
Bescherming van vormgeving (het uiterlijk van producten)
Wanneer is het uiterlijk van een product beschermd? En claimt u intellectuele eigendomsrechten?
Wij werken voor gevarieerde opdrachtgevers uit het MKB en grote ondernemingen in verschillende branches, IT- en internetbedrijven, universiteiten, onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen en overheden.
Wij publiceren veel over juridische onderwerpen die voor de praktijk en voor onze opdrachtgevers relevant zijn. Wij delen onze specialistische kennis graag met u, zodat u op de hoogte bent van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van Intellectueel Eigendomsrecht. Gedurende het hele jaar organiseren wij workshops, lezingen en seminars over specifieke IE onderwerpen. Heeft u een specifieke wens voor een workshop? In overleg stellen wij met u een workshop samen die volledig is toegespitst op uw onderneming of organisatie.
Wanneer is het uiterlijk van een product beschermd? En claimt u intellectuele eigendomsrechten?
Valorisatie is vaak niet mogelijk zonder de inzet van zowel publieke als private middelen. Als bij valorisatie (ook) ondernemingen betrokken zijn, is het raadzaam dat de valoriserende partijen rekening houden met het staatssteunverbod en de uitzonderingen daarop.
In deze eerste podcast van de sectie intellectuele eigendom geven Intellectueel Eigendomsrecht advocaten Lorena van den Berg en Joost Becker een introductie van het intellectuele eigendomsrecht. Zij behandelen onder meer wat het intellectuele eigendomsrecht is, waarom het er is, hoe je het kunt beschermen en hoe je het kunt handhaven.
Op 15 april 2022 moest de vlogger Yvonne Coldeweijer van het juicekanaal Life of Yvonne voor de rechter verschijnen vanwege een YouTube video die zij had gemaakt over de dieetpillen van Samantha Steenwijk.
Op 19 april 2022 heeft de rechtbank Amsterdam beslist dat Q-Music moet stoppen met haar dance-programmering. Waarom? Dat lees je in dit blog.
Welke auteursrechten heeft de architect als deze in een project betrokken is? Hoe ver strekt dat recht, bijv. bij uitbreiding van het ontwerp?
Waarop moet men letten bij het opstellen van onderzoekovereenkomsten, in het bijzonder betreffende bepalingen over (het recht op) publicaties?
Organisaties zijn verplicht om de uitoefening van de rechten van betrokkenen onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), zoals het recht op inzage of gegevenswissing, te faciliteren. Bij dergelijke verzoeken geldt een identificatieplicht: verwerkingsverantwoordelijken moeten op grond van de AVG de identiteit van de verzoekende betrokkenen vaststellen. Maar de AVG geeft niet aan hoe een organisatie dat moet doen. Dat deze verplichting niet in alle gevallen ingevuld mag worden met het opvragen van een kopie identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) blijkt uit het recente boetebesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens aan DPG Media. In dit blog nemen we het besluit onder de loep en beantwoorden wij de vraag hoe aan de identificatieplicht uit de AVG kan worden voldaan.
Een OneDrive-account kan geblokkeerd worden vanwege ongepaste afbeeldingen, maar Microsoft moet deze keuze wel voldoende overtuigend onderbouwen. Zo oordeelde de rechtbank Rotterdam in een zaak van maart 2022. Deze uitspraak vormt een nieuwe bouwsteen in de leer omtrent het blokkeren van accounts bij clouddiensten.
Bij inbreuk op Intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) kunnen verschillende vorderingen ingesteld worden. Het Hof van Justitie oordeelde recent in een arrest over het toepasselijk recht daarop bij grensoverschrijdende inbreuk op IE-rechten.
Inmiddels twee jaar geleden schreven we in eerder blogartikel op onze website al over de uitspraak van de rechtbank Den Haag waarin geoordeeld werd dat de pakjes met voetballers (zgn. packs) in de populaire voetbalgame FIFA kwalificeerden als verboden kansspel. In hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (‘de Afdeling’) is die uitspraak vernietigd.
De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel modernisering consumentenbescherming aangenomen, dat een 'verbod' op het plaatsen van nepreviews introduceert. De wet treedt per 28 mei 2022 in werking.
Rituals heeft met succes opgetreden tegen het gebruik van de RITUAL-tekens door the Body Shop. In dit blog lees je daar meer over.