ook prestaties die zijn vrijgesteld van btw. Denk aan het verlenen van zorg, geven van onderwijs, verhuur van vastgoed, verzekeringsprestaties of andere btw-vrijgestelde diensten. Het bepalen van de juiste aftrek van btw op kosten is in het geval van gemengd presterende btw-ondernemers van groot belang en kan bij een goede toerekening veel voordeel opleveren.

Aftrek van btw (III) - Aftrek van btw bij samenwerken

Steeds meer bedrijven en instellingen werken samen. De btw-positie van een samenwerkingsverband kan verschillen en hoe ga je om met de aftrek van btw bij de partners in een samenwerkingsverband of bij het samenwerkingsverband zelf? In deze laatste blog over aftrek van btw komen de aspecten rondom de aftrek van btw bij samenwerkingen aan bod.

Staatssecretaris van Financiën bevestigt dat toezichthouders geen btw-ondernemer zijn

Op 6 mei 2021 heeft de Staatssecretaris van Financiën een besluit gepubliceerd waarin zij de gevolgen van het zogenaamde IO-arrest weergeeft. In dit besluit wordt de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie en de Nederlandse Hoge Raad bevestigd en wordt uiteengezet onder welke voorwaarden toezichthouders, commissarissen of leden van bepaalde commissies géén btw-ondernemer zijn voor hun toezichthoudende werkzaamheden.