De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Informatievoorziening over transitie alternatieve rentebenchmarks

Informatievoorziening over transitie alternatieve rentebenchmarks

In 2022 moeten (financiële) instellingen mogelijk overstappen op het gebruik van alternatieve rentebenchmarks. De DNB en de AFM hebben aangekondigd dat financiële instellingen moeten rapporteren over deze transitie.
Auteur artikel Daniël van Essen
Gepubliceerd 08 juli 2020
Laatst gewijzigd 08 juli 2020
Leestijd 

In een eerdere blog schreven wij al dat LIBOR, EURIBOR en EONIA (in hun huidige vormen) mogelijk zullen verdwijnen in 2022. Achter de schermen wordt druk gezocht naar alternatieve rentebenchmarks. Instellingen moeten zich bewust zijn van de risico’s en de belangen van de (mogelijke) transitie naar alternatieve, risicovrije rentebenchmarks en zich hier op voorbereiden. In deze blog kun u meer lezen over benchmarks in het algemeen. Instellingen moeten zich bewust zijn van de risico’s en de belangen die bij die overgang een rol spelen, lees daarover hier meer.

De Nederlandse Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben gezamenlijk aangekondigd dat bepaalde financiële instellingen vanaf 1 juli 2020 moeten rapporteren over hun overgang/transitie naar alternatieve rentebenchmarks. Door dit verzoek kunnen de DNB en AFM een beter beeld krijgen over de status van de transitie. Vanaf 1 juli zal een selectie van verzekeraars, pensioenfondsen, beleggingsinstellingen en banken (die niet onder direct toezicht van de ECB vallen) deelnemen aan de halfjaarlijkse uitvraag.

Mocht u vragen hebben over de transitie naar alternatieve rentebenchmarks en welke impact dit mogelijk op u heeft, neem dan contact op met een van onze specialisten.